Архив

Monthly Archives: юни 2021

Продажбите на Русия през май скачат със 134%

Но недостигът на чипове може да затрудни възстановяването

Служител проверява Skoda Karoq, който напуска производствената линия в завода на производителя на ГАЗ в Нижни Новгород, Русия

Служител проверява Skoda Karoq, която напуска производствената линия в завода на производителя на ГАЗ в Нижни Новгород, Русия

Skoda, VW, Hyundai бяха най-големите победители през миналия месец

europe.autonews.com

Продажбите на нови автомобили в Русия са нараснали със 134 процента миналия месец в знак, че растежът бавно се връща на пазара след пандемията от коронавирус.

През май са продадени общо 147 378 автомобила, се казва в изявление на Асоциацията на европейския бизнес (AEB). Въпреки нарастването, AEB остана предпазлив поради потенциалните негативни ефекти, които глобалният недостиг на полупроводници може да има върху продажбите през следващите няколко месеца.

„През летните месеци ще видим и ефекта от ограниченото предлагане, обусловено от недостига на електронни компоненти в световен мащаб. Затова очакваме по-ниски продажби на нови автомобили на повечето марки в сравнение с високото търсене на клиентите в момент.“, заяви Томас Стаерцел – председател на Комитета за автомобилни производители на AEB, в изявлението.

Продължение

Новата Opel Astra се разкри в камуфлаж преди представянето си

Компактният модел ще предизвиква VW Golf с хибридна мощност и комби вариант

Opel пусна замаскирани снимки на следващото поколение компактен Astra преди представянето му след няколко седмици

Opel пусна замаскирани снимки на следващото поколение компактен Astra преди представянето му след няколко седмици

Новата Astra, 11-то поколение на компактния хечбек, преминава към архитектурата на Stellantis EMP2 от основите на GM

Източник: europe.autonews.com

Opel пусна замаскирани снимки на следващото поколение компактен Astra преди представянето му след няколко седмици.

Новата Astra, 11-то поколение на компактния хечбек, преминава към архитектурата на Stellantis EMP2 от основите на GM и ще има хибридно задвижване с добавка в допълнение към предложенията само с вътрешно горене.

Моделът ще бъде пуснат през втората половина на тази година, съобщи Opel.

Това е модел като брат и сестра на новото Peugeot 308, който ще има напълно електрическа опция, започвайки през 2023 г. Opel не е потвърдил, че Astra ще има и EV версия. 308 се предлага в две хибридни нива на мощност, както и бензинови и дизелови версии.

Astra ще бъде строена във фабриката на Stellantis в Рюселсхайм, Германия, включително версиите с десен волан на Vauxhall. Ще има и вариант на комби.

Продължение

Кметът на Лондон пуска в експлоатация първите водородни двуетажни автобуси в Англия

20-те нови автобуса са първите по рода си, пуснати в Англияlondon1

greencarcongress.com

Кметът на Лондон Садик Хан пусна в експлоатация първите водородни двуетажни автобуси в Англия. 20-те нови автобуса са първите по рода си, пуснати в Англия; новите двуетажни автобуси с водородни горивни клетки се въвеждат за първи път по маршрут 7 между Източен Актън и Оксфордския цирк.

Автобусите са произведени от Wrightbus в Северна Ирландия, а газовите бутилки са произведени от Luxfer в Нотингам. Понастоящем водородът за автобусите се произвежда в завода на Air Liquide в Runcorn, използвайки отпадъчния водород като страничен продукт от индустриална хлорно-алкална инсталация. Базираната в Оксфорд Ryze Hydrogen е отговорна за транспортирането на горивото до бензиностанцията. От 2023 г. водородът ще бъде още по-екологичен, тъй като ще се произвежда чрез електролиза, задвижвана от директна връзка с офшорна вятърна ферма.

Нова станция за зареждане с гориво, завършена от датската инженерна фирма Nel Hydrogen, в сътрудничество с мултинационална консултантска фирма Linesight, ще допълва всеки автобус от водородни горивни клетки само веднъж на ден само за пет минути.

Продължение

NASA Perseverance Rover започва да търси признаци на древен микробен живот

Система за изображения Mastcam-Z и 360-градусова панорама на района на Van Zyl Overlook на Марсnasa-perseverance-rover-starts-searching-for-signs-of-ancient-microbial-life-163071_1 (1)

Доскоро роувърът на NASA Perseverance подкрепяше малкия си приятел Ingenuity, документирайки историческите полети на хеликоптера на Марс. Но на 1 юни марсоходът получи нова работа – да изследва най-старите геоложки характеристики в кратера Jezero и да събира проби от пода на кратера, за да открие признаци на древен микробен живот.

