Архив

Автоновости

Skoda обмисля електрическа Octavia – за 2025 година

Преди три месеца Skoda обяви три модела BEV до 2030 г., които трябва да бъдат позиционирани под Enyaqskoda-enyaq-iv-founders-edition-2020-06-min iV

Според изпълнителния директор Томас Шефер, Skoda „интензивно мисли за E-Octavia“. Шефер обаче казва, че моделът за обем, който досега се предлагаше като с двигател с вътрешно горене и plug-in хибрид, няма да бъде пуснат като чисто електрически автомобил чак след 2025 г.

Шефът на Skoda каза пред германското бизнес списание Handelsblatt: „През втората половина на настоящото десетилетие ние интензивно мислим за E-Octavia – електрическият аналог на най-успешния ни модел от десетилетия, ядрото на нашата марка.“ Шефер също така позволява да се добави в доклада, че пускането на пазара на вече обявените BEV може да бъде по -бързо от предложеното, когато компанията представи новата си стратегия през юни.

Преди три месеца Skoda обяви три модела BEV до 2030 г., които трябва да бъдат позиционирани под Enyaq iV по отношение на цена и размер. Според Handelsblatt това трио ще дойде „в близко бъдеще“. Един от тях е малък електрически автомобил, подобно на това, което планират и марките VW и Cupra. Според Шефер градският електрически автомобил ще бъде пуснат на пазара през 2025 или 2026 г. и ще се отличава предимно от конкуренцията от собствената група чрез „независима, ориентирана към космоса концепция за превозни средства“.

Продължение

Toyota обявява голяма инвестиция в батерията

За 2030 г. групата също прогнозира глобални продажби на осем милиона електрифицирани превозни средства

Toyota bz4x Concept-2021

Toyota bz4x Concept-2021

Източник: wardsauto.com, reuters.com

Toyota планира да инвестира общо 1,5 трилиона йени (около 11,5 милиарда евро) за разширяване на производството на батерии и развитие на батериите до 2030 г. Освен това Toyota увеличава целта си за производство на батерии от 180 ГВтч до поне 200 ГВтч до 2030 г.

За разлика от повечето други производители, Toyota разчита на собствената си технология на батерията в своите електрически автомобили – особено хибриди. Според съобщения в медиите, Toyota и нейният партньор за сътрудничество, родителката на Toyota – Toyota Industries, все още са лидер на световния пазар в патенти за акумулатори за автомобили.

С обявените инвестиции и разширяване на капацитета, японската компания очевидно иска да разшири това конкурентно предимство. Това обаче не означава, че най-големият световен производител на автомобили по обем сега ще премине изцяло към електрически превозни средства с батерии.

На брифинг Масахико Маеда, главен технологичен директор на Toyota, каза: „Очакваме (…) да надхвърлим 180 ГВтч батерии, които разглеждаме в момента, и да осигурим батерии на стойност 200 ГВтч или повече, ако проникването на BEV е по-бързо от очакваното. Следователно размерът на инвестициите в развитието на система за захранване с батерии и научноизследователска и развойна дейност (…) се очаква да бъде около 1,5 трилиона йени до 2030 г.

Продължение

В САЩ започна днес, 25 септември, Drive Electric Week

Тази събота стартира Drive Electric Week с над 200 онлайн и лични събития, посветени на електрически превозни средства. Събитията ще се провеждат през следващите два уикенда, от 25 септември до 3 октомври.Screen-Shot-2020-09-23-at-3.07.40-AM-e1600855901352

По electrek.co

Drive Electric Week е ежегодно събитие, организирано от Plug In America, Electric Auto Association, EVHybridNoire и Sierra Club. Това е 11 -тата година на събитието. Тя стартира в САЩ като National Drive Electric Week, но през последните няколко години събития се провеждат и в различни други части на света. Тази година има някои събития в Канада, Мексико и Нова Зеландия.

Въпреки че тази година ще има значителен брой събития, за разлика от миналата година, от посетителите и домакините се изисква да следват насоки, включително CDC и местни/регионални/държавни здравни насоки, като носене на маски, социално дистанциране и провеждане на събития на открито, за да помогнете за спиране на разпространението на COVID-19.

Всяко събитие се организира от местни защитници на електрически превозни средства като възможност за бъдещите купувачи на електромобили да говорят директно със собствениците на електромобили за опита на притежаването на електрически автомобил. Опитът на дилъра не е идеален за много купувачи на електромобили, така че нефилтрираните разговори със собствениците на електромобили могат да бъдат чудесен начин да се научите.

