Архив

Monthly Archives: януари 2022

Renault Nissan Mitsubishi Alliance обявява 35 нови модела EV до 2030 г.

Производството на твърдотелни батерии от производителя трябва да започне през 2028 г.

Renault Megane E-Tech Electric (2021)

Renault Megane E-Tech Electric (2021)

След като обяви своя основен план за преструктуриране през май 2020 г., Renault Nissan Mitsubishi Alliance сега се подготвя за следващия етап от своята трансформация към въглеродно-неутрален бизнес. Благодарение на огромна инвестиция от 25 милиарда долара през следващите пет години, трите компании ще разработят и пуснат съвместно не по-малко от 35 нови електрически модела до края на десетилетието.

В ново дълго прессъобщение, в което се описва подробно пътната карта за трите автомобилни производителя, конгломератът гордо казва, че 90 процента от тези 35 нови EV ще бъдат базирани на пет общи платформи. Това са CMF-AEV, KEI-EV, LCV-EV, CMF-EV и CMF-BEV, като всяка от тях покрива различен сегмент на превозни средства на пазара. CMF-BEV, който в момента се разработва, ще бъде пуснат на пазара през 2024 г. и ще служи като база за смяната на Nissan Micra, новото Renault R5 и продукт на Alpine.

За да направи електрическата мобилност по-достъпна за масите, алиансът ще работи с общи доставчици. Производителят се стреми да постигне значителни икономии от разходите за батерии с цели 50 процента през 2026 г. и 65 процента до 2028 г. Въз основа на своите оценки Renault Nissan Mitsubishi иска да има общо 220 ГВтч производствен капацитет на батерии в няколко производствени обекта в света.

Продължение

На какво Норвегия може да научи света относно преминаването към електрически превозни средства

По TIME

Кристина Бу – Генерален секретар на Норвежката асоциация за електромобили:

Електрическите превозни средства (EV) стоят паркирани на станции за зареждане на портата на Kongens близо до Akershus festning в Осло, Норвегия.

Електрическите превозни средства (EV) стоят паркирани на станции за зареждане на портата на Kongens близо до Akershus festning в Осло, Норвегия.

Норвегия е страна далеч на север, простираща се над Арктическия кръг, с дълги разстояния за шофиране, пресечени планини и много студен климат. Страната не е най-вероятното място за започване на транспортна революция, но електрическите превозни средства (EVs) изведнъж са новото нормално тук. Ако Норвегия може да го направи, всяка държава може.

Смяната няма да се случи за една нощ, но скоростта на прехода тук изненада всички. Почти шестдесет и пет процента от новите леки автомобили, продадени в Норвегия през 2021 г., са електрически; в допълнение, 22% са били plug-in хибриди. Казано по друг начин, само 14% от новите автомобили са били без щепсел.

Сега, когато има много модели за избор и гамата се е подобрила, електромобилите се купуват в цялата страна. Отне ни само 10 години, за да преминем от 1% на 65%, а догодина вярвам, че ще преминем 80%. Правителствата на САЩ и други трябва да използват 2022 г., за да приемат политики, които стимулират подобна промяна.

Продължение

Руският пазар на камиони се е увеличил с 31% през 2021 г.

Камаз запази лидерството на руския пазар с общо 36% дял

Челната тройка се допълва от Scania със 7 124 бройки (+44,6%)

Челната тройка се допълва от Scania със 7 124 бройки (+44,6%)

RusAutoNews.- Руският пазар на камиони нарасна с 31,0% през 2021 г. на годишна база. По данни на Autostat през 2021 г. в Русия са продадени 97 925 нови камиона.

Камаз запази лидерството на руския пазар с общо 36% дял. Продажбите на марката са еквивалентни на 35 140 бройки, което е с 26,6% повече от предходната година. Лидерът е следван от ГАЗ с 9 402 автомобила (+37,8% на годишна база). Челната тройка се допълва от Scania със 7 124 бройки (+44,6%). Volvo с 5629 бройки (+25,4%) и MAZ с 5410 (+44,5%) са останалите марки от първите пет.

Kamaz 5490 беше най-продаваният модел през 2021 г., следван от Kamaz 43118 и Gazon Next. Продължение

SsangYong Korando e-Motion – Всичко, което знаем до януари 2022 г.

