Новият PEUGEOT 5008
Новият PEUGEOT 5008

За автора

Красимир Панчев е роден през 1953 г. в София. Той е сред най-първите в България, започнали да пишат за автомобили – още от 1977 г., по ресора Безопасност на пътното движение. По-късно се реализира с по-широко амплоа.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Започва да пише в периодичния печат още през ученичеството. Една от ранните му публикации е през 1969 г. във френския „Юманите диманш“, посветена на българското училище. Друга публикация, няколко години по-късно, е във в. „Студентска трибуна“- за предстоящото построяване на  подлеза пред Софийския Университет.

Завършва 7-ма гимназия и след това Журналистика в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ – профил Печат.

Стажува в окръжния вестник на Стара Загора и след това  – във в. „Антени“.

Има специализации по икономика и по пропаганда. Завършил е 6-месечен курс с откъсване от работа по английски език към Съюза на българските журналисти. През 2004 г. завършва и 4-месечен курс по „Компютър в рекламата“ – към Дружество „Шалом“ – Еврейския дом в София.

Той е сред журналистите, превърнали хобито си – автомобилите, в своя професия.

Бил е дългогодишен гл. редактор на в. „Авто мото свят” до 2003 г., където работи над 21 години и започва от най-ниското ниво, след като идва там от седмичника за политика и култура в. „Антени”, който на времето, заедно със седмичника „Поглед“ е най-популярното издание за публицистика, с тираж, който  достига 375 000. Писал е и на доста други теми на други места – вестници и списания по онова време, включително в официоза тогава – „Работническо дело“.

От периода на в. „Антени“ има  изяви и в културната област с интервюта с  артисти на България. В „Антени“ работи известно време в отдел „Проблеми на личостта“, занимава се с КАТ. Работи и в  „Писма на читатели“.

Пред древен будистки храм в Южна Корея. Корейската държава е на 3200 години...

Пред древен будистки храм в Южна Корея. Корейската държава е на 3200 години…

След като идва във  в. „Авто мото свят“ от 2 януари 1982 г., дава на страниците му

Преди да падне Берлинската стена - на Формула 1, в бокса на Нелсън Пике и Camel

Преди да падне Берлинската стена – на Формула 1, в бокса на Нелсън Пике и Camel

идеята за създаване на Българския автомобилен клуб „Ретро“ и е негов съосновател през 1989 г. Още преди промените в България дава идеята и подпомага осъществяването на първата командировка от българска редакция до Формула 1 и до световен автосалон в западна държава – във Франкфурт, а също публикуването на първия в българската преса автомобилен поустър – плакат, съвместно с Автокореком, единственият по времето на социализма вносител на западни автомобили в България, с директор инж. Стефан Хаджиниколов, по-късно председател на СВАБ, до скоро – изп. директор на ААП. Съдейства за появата на първите автомобилни реклами в българската преса по онова време.

!996-а, Южна Бавария, заедно с конструкторите на първия малък дизел на BMW

1994-а, Южна Бавария, заедно с конструкторите на първия малък дизел на BMW

В „Авто Мото Свят“ тръгва от редактор, когато тиражът му е над 250 000, става зав. отдел, а от 1994 г., когато  издателят освобождават предишното ръководство и дотогавашния гл. редактор  и редакцията се разделя – и 7 години е гл. редактор. По-късно, след освобождаването на назначения за известно време директор, става и МОЛ. Освободен е от длъжността гл. редактор след конфликт с тогавашното ръководство на СБА, през 2003 г.

При тест на камионче на Peugeot в Пампорово

При тест на камионче на Peugeot в Пампорово

В периода 1996-2003 г. Панчев почти сам издава вестника, без особена поддръжка от  ръководството на Съюза на българските автомобилисти, чието издание е той. От СБА не му позволяват да си организира истински работещ екип. Трябва не само да  търси средства  за издаването, но и да пише почти целия вестник, да следи  работата в печатницата по дизайна и да контролира  монтирането на филмите – тогава такава е технологията, да се свърже с разпространителите на рампата на печатницата.

Но дори и в най-критичния момент от съществуването си, в. „Авто Мото Свят“ не престава да излиза.