Роувърът на NASA Perseverance използва своята система за изображения Mastcam-Z, за да направи 360-градусова панорама на района на Van Zyl Overlook на Марс.

По времето, когато Perseverance започна новата си научна кампания, тя достигна няколко етапа на Червената планета, включително успешно тестване на своя инструмент за производство на кислород и провеждане на демонстрационни полети на Ingenuity. Неговите бордови камери са взели над 75 000 изображения и са записали първите саундтраци на Марс и са заснели жужещия шум на лопатките на роторкрафта.

На 9 юни НАСА пусна 360-градусов видеоклип, съставен от 992 отделни изображения, съчетани заедно, който също съдържа звуци, заснети от Постоянството. Всъщност можете да се чувствате така, сякаш стоите на Марс, до марсохода, с вятър, който духа на лицето ви.

Продължение

Китай пуска видео кадри и аудио от своя роувър Zhurong на Марс

По неотдавнашна информация в медиитеchina-releases-video-footage-and-audio-of-its-zhurong-rover-on-mars_2

От 15 май Китай пише история, тъй като става втората страна след САЩ, която се приземява на повърхността на Марс. Скоро след това Китайската национална космическа администрация (CNSA) публикува две снимки, направени от нейния роувър Zhurong от района на Утопия планини. Сега агенцията публикува видеозаписи от кацането и звуци, издадени от марсохода на Червената планета.

Червената планетаCNSA пусна видеозаписи и звуци от роувър Zhurong на Червената планета.

Кръстен на Бога на огъня в древната китайска митология, марсоходът е част от мисията Tianwen-1, водена от CNSA. Космическият кораб е изстрелян на 23 юли 2020 г. и е влязъл в орбитата на Марс на 10 февруари тази година.

Задвижван от четири слънчеви панела, разположени отстрани, роувърът носи шест научни инструмента, които му помагат да изучава топографията и геологията на планетата, изследва почвата, търси съдържание на лед, изследва минерали и скали и осъществява атмосферни проби.

След малко повече от месец, след като Zhurong безопасно напусна платформата и започна проучването си на Марс, CNSA пусна поредица от снимки на кацането, включително видеозаписи от процеса на разполагане на парашута и звуците, издадени от марсохода при напускане платформата за кацане.

Продължение

BYD представя електрически училищен автобус тип D

Използва се литиево-железен фосфатен акумулаторchool

Безопасността е основен приоритет

BYD представя акумулаторен електрически училищен автобус тип D. С опции за дължина от 35, 38 и 40 фута, електрическият училищен автобус тип акумулатор от тип D на BYD може да побере до 84 пътника и може да бъде оборудван с ADA асансьор. Автобусът има пробег до 155 мили с едно зареждане.

Училищните автобуси могат да се зареждат за една нощ, когато търсенето на енергия е ниско, а електричеството може да се подава обратно в класната стая по време на учебните часове, когато автобусът е паркиран, поддържайки класните стаи добре осветени, а учениците и учителите включени.

BYD превърна безопасността в основен приоритет в дизайна на училищния си автобус, включително такива функции като електронен контрол на стабилността за подпомагане на работата, система за избягване на сблъсъци и система за наблюдение на 360 градуса за откриване на пешеходци и велосипедисти, когато автобусът работи с ниска скорост.

В допълнение, BYD добавя защита за децата, когато излизат от автобуса, като следи приближаващия трафик и уведомява учениците, когато може да не е безопасно да преминат.

Продължение

Китайската Huawei има за цел да развие технологии за самоуправление до 2025 г.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света диверсифицира бизнеса си зарадиhuawei_i санкциите на САЩ

REUTERS

ПЕКИН – Китайската Huawei Technologies има за цел да разработи технология за автомобили без шофьори до 2025 г., каза изпълнителен директор, тъй като най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света диверсифицира бизнеса си заради санкциите на САЩ.

„Целта на нашия екип е да достигнем до истински пътнически автомобили без шофьори през 2025 г.“, каза Ванг Юн, старши изпълнителен директор на подразделението за интелигентни превозни средства на Huawei, на индустриална конференция.

Десетки стартиращи компании, автомобилни производители и големи технологични фирми като лидера за търсене в интернет Baidu и Apple ускоряват работата по системи за самоуправляващи се превозни средства, които се очаква да донесат промяна в транспортната индустрия.

Huawei се насочи към интелигентните електрически превозни средства, след като глобалният му бизнес със смартфони беше подложен на санкции от САЩ.

Продължение

Европейската автомобилна индустрия се готви за по-строги цели на емисиите на CO2 до 2030 г.

