Архив

Monthly Archives: март 2023

VW иска да произведе над 3 милиона малки електромобила до 2030 г.

Напълно електрически малки коли в испанските заводи в Марторел и Памплона между 2025 г.

seat-mediacenter.com

Volkswagen планира да произведе общо три милиона напълно електрически малки коли в своите испанскиseat-martorell-2023-02-min заводи в Марторел и Памплона между 2025 г. и 2030 г. Общият брой вероятно ще бъде още по-голям с базовия модел, обявен за 2027 г. – въпреки че може да не е да бъде построен в Испания.

Това съобщи Seat на годишната си пресконференция. Seat инвестира три милиарда евро в преобразуването на завода си в Martorell близо до Барселона, за да започне производството там през 2025 г. на VW ID.2, представен наскоро като концепция, и разклонението на Cupra, което вероятно ще се нарича Raval. Както беше съобщено, заводът в Памплона вероятно ще произвежда кросоувър варианта VW ID.2 X, както и издънката за Skoda, която ще се казва Elroq.

Шефът на марката VW Томас Шефер вече беше заявил в скорошно интервю, че се стремят към годишни продажби от 100 000 бройки на модел. Въпреки това ще отнеме 7,5 години, за да достигне трите милиона превозни средства, споменати сега с общо 400 000 единици годишно от двата испански завода. Ако приемем, че производството започне в края на 2025 г./началото на 2026 г., границата от три милиона няма да бъде достигната до 2033 г. Продължение

Mercedes се готви за нови EV платформи

Моделите с вътрешно горене и хибридите ще продължат да се изграждат на настоящите платформи. Но ще има само нови чисто електрически разработки

automobilwoche.de

Mercedes инвестира сериозно, за да направи производствената си мрежа годна за новите платформи, които ще въведе от 2024 г. Според доклад на германската медия, производителят ще започне преустройството на завода си в Ращат това лято. Това е мястото, където Mercedes ще строи първия си модел, базиран на модулната архитектура на Mercedes-Benz (MMA).

Производителят ще започне преустройството на завода си в Ращат това лято.

Производителят ще започне преустройството на завода си в Ращат това лято.

Mercedes прави повече от просто модернизиране на завода в Ращат: заводите в Кечкемет, Унгария, и Пекин също ще бъдат преобразувани. През юни Mercedes обяви, че ще инвестира над 2 милиарда евро в европейските си производствени обекти. Йорг Бурцер, ръководител на производството в Mercedes-Benz, каза пред Automobilwoche, че автомобилният производител инвестира „трицифрена милионна сума на завод“.

Вместо седем компактни модела, в бъдеще ще има само четири. Първият от тях вероятно ще бъде наследник на CLA. Модел от сегмента C-Class, базиран на изцяло електрическата архитектура MB.EA, също е планиран за Кечкемет. „Два спортни модела AMG.EA ще бъдат добавени към гамата по-късно, като и двата ще се произвеждат ексклузивно в Зинделфинген“, каза Бурцер, добавяйки, че е твърде рано да се говори за нещо, което ще дойде след това. Продължение

Москва подписва договор за 1000 електробуса КАМАЗ

Това е най-голямата покупка на този вид транспорт в Европа

В момента Москва управлява 1055 електрически автобуса по 79 маршрута

greencarcongress.com,  24 март 2023 г.

Град Москва подписа договор за 1000 електробуса от КАМАЗ. Има планове и за закупуване на още 2006a00d8341c4fbe53ef02b7517805b7200b електробуса от ГАЗ Груп, каза Максим Ликсутов, заместник-кмет на Москва по транспорта.

Автомобилите ще дойдат в столицата през следващите 2 години. В момента Москва управлява 1055 електрически автобуса по 79 маршрута. Новите покупки ще удвоят този брой.

Тази година Москва планира да инсталира близо 200 ултрабързи зарядни станции за електрическите автобуси; откриване на втори електробусен парк в квартал Митино в северозападната част на Москва; и стартиране на още 29 електрически автобусни линии.