Тест на 6-линдрово Peugeot 406 за "Авто Мото Свят", до тунела, свързващ Франция с Италия и под Монблан

Тест на 6-линдрово Peugeot 406 за „Авто Мото Свят“, до тунела „Шамплон“, свързващ Франция с Италия и под Монблан

Независимо от това Краси Панчев е правил и първите специализирани автомобилни страници във вестникарската периодика в   началото и средата на 90-е – във в. „Стандарт“ – първото специализирано приложение в България, на концепцията на което е съавтор – 1994 г., във в. Труд“ – преди създаването на „Авто труд“, в. „Монитор“, в. Континент“, в. „Дума“, в. „България“, в. „Народна армия“ – преди това, в. „Поглед“, в. „Демокрация“, в. „Подкрепа“, писал е и във в. „Кеш“ и на др. места.

Първи стъпки в книгоиздаването - през 1996 г. като съредактор.

Първи стъпки в книгоиздаването – през 1996 г. като съредактор

Писал е в почти всички специализираните издания у нас през годините, някои от които сега не съществуват, участвал е в различни автомобилни радио- и телевизионни предавания, както и на кабелни оператори. Участвал е и в поредица предавания по интернет-ТВ (2011).

Шест години (1995-2001)  е бил на втори договор в приложението на браншовата организация на вносителите на автомобили в България – СВАБ, и на в. „Пари” – „Автолевове“, където е основен автор, водил е рубрики в сп. „Авто Форум“  (2004-2009), и на три пъти е бил редактор в единственото у нас списание за старинни автомобили – „Автокласика и мотоциклети” (2005-2007, 2010, 2014), а също е бил и редактор на „Club Peugeot” и автор в него – издание на София Франс Ауто – официален вносител на Peugeot за България (2000).

С Иван Гарелов в Република Южна Корея - на втората по големина в Азия корабостроителница

С Иван Гарелов в Република Южна Корея – на втората по големина в Азия корабостроителница

Печелил е десетина национални журналистически награди в бранша преди и след промените. Носител е  на най-високи награди на комисиите по безопасност на движението към Министерския съвет на Р България преди и след промените, МВР и КАТ, на Пресавтоклуба на СБЖ. Преди промените е носител на  награда на в. „Народна младеж“ за публикация в приложението „Човекът и автомобилът“, а след промените  е награден като първи Автомобилен журналист на годината  от Съюза на вносителите на автомобили веднага след създаването му.

Тест на Rover 200 - Южна Лоджа, край Брайтън - Кент, Англия

Тест на Rover 200 – край Брайтън – Кент, Англия

През 1998 г. е награден за публикациите си от Дженерал Мотърс – Европа с посещение на автосалона във Франкфурт.

С Иван Тенчев, Валерия Велева и Краси Миланов на площад Ла Конкор в Париж

С Иван Тенчев, Валерия Велева и Краси Миланов в рибния ресторант на площад Ла Конкор в Париж

Панчев е посещавал над дузина европейски държави и на др. континенти, някои от които многократно, при тестове на нови автомобили, посетил е множество заводи, автополигони и писти, разговарял е с водещи фигури от автоиндустрията, бизнеса и спорта.

Участва в делегация, която обикаля няколко града  и 12 цавода за 15 дни в Република Южна Кория по покана лично на президента на ДЕУ – Големия Ким (1998). Дълги години поддържа контакти и кореспонденция с ръководни фигури и шефове на отдели и дивизии в концерна БМВ в Мюнхен, които водят началото си още преди

Тестове на нова "петица" на BMW - Австрия, на Дунава

Тестове на нова „петица“ на BMW – Австрия, на Дунава

промените в България.  Интервюирал е преди промените още  Световния шампион по Формула 1 – „Професора“ Ален Прост (1989) – „Автомобилист на столетието“, по-късно – Пер Еклунд (1998) – европейски шампион по Рали-крос и Макс Моузли (2002) – бивш президент на ФИА при посещението му в България, автомобилни конструктори и мениджъри, и др. Срещал се е с личности от върховете на световната автоиндустрия, лидери на компании и др., бил е два пъти гост на Годишната конференция на Volkswagen Group.