Предложението на ЕС „Годни за 55“, което се очаква на 14 юли, се очаква да намали 60% от цифрите за 20212021-06-17T130721Z_568504187_RC2D2O99FO66_RTRMADP_3_AUTOS-DAIMLER-ELECTRIC (1) г.

Европейската автомобилна индустрия се готви за затягане на стандартите за емисии на CO2 в енергийния и климатичния пакет на ЕС „Годен за 55“, който ще бъде публикуван на 14 юли, започвайки това, което обещава да бъде разширен и ожесточен дебат между законодателите, лидерите в индустрията и членовете нации.

Съгласно споразумение, постигнато през април, преговарящите се съгласиха да намалят общите въглеродни емисии на блока с 55 процента до 2030 г., спрямо сегашната цел от 40 процента. Съгласно европейския пакет за зелена сделка, договорен през декември 2019 г., ЕС ще достигне въглероден неутралитет до 2050 г.

Новата цел за 2030 г. ще означава засилени усилия за намаляване на емисиите за почти всеки бизнес сектор, но детайлите тепърва ще се определят.

За автомобилните производители всяко затягане на емисиите на CO2 за леки и лекотоварни автомобили ще означава, че темпът на електрификация трябва да бъде ускорен бързо. Сред предложенията, които се обсъждат в Европейската комисия, са 60% намаление на емисиите до 2030 г., последвано от 100% намаляване до 2035 г. – което означава, че дотогава би било практически невъзможно да се продават превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

Настоящите цели за емисии на CO2 от леки автомобили (леки и лекотоварни автомобили), одобрени през 2018 г. след ожесточен дебат, призовават за намаляване с 15% през 2025 г. от стандарта от 2021 г. на 95 грама на километър и намаляване с 37,5% до 2030 г. Автомобилните производители инвестират сериозно в електрификацията, за да постигнат тези цели, пускайки десетки нови напълно електрически хибриди и плъгин от януари 2020 г.

Продължение

Бъдещето на завода на Audi в Брюксел, обезпечено с нов електрически SUV от висок клас

Q8 e-tron, захранван от батерии, ще бъде разпределен за производство на фабриката

E-tron Sportback на Audi е на снимката в завода в Брюксел

E-tron Sportback на Audi е на снимката в завода в Брюксел

БЕРЛИН – Audi планира да строи версия на своя SUV Q8, захранвана с батерии, в завода си в Брюксел, осигурявайки бъдещето на фабриката, според Automobilwoche, сестра на изданието на Automotive News Europe.

Производството на превозното средство, което ще се нарича Q8 e-tron, ще започне през 2026 г., според доклада, цитиран от източници на компанията.

В момента заводът прави автомобилите Audi e-tron и e-Tron Sportback, които трябва да получат фейслифт през 2023 г., след което да излязат от производство през 2026 г. Двата автомобила са подкрепени от платформата MLB Evo на Audi, която постепенно се прекратява и заменя от Premium Platform Electric.

Q8 e-tron ще замени Q8, който е строен в завода на Volkswagen Group в Братислава, Словакия и се продава само с двигатели с вътрешно горене, включително хибридни задвижвания.

Audi е продала 5 313 бройки от Q8 в Европа през април, което е с 37% повече на годишна база, според изследователите на пазара на JATO Dynamics.

Продължение

Skoda – до половината от европейските й продажби до 2030 г. да бъдат електрически автомобили

Най-големият износител в Чешката република, е доставил 1,005 милиона автомобила в световен мащаб през 2020 г.

Знакът на автомобил Skoda по време на автошоу в Прага, Чехия, REUTERS

Знакът на автомобил Skoda по време на автошоу в Прага, Чехия, REUTERS

Прага (Reuters) – Skoda Auto, част от германската Volkswagen Group, иска електрическите автомобили да представляват поне половината от продажбите й в Европа до 2030 г., тъй като преминават от моторни двигатели на електрически през следващото десетилетие, заяви чешкият производител на автомобили преди дни.

Като част от стратегията си, Skoda ще представи още поне три изцяло електрически модела, добавяйки към два модела в момента. Новите модели ще бъдат позиционирани под неговия електрически SUV Enyaq iV.

Skoda не е определила дата, кога ще премине изцяло от моторните двигатели на електрически, но се стреми да има 50-70% от флота си в Европа с електрическо задвижване до 2030 г. По-малко от 5% от настоящите си продажби на автомобили са електрически.

По това време емисиите от флота трябва да спаднат с 50%, заяви Skoda като част от стратегическите си цели за 2030 г., обявени преди дни.

Продължение