Архив

Автоновости

ЕС иска по-строги стандарти за CO2 за новите автомобили

Предложенията  не са обвързващи, но формират основата за по-нататъшен дебат в Европейския парламентco2-eu-symbolbild

Източници: faz.net, autonews.com, bloombergquint.com, twitter.com

Има признаци за възможно по-нататъшно затягане на целите на ЕС за емисиите на CO2 от новите автомобили. След като Европейската комисия представи своите предложения за това през юли 2021 г., сега е ред на Европейския парламент – и той очевидно поиска по-строги междинни цели до 2035 г.

Според различни медийни съобщения – Ян Хуитема, парламентаристът от Холандия, който отговаря за тази област, сега е представил предложенията си в парламентарната комисия по околна среда. Фактическата забрана за двигатели с вътрешно горене за нови автомобили от 2035 г. – официално тогава могат да бъдат регистрирани само автомобили с емисии на CO2 от 0 гр/км– както поиска Комисията, остава, но междинните цели дотогава ще бъдат допълнително затегнати .

Както е известно, Европейската комисия предложи целта за намаляване през 2030 г. да бъде определена на 55 процента в сравнение с 2021 г. Хуитема обаче изисква намаление от 75 процента и допълнителни междинни цели: до 2025 г. спестяването трябва да бъде 25 на сто, до 2027 г. 45 на сто. За леките търговски превозни средства емисиите на CO2 трябва да бъдат намалени с 40% до 2027 г. и със 70% до 2030 г. по пътя към целта за 2035 г.

Продължение

2022 Toyota Tundra Capstone се втурва в територията на луксозния пикап

Tundra Capstone ще включва набор от стандартно оборудване и луксозни разцветиTOYOTATUNDRACAPSTONE-MAIN_i

Toyota добави ново най-луксозно оборудване за своя преработен пикап Tundra 2022 в пълен размер в опит да скочи на пазара на луксозни камиони, който преди това му беше избягвал.

Tundra Capstone ще включва набор от стандартно оборудване и луксозни разцветки, включително 22-инчови хромирани джанти, хромирана решетка, капачки на страничните огледала и вложки на задната врата, лунен покрив и кожени седалки, за да допълнят интериора с акцент в орех. Всъщност единственото нестандартно оборудване на новото ниво на оборудване  „halo“ на Tundra е опционалният пакет за теглене, потвърди говорител.

Tundra Capstone ще се предлага стандартно с новия хибриден задвижващ агрегат iForce Max на пикапа, настроен да осигурява 437 коня. Toyota все още не е публикувала оценките за икономия на гориво на хибрида.

TOYOTATUNDRACAPSTONE-01_iКабината на Tundra Capstone ще бъде единственото обзавеждане в гамата, което ще включва акустично стъкло на предното стъкло и предните врати за допълнително ограничаване на външния звук, казаха от марката. 14-инчовият сензорен екран и новоразработената аудио мултимедийна система на Toyota също ще бъдат стандартни за обзавеждането, въпреки че нивото му ще се предлага само с кабина CrewMax и 5,5-футово легло. Леглото ще се предлага стандартно със стъпало за легло, което ще улесни достъпа. Capstone се предлага стандартно с Toyota Safety Sense 2.5, набор от функции за подпомагане на водача на марката, а кокпитът разполага с 10-инчов интегриран цветен дисплей.

Toyota не обяви цените за тапицерията Capstone, която се очаква да започне да пристига в шоурумите в САЩ през пролетта, каза говорител.

Дъщерните дружества на Volkswagen значително повишават продажбите на EV

Марките на Volkswagen – VW, Audi, Porsche, Skoda и Seat публикуваха своите данни за продажбите за изминалата година

Източник: volkswagen-newsroom.com, audi-mediacenter.com, skoda-storyboard.com, seat-mediacenter.com, porsche.com

Марките на Volkswagen – VW, Audi, Porsche, Skoda и Seat публикуваха своите данни за продажбите за изминалата година. Всичките успяха значително да увеличат продажбите на акумулаторно-електрически автомобили и хибриди с възможност за зареждане – докато общите продажби спаднаха в някои случаи.