Продължение

Rosatom ще построи фабрика за батерии в Калининград

Първоначалният обем на руската Gigafactory сега се дава от Rosatom като най-малко 3 ГВтч

Производството на предприятието ще се закупува главно от местни производители на автомобилиrosatom-2021-01-min

rosatom.ru

Руската ядрена корпорация Rosatom обявява мястото на своята фабрика за акумулаторни клетки, обявена през март. Тя ще бъде построена в западноруския ексклав на Калининград и ще произвежда батерийни клетки за електрически превозни средства и системи за съхранение на енергия от 2026 г.

Първоначалният обем на руската Gigafactory сега се дава от Rosatom като най-малко 3 ГВтч – един гигават час повече от обявеното по -рано. Вече се обмисля допълнително увеличаване на производствения капацитет до 12 ГВтч. „Сигналите, които получаваме от руския пазар, показват, че планираните преди година обеми на производство може да са недостатъчни. За да изпълним настоящите планове за развитие на електротранспорта, обмисляме евентуален ръст на производствения капацитет на централата до 12 ГВтч“, казва Емин Аскеров, генерален директор на дъщерното дружество на Rosatom Renera.

Продължение

Smart – визуализации на бъдещето от следващо поколение

SUV Concept #1 преди серийното производство

Smart визуализира своя Concept #1 електрически SUV в IAA Mobility

Smart визуализира своя Concept #1 електрически SUV в IAA Mobility

Източник: Smart Automobile Co.

Автомобилният производител на градска мобилност Smart сподели своята визия за устойчиво бъдеще с обществеността в IAA Mobility в Мюнхен, като обяви своя концепт #1 SUV. Изцяло електрическият Concept #1 е „предшественик“ на електрифицираното бъдеще на Smart и представлява много от дизайнерските елементи и техники, които шофьорите могат да очакват при бъдещите модели.

Smart Automobile Co. Ltd. е немски автомобилен производител, основан през 90 -те години, известен със своите „сладки“ и компактни автомобили, идеални за претъпкани градски центрове. Марката на Daimler AG (fka Daimler-Benz) обслужва близо 50 автомобилни пазара по целия свят.

През 2019 г. Daimler AG обяви съвместно предприятие с Geely Holding Group за производство на интелигентни автомобили и в Китай. Същата година Smart започна драстичен преход към електрификация, като пусна двигатели с вътрешно горене само за електрически задвижвания.

Заедно, равнопоставените автомобилни партньори работят за разработването на Smart във водещ световен доставчик на свързани, първокласни BEV в глобалната инженерна мрежа на Geely, достъпни за десетки пазари.

Продължение

Mobileye представя електрическо AV

Mobileye, компания на Intel, представи електрическото автономно превозно средство (AV) за 6 пътници,6a00d8341c4fbe53ef02788046fede200d-800wi готово за движение, което ще се използва за търговски услуги за шофиране без шофьор в Тел Авив и Мюнхен от 2022 г.

Оборудвани със система за самоуправление на Mobileye Drive,  изцяло електрическите мобилни AV ще работят под марката на услугата MoovitAV.

Автономното превозно средство Mobileye (AV) работи под марката MoovitAV услуги за мобилност. Беше разкрито на IAA Mobility 2021, тъй като серийното превозно средство и услугата за управление на роботакси Mobileye ще изведат на пазара, започвайки от Германия през 2022 г., в сътрудничество с Мюнхен в базираната в Германия SIXT Group.

AV на Mobileye е проектиран от самото начало, както икономически, така и географски, като същевременно се разглеждат съществените характеристики на ефективността, достъпността и безопасността. Това е първият AV, който използва всички функции на Mobility, включително решението за отчитане на истинската излишност с камери, радар и сензори за лидар.

Същата система за самоуправление на Mobileye Drive, използвана в AV на Mobileye, може да се използва в различни типове превозни средства за движение на стоки и хора. Например Mobileye планира да си сътрудничи със Schaeffler за изграждане на самоуправляващо се шаси, което може да се използва при изграждането на автономни совалки.

Продължение

Irizar произвежда LNG автобус за дълги разстояния с пробег над 1000 км

В допълнение към обхват до 1000 км, автобусът намалява емисиите на CO2 с 25%, емисиите на NOx с 85%6a00d8341c4fbe53ef0282e1221e45200b-800wi

Irizar е произвел модел вагон i4 с течен природен газ (LNG) с пробег над 1000 километра (621 мили) за междуградски или къси разстояния. Тази опция е допълнение към гамата от технологии и устойчиви горива, които Irizar предлага в момента, включително електрически автобуси, дизелови автобуси, биогорива, природен газ, HVO, хибрид, биогориво и B100. .