Първото рекламирано електрическо превозно средство от SsangYongssangyong-korando-e-motion-2021-02-min

electricvehicleweb.com

Изображения: SsangYong

След продължителни закъснения, SsangYong Korando e-Motion най-накрая разби прикритието си през юни 2021 г. Korando e-Motion е първото рекламирано електрическо превозно средство от SsangYong и производството започна на 14 юни 2021 г.

Дизайн и външен вид

SsangYong Korando e-Motion разполага с модифициран преден край, типичен за ICE-BEV преобразувания, тъй като изискванията за охлаждане са по-ниски в електрически автомобил. Ssangyong каза, че дизайнът на e-SUV е вдъхновен от природата, особено животните, които са се адаптирали към околната среда чрез еволюция. Продължение

Стимули за собствениците на електромобили във Великобритания

Електромобилност – Великобритания – данни620_uk (1)

Стимули за собствениците
на електромобили
във Великобритания

София, 28 януари /БТА/
Продължаваме с информацията за мерките и стимулите за електрически превозни средства (ЕПС) в отделни страни в Европа, за да се ориентираме докъде сме в България.
Към края на декември 2021 г. по пътищата на Великобритания са се движели над 740 000 плъгин (plug-in) превозни средства (които се зареждат в електрическата мрежа – бел. ред.). Това са близо 395 000 регистрирани BEV (захранвани от батерии електрически автомобили) и 350 000 PHEV (плъгин хибридни електрически автомобили). През миналата година се наблюдава най-голямото годишно увеличение на броя на регистрациите, като повече от 305 000 регистрирани ЕПС показват ръст от 74% спрямо 2020 г. През 2021 г. са продадени 130 000 допълнителни превозни средства спрямо продадените през 2020 г. Продължение

Renault ще бъде изцяло електрическо в Европа до 2030 г

Dacia ще бъде електрифицирана „в последния възможен момент“

Megane E-TECH Electric

Megane E-TECH Electric

autonews.com (paywall), carnewest.com, insideevs.com

Renault има за цел да стане марка изцяло електрически автомобили в Европа до 2030 г. Това се отнася не само за марката Renault, но и за Groupe Renault – включително марки като Alpine и Dacia. За бюджетната си марка обаче Renault оставя задна врата отворена.

„Renault ще бъде 100% електрически през 2030 г. в Европа“, каза главният изпълнителен директор Лука де Мео на медийно събитие в техническия център на Renault близо до Париж. През юни 2021 г. Renault все още беше заявила цел за 90 процента чисти електрически автомобили до 2030 г., така че сега това е увеличено до 100 процента, според де Мео.

Renault обаче държи малка вратичка отворена за Dacia: евтината марка все още може да продава автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2030 г., ако липсата на инфраструктура за зареждане или високите цени на електроенергията все още не позволяват пълното преобразуване към акумулаторно-електрически задвижвания.

Продължение

Продажбите в Европа през декември по модели

MG, Tesla, Ferrari отчитат големи увеличения

Model 3 № 1-продаван, френските марки са на второ, трето, четвърто място

Дъщерните дружества на Stellantis DS и Maserati също имаха печалби. Междувременно 15 марки се плъзнаха в отрицателна територия, но победиха целия пазар.

Tesla Model 3 десен волан

Tesla Model 3 десен волан

Tesla Model 3 беше най-продаваният в Европа през декември, подпомогнат от 9,9% увеличение на общия пазар, който спадна с двуцифрени стойности. Model 3 също беше номер 1 в Европа през септември.

MG, Tesla, Ferrari, DS и Maserati имаха трицифрено или двуцифрено увеличение на процента на продажбите през декември на общия европейски пазар, който спадна с 29 процента.

Сред 15-те марки, които победиха пазара, бяха Porsche, Kia, Mini, Hyundai, Lotus, Toyota, Bentley и Aston Martin, според данни от пазарния изследовател JATO Dynamics.

Недостигът на полупроводници беше основната причина за спада на продажбите в региона.

MG се увеличи със 164 процента поради силното търсене на напълно електрическото комби MG5.

Tesla увеличи продажбите с 35 процента, подпомогнати от Model Y и Model 3, който беше най-продаваният в Европа като цяло за месеца.