Още през първата си пълна година ID.4 е най-продаваният електрически VW

Още през първата си пълна година ID.4 е най-продаваният електрически VW

Основната марка VW достави 263 000 напълно електрически превозни средства и 106 000 plug-in хибрида миналата година. Делът на BEV и PHEV в общите доставки почти се е удвоил до 7,5% (2020 г.: 4%). От 4,9 милиона превозни средства във всички видове задвижване (-8,1% в сравнение с 2020 г.), 369 000 са имали щепсел за зареждане.

Като цяло през 2020 г. е имало 214 000 електрифицирани превозни средства, от които 134 000 BEV и 80 000 PHEV. „Volkswagen продължава да напредва с прехода към електронна мобилност въпреки ограниченото предлагане на полупроводници“, каза Ралф Брандщатер, главен изпълнителен директор на марката Volkswagen. „За много кратко време постигнахме челна позиция за изцяло електрически превозни средства в Европа. С нашата стратегия ACCELERATE и разширяването на портфолиото от модели ние ще продължим да увеличаваме темпото на офанзивата на електронната мобилност.”

Продължение

АвтоВАЗ очаква 5% ръст на продажбите в Русия през 2021 г.

Производителят на Lada казва, че продажбите в Русия се очаква да нараснат до 1,68 милиона

Сн.: АвтоВАЗ продава модели Lada, включително кросоувъра Vesta в Русия.

 АвтоВАЗ продава модели Lada, включително кросоувъра Vesta в Русия.

Reuters

МОСКВА – АвтоВАЗ очаква руският автомобилен пазар да нарасне с 5 процента през 2021 г., ден преди Асоциацията на европейския бизнес (AEB) да публикува данни за колите, продадени в страната миналата година.

Оливие Морне, президент по продажби и маркетинг в АвтоВАЗ, каза пред репортери, че компанията очаква броят на продадените автомобили в Русия да достигне 1,68 милиона, спрямо 1,6 милиона през 2020 г.

АвтоВаз, който се контролира от Renault, продаде 350 714 автомобила в Русия миналата година.

Морнет каза, че очаква пазарът да види по-високи продажби тази година.

„Може би ще има малко увеличение (в продажбите) до 1,75 милиона превозни средства (през 2022 г.)“, каза той. „Това е базова прогноза. Много фактори могат да повлияят на нея.“

Глобалният автомобилен пазар се възстанови от пандемията на коронавирус в началото на 2021 г., но след това възстановяването беше затруднено от тесните места в доставките и ограниченията на COVID-19.

BMW постигна най-добрата си година с 2,21 млн. продажби през 2021 г.

Баварската компания е новият крал в премиум сегмента.

Само през последното тримесечие на миналата година са продадени общо 510 727 автомобила

Mercedes-Benz загуби короната си в премиум сегмента за първи път от пет години

В Белгия BMW за първи път в историята поведе общия пазар на една държава в Европа

Източник: BMW

Изглежда странно, че всеки отделен производител се оплаква от недостига на чипове, но много от тях отчитат най-добрите си

2022 BMW M3 Competition xDrive и M4 Competition xDrive

2022 BMW M3 Competition xDrive и M4 Competition xDrive

продажби за 2021 г. Сега BMW се присъединява към компании като Porsche, Lamborghini и Rolls-Royce с рекордни доставки миналата година, въпреки трудностите и прекъсванията на производството в автомобилната индустрия.

През 2021 г. марката BMW продаде точно 2 213 795 автомобила в световен мащаб, което представлява увеличение от 9,1% спрямо предходната година. Този резултат се превърна миналата година в най-добрата година за продажби на марката досега. Само през последното тримесечие на миналата година са продадени общо 510 727 автомобила.