Първото превозно средство, оборудвано с тази технология, е клас II i4 модел Irizar. Това е универсален автобус, който е подходящ за градове, пътнически линии, училищен или фирмен транспорт и случайна употреба.

L версията на Irizar i4 е с дължина 12,2 метра, има двойна централна врата с вграден PRM, произведен от Masats и е построен върху шаси от биогориво Scania 320 EB 4X2 E6D LNG с 9-литров двигател с мощност 320 к. с.

Продължение

Renault представя 19-тонен електрически камион

Renault Trucks дава пробег от 100 км при варианта за събиране на отпадъци и до 180 км за разпределителенrenault-trucks-d-wide-z-e-e-lkw-electric-truck-19-tonnen-lidl-2021-03-min транспорт

renault-trucks.com

Renault Trucks разширява гамата си изцяло електрически модели камиони с 19-тонен вариант на D Wide Z.E. Сега серийното производство започва в завода в Blainville-sur-Orne в Нормандия, Франция.

Заводът на Renault Trucks в Нормандия вече произвежда D Z.E. (16 тона) и D Wide Z.E. (26 тона) от март 2020 г. От края на 2020 г. се предлагат и нови опции за батерии за двата камиона.

Сега се добавя още един вариант: 19-тоновият камион е получил подобрена маневреност, за което е оборудван с двуосно шаси. Подобно на D Wide Z.E. (26 тона), новият вариант се задвижва и от два електродвигателя с обща мощност 370 кВт (непрекъсната мощност от 260 кВт). Максималният въртящ момент на двигателите е 850 Нм. Има избор между два варианта на батерията, 200 кВтч и 265 кВтч. Renault Trucks дава пробег от 100 км за събиране на отпадъци и до 180 км за разпределителен транспорт.

Продължение

Ще влезе ли Volkswagen във F1?

Mercedes е отворен за компромис с двигателя, който би помогнал на VW да влезе във F1

Спортът се надява да привлече повече производители на двигатели

Mercedes F1 Хамилтън Луис Хамилтън по време на тренировка за италианската F1 надпревара.

Mercedes F1 Хамилтън
Луис Хамилтън по време на тренировка за италианската F1 надпревара.

Reuters

Mercedes-Benz е отворен за компромис с бъдещите правила за двигателите на Формула 1, за да улесни влизането на Volkswagen Group в спорта, заяви пред репортери ръководителят на автоспорта и шефът на отбора на F1 Тото Волф на Гран при на Италия.

Спортът трябва да въведе нова формула на двигателя от 2025 г. и производителите обсъждат как да направят силовите агрегати по-прости, по-евтини и по-устойчиви.

VW Group, чиито марки включват Porsche и Audi, присъства на срещите на производителите на двигатели, като заинтересована страна, като последната се проведе неотдавна.

Волф каза, че Mercedes ще бъде готов да се отърве от елемента MGU-H (Моторно генераторно отопление), като новите правила вероятно ще бъдат отложени до 2026 г.

Настоящите турбо хибридни силови агрегати V-6 имат два моторни генератора, а другият е MGU-K, който възстановява и доставя кинетична енергия от спирането. MGU-H възстановява и съхранява енергия от или към турбокомпресора.

Продължение

Изцяло електрическото BMW i5 трябва да излезе на пазара през 2023 г.

Основните съперници са Mercedes EQE и Audi A6 e-tronbmw-symbolbild-min-1

Източник: focus.de (на немски)

Нов медиен доклад в Германия предоставя известна информация за изцяло електрическата версия на BMW Серия 5. BMW i5 трябва да бъде представен през 2023 г. и ще има и М вариант. Смята се, че основните съперници са Mercedes EQE и Audi A6 e-tron.

Германският уебсайт Focus Online твърди, че моделът i5 ще бъде базиран на технологията за електронно задвижване на BMW от „пето поколение“, която е същото семейство тип задвижване, използвано в iX3 или двата нови модела i4 и iX.

Според доклада i5 вече няма да се основава на сегашното поколение на серия 5 с вътрешно обозначение G30, а на новото поколение G60, което ще бъде представено през есента на 2023 г. – като двигател с вътрешно горене и като електрически салон. Това става възможно благодарение на платформата CLAR на германския семеен автомобилен производител, която вече позволява на i4 да работи успоредно на вариантите с двигатели с вътрешно горене от серия 4, включително 4-та серия Gran Coupé. I4 споделя по -голямата част от каросерията с последния.

Продължение