Продължение

Жандармерията на Франция получи Peugeot 3008 Plug-in Hybrid

Това е знак, че 3008 Plug-in Hybrid отговаря на спецификациите за надеждност и производителност на еднаPEUGEOT_3008PHEV_2022_GENDARMERIE_01 взискателна организация

Министерство на вътрешните работи на Франция получи първите 395 автомобила Peugeot 3008 Plug-in Hybrid, предназначени за националната жандармерия. Те се добавят към автопарка от Peugeot 5008, който от миналата година е на разположение на силите на полицията и жандармерията. Plug-in хибриден двигател вече ще се използва в брандираните специализирани автомобили за бърза намеса, в допълнение към серийното производство на хибридни версии на модела, стартирало през 2020 г.

Тези доставки са знак, че 3008 Plug-in Hybrid отговаря на спецификациите за надеждност и производителност на една взискателна организация.  Поръчката е в пълно съответствие с прехода към електрификация и стремежа за оборудване с превозни средства, произведени във Франция и предлагащи най-добро ниво на производителност. С 0 ниво шум по време на патрулиране в електрически режим, кумулативна мощност от 225 к. с. и въртящ момент от 360 Нм, Peugeot 3008 Hybrid бележи съществена скок в превозните средства за бърза намеса. Продължение

VW стартира серийно производство на ID.5 в Цвикау

В Цвикау вече се произвеждат шест модела на марките VW, Audi и Cupra на базата на модулната система заvolkswagen-id5-2022-01-min електрическо задвижване (MEB)

volkswagen-newsroom.com

VW вече официално започна производството на ID.5 и ID.5 GTX в Цвикау и по този начин завърши трансформацията на завода за превозни средства в завод за изцяло електрически автомобили, както беше обявено миналия ноември. Производството през 2022 г. ще надхвърли 180 000 електрически автомобила VW, произведени тук миналата година.

Както заявява Volkswagen, това прави Цвикау първият в света мащабен производствен завод на голям производител, който да бъде напълно преустроен от превозни средства с двигатели с вътрешно горене към електрически задвижвания. С това, разбира се, Volkswagen има предвид само непроменена собственост, тъй като фабриката за чисти електрически автомобили на Tesla във Фремонт някога е била и завод за двигатели с вътрешно горене на производителя на обеми Toyota. И в премиум сегмента тази стъпка също е направена, например заводът на Audi в Брюксел.

В Цвикау вече се произвеждат шест модела на марките VW, Audi и Cupra на базата на модулната система за електрическо задвижване (MEB) – Curpa Born, Audi Q4 e-tron, Q4 e-tron Sportback, както и ID на Volkswagen .3, ID.4, а сега също и ID.5 – чието предсерийно производство вече тече от февруари 2021 г. От моделите MEB, само Skoda Enyaq не се произвежда в Цвикау в Европа.

Продължение

Лидерите на Камарата представят чипове, законопроект за конкуренцията с Китай

Администрацията на президента Джо Байдън иска да убеди Конгреса да одобри финансиране, за да помогне за увеличаване на производството на микрочипове в САЩ

REUTERS

ВАШИНГТОН – Лидерите на Камарата на представителите на САЩ във вторник разкриха законопроект, насочен към23BIDENCHIP-05_i повишаване на конкурентоспособността на САЩ с Китай и подкрепа на американската индустрия за чипове, включително 52 милиарда долара за субсидиране на производството на полупроводници и научноизследователска и развойна дейност.

Администрацията на президента Джо Байдън иска да убеди Конгреса да одобри финансиране за насърчаване на производството на чипове в САЩ, тъй като недостигът на ключови компоненти, използвани в автомобилите и компютрите, изостри тесните места във веригата за доставки.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че законопроектът от 2900 страници, наречен „Америка се конкурира“, ще „допълни“ инвестициите в чипове и ще увеличи производствения и изследователския капацитет на САЩ, както и ще подобри конкурентоспособността и лидерството на САЩ.

Сенатът прие Закона за иновациите и конкуренцията на САЩ миналата година, който включва 52 милиарда долара за увеличаване на производството на полупроводници в САЩ и разрешава 190 милиарда долара за укрепване на технологиите и изследванията на САЩ, за да се конкурират с Китай.

Продължение