Съединените щати отбелязаха голям скок от 20,8 процента до 336 644 бройки от всички модели на BMW, което беше наравно с пред-коронавирусната 2019. Не е изненадващо, че гамата на BMW X представлява 60 процента от общите продажби в страната м. г.

В Европа комбинираните продажби на BMW и Mini са нараснали с 3,9 процента. Интересното е, че в Белгия BMW за първи път в историята поведе общия пазар на една държава в Европа.

Продължение

Електромобилност – Австрия – данни

Стимули за собствениците
на електромобили
в Австрия
София, 14 януари /БТА/, със съкр.
Електрическата мобилност става част от нашия живот. Къде по-бързо, къде по-бавно, но електромобилите със сигурностx620_stimuli-za-sobstvenicite-na-elektromobili-avstria.jpg.pagespeed.ic.js8sJQ5DT2 навлизат в ежедневието на хората. Интересно е да видим как отделните държави в ЕС насърчават закупуването и използването на електрически автомобили и ЕПС.
Какви са добрите практики в отделните страни, какви са стимулите за притежателите на електромобили, за да можем да сравним нещата там и тук, в България.
Австрия

Субсидии за закупуване
Частни клиенти могат да получат следните субсидии за покупка:

– 5000 евро за BEV (захранвани от батерии електрически автомобили) и FCEV (електрически автомобили с горивна клетка): 3000 от федералното правителство и 2000 допълнителни отстъпки от индустрията;
– 2500 евро за PHEV (плъгин хибриден електрически автомобил) с бензинов двигател с вътрешно горене: 1250 от федералното правителство и 1250 допълнителни отстъпки от индустрията.
Покупната цена не трябва да надвишава 50 000 евро с вкл. ДДС и да има минимален обхват на движение от 50 километра (за PHEV). Продължение

Силното търсене и продажбите на Rolls-Royce до рекордно високо през 2021 г.

Най-високият резултат в 117-годишната история на марката въпреки пандемията

Три автомобила Rolls-Royce, собственост на покойния моден дизайнер Карл Лагерфелд, са изложени преди търга на колекцията на Карл Лагерфелд от аукционната къща Sotheby's в Монте-Карло, Монако, 30 ноември 2021 г. REUTERS

Три автомобила Rolls-Royce, собственост на покойния моден дизайнер Карл Лагерфелд, са изложени преди търга на колекцията на Карл Лагерфелд от аукционната къща Sotheby’s в Монте-Карло, Монако, 30 ноември 2021 г. REUTERS

ЛОНДОН, (Reuters) – Производителят на луксозни автомобили Rolls-Royce, подразделение на германското BMW, заяви на 10 януари, че продажбите му са се покачили с 49% до рекордно високо през 2021 г. въпреки глобалната пандемия на коронавирус, тъй като търсенето на луксозни превозни средства в световен мащаб се е увеличило.

В онлайн презентация главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Торстен Мюлер-Отвьос каза, че автомобилният производител е продал 5586 превозни средства на клиенти в повече от 50 страни, което е най-големият брой в 117-годишната му история въпреки цялата нестабилност, предизвикана от пандемията.

„В луксозния сектор като цяло борбата не беше толкова фокусирана върху опитите за намиране на клиенти, а по-скоро в производството на достатъчно продукт, за да задоволи огромното търсене на клиенти“, каза Мюлер-Отвьос.

Той каза, че продажбите са достигнали рекорди за всички времена в повечето региони, включително Китай и Северна и Южна Америка.

Продажбите на първокласни и луксозни автомобили нарастват по-широко на ключови глобални пазари като Китай и Съединените щати, тъй като пандемичните ограничения за пътуване оставиха богатите потребители с повече разполагаем доход.

Продължение

Fiat представя новото Scudo с електрическо задвижване

Задвижването на BEV вариант New Scudo е добре познато от други модели на Stellantis Groupfiat-e-scudo-2021-05-min

Източник: stellantis.com, fiatprofessional.com

Fiat представи анонсирания в края на октомври „Новото Scudo“ и отвори книгите за поръчки за електрическия транспортьор. След Ducato, New Scudo е вторият търговски автомобил от Fiat Professional, който се предлага и в електрическа версия.