Панчев е единственият български журналист пращан два пъти на тест на SAAB – веднаж в Рим и втори път- на Хунгароринг. С покойния Ричи Груев от БНТ са и единствените участвали в тест на Rover в Англия. С колеги от „24 часа“ е сред първите българи, канени на тестовете на BMW в чужбина.

Като гост на General Motors  е единствения българин, посетил най-голямата лаборатория за изследване на слънцето в света на Гран  Канария на вулкана Тейде и допуснат до лаборатория  на NASA там през 1998 г.

Като гост на General Motors на Гран Канария - вулкана Тейде и най-голята в света лаборатория за изследване на слънцето. Там бях пуснат в лаборатория на НАСА.

Като гост на General Motors на Гран Канария – вулкана Тейде и най-голямата в света лаборатория за изследване на слънцето. Там е пуснат в лаборатория на NASA

Триумфалната арка - Париж

Триумфалната арка – Париж

В книгоиздаването Панчев започва като съредактор на „Форд Транзит – ремонт и поддръжка“ (1996) – издателство ДА. По-късно изнася лекция „Съвременни тенденции в автомобилостроенето“ пред Общото събрание на Техническите съюзи на България (2001).

Автор е и на няколко автомобилни историографии – книгите „Звездните мигове на моторните коне” (2004), „Истории на автомобилните марки” (2005), „В света на автомобилните марки и емблеми” (2006) и хронологията „Пътят на колелата” (2008). Съставител е на два англо-български автотехнически речника (2004, второ подобрено издание 2007), с  който с двете му издания в 1000 тираж влиза в „Топ 30 на България“(2007) . Консултант е к.т.н. инж.. Огнян Бекриев, по онова време – зам.-декан на факултет Двигатели с вътрешно горене в Техническия университет – София.  Третият речник (2009) е обемен разширен, допълнен от речник на съкращенията по системите и българо-английски авторазговорник, започва и първата българска „Популярна автомобилна енциклопедия“ ( 2010) – всичките чрез издателство „Еър Груп 2000“.

2010 г. Тест на Peugeot 5008 във Френска Швейцария - курорта и езерото Анси.

2010-а. Тест на Peugeot 5008 във Френска Швейцария – курорта и езерото Анси

При тест на BMW край Мюнхен

При тест на BMW край Мюнхен

Книгите му са представяни на Международния панаир на книгата в София през годините и всички са  регистрирани с авторско право в българската Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

С Валерия Велева на тест на шестцилиндрово Peugeot от Женева до Монблан.

С Валерия Велева на тест на 6-цилиндрово Peugeot от Женева до Монблан

Издава и първия си сборник с разкази „Женски пазар“ (2011 – Хермес Прес), с което се проявява в по-различна светлина. Има предложения за печат на свои разкази във водеща периодика на българските емигранти в Европа, включително в интернет издание във Виена.

Тест на най-малката Skoda за сайта

Тест на най-малката Skoda за сайта

Остава да актуализира за печат само следващите два тома на своята „Популярна автомобилна енциклопедия“, готови са заглавията „Създатели на автомобили” – за имената, оставили следа в световната автоиндустрия – конструктори, дизайнери и мениджъри, „Автомобилът – вчера, днес и утре“, а също и сборникът със съвети „Божи заповеди на автомобилиста“. Работи и по книгите „Автомобилният дизайн“, обемната енциклопедия „Ретро и класически автомобили“, където представя модели коли от 40-те и 50-те до 80-те години на миналия век,  и „Автомобилите на величията“, доста извадки от които присъстват и в този сайт.

За съжаление, за книгоиздаването в България настъпиха трудни времена. Затова и авторът се ориентира към този сайт.

avto enciklopedia-korica68817_169384369743575_2694847_n68817_169384366410242_4504642_n20731_106735832675096_4268644_n20731_106735829341763_4560261_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20731_106735826008430_6271342_n30157_121223647892981_2590719_n24265_121202867895059_3954977_n24265_121202971228382_3166462_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това беше моят първи бестселър и класиране в Топ 30 на България - в две издания

Първи бестселър и класиране в Топ 30 на България – в две издания