Архив

Monthly Archives: септември 2021

Как си писах с Шон Конъри

Известно време, когато беше и с няколко години по-млад – преди да почине, си писахме във Facebook с Шон Конъри7b9bb27ec581575eb642c2bd38ce4318-1531823799-aston1 изпълнител на Бонд и други роли.

Дори му станах интересен, защото се оказа, че той е идвал и в България и сподели, че Стара Загора много му харесала…

Писахме си и за автомобили. Сподели, че най-много му харесал неговия Aston Martine във филмите за Бонд, за който и аз писах в сайта си…Дори пуснах снимка от един от филмите.

Ето какво писа през август standartnews.com:

„Шефът на световната компания за реставрация на ретроавтомобили  Art Recovery International Кристофър Маринело намери откраднатия автомобил Aston Martin от филми на Джеймс Бонд, пише Дейли мейл.

Преди 24 години легендарната кола изчезна от авиационнен хангар във Флорида.

Моделът й е Aston Martin DB5, пуснат през 1964 година и именно този модел бе заснет както в „Операция Мълния“, така и в „Голдфингър“ . Там в ролята на агент 007 бе Шон Конъри.“ Продължение

Моето бивше Renault 4CV модел 1946…

Renault 4 CV е показано за пръв път на Парижкия автосалон през октомври 1946 г. Автомобилът е малък, но предлага места за четирима възрастни. Той е икономичен и има добра скорост.

Половинмилионното 4 CV напуска заводите през 1954 г.

Производството му спира през 1961 г., когато вече от колата са продадени 1 млн. екземпляра.

Това е френската версия на концепцията на Фердинанд Порше за „народен автомобил“ със задно разположен двигател.

Автомобилът ми  е печелил навремето награда на БАК „Ретро“…

31137_126650104017002_3045427_n31137_126650107350335_6534008_n

Как се зароди ретро движението в България…

Моя милост е съосновател и идеен подбудител с една статия
През пролетта на 1989-а ме изпратиха от СБА да отразя ретро рали на англичани при Японския хотел.IMG_2671
Отидох при Японеца и си направих интервютата и снимките с англичаните, когато видях на страна един мъж с един червено бял ретро Steyr.
31137_126650104017002_3045427_nЗапознахме се, казваше се Маргарит Карабуров, направих интервю за вестника и с него и го запитах: „Защо не се съберете с други като тебе и да си направите ретро клуб? Такива има в чужбина…“…
Пуснах интервютата в „Авто Мото“. Добавих и статии за други ретро клубове в чужбина…
По-късно броят на вестника с материалите дълго стоя в рамка на стена в Политехническия музей…
…Маргарит замина на море, където направи устава и есента се събрахме в залата на стария политехнически музей с група ентусиасти. Основахме БАК „Ретро“.
За пръв председател избрахме г-н Мареков – тогава директор на „Мототехника“. Секретар стана Карабуров. След това няколко мандата беше и председател…
Така се почна с организираното ретро движение у нас през есента на 1989-а…..
На сн.: Моето бивше Renault 4CV модел 1946-а…

Ретро страсти на пл. „Батемберг“….

На 18 септември, на пл. „Батемеберг“ в София, се проведе Есенният авто ретро салон

Площадът беше препълнен до дупка от автомобилите на любителите на ретрото. Столичани се събраха да погледат и се докоснат до реликвите и минали години. Представени бях модели на най-разнообразни марки и държави.

За феновете на автото и на сайта – специален фоторепортаж:

Този рядък американски Packard на Любомир Николов, е модел 1940-а. Две години го реставрира, след като го внася в България от Тексас. Има мотор 4000 кубика, 8 редови цилиндъра, 110 к.с.

Този рядък американски Packard на Любомир Николов,
е модел 1940-а.
Две години го реставрира,
след като го внася в България от Тексас.
Има мотор 4000 кубика,
8 редови цилиндъра, 110 к.с.

IMG_2635

Рядък Mercedes-Benz от началото на миналия век...

Рядък Mercedes-Benz от началото на миналия век…

Продължение

Ретро ралито Transylvania Classic през 2021 г.

Триумф на българския екипаж Димитър Ненов и Станислава Илиева242175179_579634963231295_1419183502490561074_n

След като над 400 километра са изминати по най-красивите пътища в окръг Сибиу, българският екипаж Димитър Ненов и Станислава Илиева успяват да спечелят ретро ралито Transylvania Classic през 2021 г.

70 екипажа, от които 18, включени в категорията на електрическите автомобили, откриха между 12 и 14 август най-красивите пътища в окръг Сибиу в състезанието Transylvania Classic, етап, включен в календара на Международната федерация за исторически превозни средства (FIVA ). След над 400 километра българският екипаж Димитър Ненов и Станислава Илиева успяха да спечелят състезанието в Сибиу.

Българският екипаж, който стартира с Peugeot 205 1.3 Rallye (1991), е първият чуждестранен екипаж, спечелил редовното рали в Сибиу, като представянето му е възнаградено със специална награда, часовник Tissot, предлагана от Albini Prasa.

Продължение

Лондон ще закупува само автобуси с нулеви емисии

Отсега нататък ще се набавят само автобуси с акумулатори и водородSadiq-Khan-London-TfL-

Източник: gov.uk, cityam.com, twitter.com

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че отсега нататък всички нови автобуси, поръчани от Transport for London (TfL) за британската столица, ще бъдат превозни средства с нулеви емисии.