Задвижването на BEV вариант New Scudo е добре познато от други модели на Stellantis Group: Електрическата задвижваща система има мощност от 100 кВт и може да се комбинира с батерия от 50 или 75 кВтч. С по-голямата батерия – която не може да се поръча с късото междуосие на версията L1 – пробегът по WLTP е до 330 километра. Мощността на зареждане с постоянен ток до 100 кВт и времето за зареждане до 80 процента от 30 минути за малката батерия и 45 минути за голямата батерия също са в съответствие с познатите модели Stellantis. Стандартно мощността на зареждане с променлив ток е 7 кВт. Въпреки това, бордово зарядно устройство с 11 кВт може да бъде поръчано като опция.

Каросерията също следва познатите модели: късата версия L1 е с дължина 4,60 метра, L2 е дълга пет метра, а L3 е 5,30 метра. Височината на всички версии е 1,90 метра, което позволява на Scudo да влезе в повечето подземни гаражи и складови помещения. Полезният товар е до един тон, както и капацитетът на теглене. Товарният обем отговаря точно на този на моделите с вътрешно горене: в зависимост от версията на каросерията, това е 4,6, 5,3 или 6,1 кубични метра.

Продължение

Американски start-up подобрява пробега на Model S до 1200 км

Обхватът с батерията с доказателство за концепцията е постигнат в пътен тест в Мичиган,  проведен през декември

Model S до 1200 км

Model S до 1200 км

Източник: insideevs.com, prnewswire.com

Американският start-up за батерии Our Next Energy (ONE) инсталира прототип на своята батерия Gemini в Tesla Model S и, според собствените си данни, постигна обхват от 752 мили или около 1200 километра.

ONE, който се поддържа от BMW наред с други, посочва капацитета на батерията, инсталирана в Tesla на 203,7 кВтч, и обемната енергийна плътност на 416 Втч/л. Казва се, че батерията в демонстрационното превозно средство използва същото място за инсталиране като оригиналната батерия в Model S Long Range Plus, който има капацитет от 103,9 кВтч. ONE не посочва теглото или гравиметричната енергийна плътност в съобщението за пресата.

Обхватът от 752 мили или 1210 километра с батерията с доказателство за концепцията беше постигнат в пътен тест в Мичиган, който се проведе през декември – така че вероятно дори не при оптимални климатични условия. Средната скорост беше 88,5 км в час.

Резултатите обаче бяха потвърдени и от трети страни на тестов стенд, каза ONE. При скорост от 55 мили в час, конвертираният Model S всъщност е изминал 882 мили. Това са 1419 километра.

Продължение

BMW показа невероятна боя

Променя цвета си при новата концепция iX Flow на BMW, показана на тазгодишното изложение CESbmw-ix-flow-mit-e-ink

Източник: BMW

Промяната на външния цвят на автомобила с натискане на бутон звучи като научна фантастика, но технологията за постигане на това се разработва повече от десетилетие. То все още не е достигнало до масово производство, но новата концепция iX Flow на BMW показва, че поне един автомобилен производител се опитва да го осъществи. Все още не може да премине от червено към черно към синьо, но iX Flow, който дебютира на тазгодишното изложение CES, е добра първа стъпка в тази посока.

iX Flow постига своята променяща цвета екстериор с помощта на E Ink, нещата, които захранват подобните на хартия дисплеи на електронни четци като Amazon Kindle. BMW покри iX в специална опаковка, която съдържа милиони микрокапсули E Ink – еквивалентна на дебелината на човешка коса. Всяка капсула е пълна с отрицателно заредени бели пигменти и положително заредени черни. След това електрическо поле кара белите или черните пигменти да се събират на повърхността на микрокапсулите.

Продължение