Отсега нататък ще се набавят само автобуси с акумулатори и водород, а закупуването на нови дизелови и хибридни автобуси ще бъде напълно спряно. Целта на TfL за автобусен парк с нулеви емисии в Лондон сега трябва да бъде постигната до 2034 г., три години по-рано от планираното по-рано.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви: „Днешното съобщение надгражда напредъка, който вече постигнахме в борбата с токсичното замърсяване на въздуха. Работих усилено, за да гарантирам, че целият автобусен парк на TfL сега отговаря на стандартите ULEZ, това включва 550 автобуса с нулеви емисии. Трябва да действаме сега и да ускорим прехода към по -зелено бъдеще, с по -чист въздух за всички.“

Продължение

MAN обявява бъдеща стратегия за електрификация „NewMAN“

Ще се концентрира върху технологии с нулеви емисии с акцент върху батерията и водородаman-lions-city-elektrobus-electric-bus-tmb-barcelona-spanien-spain-2021-03-min

В бъдеще MAN Truck & Bus ще се фокусира предимно върху областите на електромобилността, автономните превозни средства и цифровите решения. Това са крайъгълните камъни на нова стратегия, наречена „NewMAN“, която производителят на търговски превозни средства от Мюнхен, част от Traton Group, сега представи.

Най -важната новина за продукта в хода на представянето на стратегията е, че електрическият автобус Lion’s City E на MAN вече се предлага с две опции за батерии. В допълнение към познатата конфигурация за обхват от 200 до 270 километра, в бъдеще ще има втори вариант, наречен „Максимален обхват“ за „по -високи дневни диапазони“. Базираната в Мюнхен компания не е по-конкретна за това в своето съобщение. MAN представи серийната версия на Lion’s City Electric през октомври 2019 г. и започна серийно производство в края на 2020 г. в полския завод MAN в Стараховице.

Продължение

GAZ Group представи електрически автобуси на водородно гориво

Водородните автобуси могат да изминат 350 км след пълно зареждане

GAZ Citymax

GAZ Citymax

GAZ Group представи електрически автобуси с водородни горивни клетки (водородни автобуси). Два модела градски водородни автобуси ще се използват в различни пътнически маршрути. Големият клас Citymax Hydrogen и малкият клас Gazelle City.

Основното предимство на водородните автобуси пред електрическите без горивни клетки е увеличеният резерв на мощност. Водородните автобуси могат да изминат 350 км след пълно зареждане, което би покрило дори най -дългите градски маршрути.

Автобусите са оборудвани с водородни горивни клетки, системи за доставка и съхранение на водород, тягови батерии и електрически двигатели. Превозното средство се захранва с водород, който влиза в горивната клетка, за да взаимодейства с кислорода за генериране на електричество. Електрическите батерии функционират като бордов източник на електричество, чието търсене зависи от условията на шофиране на автомобила. Водородната електроцентрала може едновременно да захранва електрическото задвижване на колелата и да зарежда тяговата батерия. Възможността за допълнително зареждане от електрическата мрежа при липса на зареждане с водород по време на пътуване е друго предимство на водните автобуси, разработени от GAZ Group.

Продължение

„ТМ Ауто“ откри напълно нов център за сертифицирани употребявани автомобили

Разполага с капацитет от над 80 автомобила в непосредствена близост до търговско-сервизния комплекс наDCIM100MEDIA „ТМ Ауто Изток“ на бул. „Цариградско шосе“ 163

Оторизираният представител на Toyota в София „ТМ Ауто“ откри напълно нов център за сертифицирани употребявани автомобили Toyota Approved Used. Разположен на обща площ от 2000 кв. м. локацията разполага с капацитет от над 80 автомобила в непосредствена близост до утвърдения търговско-сервизен комплекс на „ТМ Ауто Изток“ на бул. „Цариградско шосе“ 163.

Вайос Доцикас, Изпълнителен директор на „Тойота Балканс“, официален вносител на марките Toyota и Lexus за България, каза: „През последната година – във времена на турбуленция и, едновременно, несигурност и възможности, успяхме да разширим нашия бизнес, като добавим тази ключова локация. Успяхме да останем фокусирани и да увеличим активиране на удължена гаранция и една година безплатна пътна помощ на територията на България. За да бъдат клиентите максимално улеснени, програмата Toyota Approved Used дава възможността за гъвкави финансови и застрахователни решения при закупуване на предлаганите автомобили, като част от дългосрочната политика на Toyota за решения, ориентирани към нуждите на своите клиенти и партньори.

Продължение

Renault планира 2000 съкращения на работни места във Франция

Заради преминаването си към електрически автомобили

Логото на автомобилния производител на Renault е показано на дилър в Les Sorinieres, близо до Нант, Франция, 9 септември 2021 г. REUTERS

Логото на автомобилния производител на Renault е показано на дилър в Les Sorinieres, близо до Нант, Франция, 9 септември 2021 г. REUTERS

ПАРИЖ (Reuters) – Френският автомобилен производител Renault заяви в четвъртък, че ще съкрати до 2 000 инженерни и подпомагащи работни места във Франция, тъй като преминава към електрически автомобили и наема различни позиции.

Групата на загуба, която вече обяви около 4600 съкращения на работни места в страната като част от широко преструктуриране, заяви в изявление, че започва преговори със синдикатите относно най-новите планове.

Като цяло тя ще създаде 500 нетни нови работни места, след като нае 2500 души на други функции. Renault каза, че има за цел да построи девет нови модела автомобили във Франция.

Подобно на съперниците си, Renault се опитва да увеличи обема на своите електрически автомобили и заяви, че новите служители ще бъдат в области като научни данни или специалисти по химия, тъй като се стреми да изгради своя опит в областта на батериите например.