От 2022 г. иновативните електробуси руско производство се доставят в Москва. Модернизираните електронни автобуси са с модернизирани батерии, които издържат 80-90 км без зареждане. Предният индикатор за маршрут е станал по-голям и подовото покритие е по-здраво. Новите електробуси са оборудвани с четири вместо три валидатора, което улеснява плащането на пътниците. Кабината на електронния автобус също е снабдена с адаптивна светлина: тя зависи от времето на деня и се променя от студена светлина към топла. Продължение

Tesla отваря повече Superchargers в Европа за употреба от други марки

Все още няма данни за действителната статистика за употреба на електрически автомобили от други марки

teslamag.de, tesla.com

Tesla отвори много повече от своите Superchargers в Европа за други марки. Въпреки че броят на европейскитеtesla-supercharger-europa-europe-fremdmarken-min страни с одобрени Superchargers не се е променил, има увеличение в броя на станциите, които могат да се използват от електрически автомобили от други марки.

Когато първите станции бяха предоставени за всички марки в Италия миналия ноември, избрани бързи зарядни устройства на Tesla бяха достъпни и за други марки в общо 15 европейски държави. Това все още е така, но на картата броят на одобрените станции е нараснал значително.

Сега 69 от 153-те местоположения на Supercharger в Германия вече могат да се използват и с електрически автомобили от други марки, процес, който започна с 16 местоположения на Supercharger през юни 2022 г. С 69 места, всяко с няколко Supercharger-а, Tesla вече е четвъртият по големина HPC оператор зад EnBW, Aral pulse и Ionity. Продължение

VWCV планира 44 000 ID. Buzz през 2023 г

Освен това VWN иска да разшири гамата си от леки електрически търговски превозни средства

vwn-presse.de, automobilwoche.de, 24 март 2023 г.

Volkswagen Commercial Vehicles (VWCV) планира да увеличи производството на ID. Buzz. Това трябва да намалиvolkswagen-id-buzz-e-transporter-electric-transporter-produktion-production-hannover-hanover-2023-01-min времето за доставка и да направи електрическия модел достъпен в повече страни. Освен това VWN иска да разшири гамата си от леки електрически търговски превозни средства.

Според VWCV производителят е произвел повече от 32 000 бройки от ID. Buzz и ID. Buzz Cargo. И малко по-малко от 10 000 единици са доставени досега. „Число, което сега бързо ще се умножи“, каза главният изпълнителен директор на VWCV Карстен Интра пред Automobilwoche в кулоарите на годишната пресконференция на автомобилния производител.

Вариантите на Buzz се простират до третото тримесечие на 2023 г. VWCV иска да намали времето за доставка и увеличава производството. Повечето от това обаче няма да се случи до средата на 2024 г. „Планираме да направим  44 000 ID. Buzz ще бъде строен в Хановер“, казва главният производствен директор Йозеф Баумерт. От средата на 2024 г., когато T6.1, най-продаваният модел до момента, се прекратява, производството в Хановер ще се разшири още повече. След това VWCV ще пуска 650 до 700 ID. Buzz всеки ден. Продължение

Porsche ще произвежда изцяло електрически Cayenne в Словакия

Германският автомобилен производител има за цел да достави повече от 80 процента от новите си превозни средства като напълно електрически модели през 2030 г.

porsche.com, 24 март 2023 г.

Porsche ще произвежда бъдещия изцяло електрически Cayenne в мултибрандовия обект на Volkswagen Словакияporsche-cayenne-prototyp-2023-01-min в Братислава. Двигателят с вътрешно горене и plug-in хибридните варианти вече слизат от производствените линии там.

„Заводът в Братислава свърши изключителна работа през последните години и получи няколко награди“, казва Албрехт Раймолд, член на Борда на директорите за производство и логистика в Porsche. „Бъдещият Cayenne ще бъде първият изцяло електрически SUV, който ще се произвежда там.“

Производителят на автомобили пише в съобщението си за пресата, че заводът в Словакия „в момента се подготвя за началото на серийното производство на широко обновения нов Cayenne“. Porsche обаче не дава никакви подробности, например колко пари инвестира в надстройката или кога ще започне производството. Продължение

Ford представя VW MEB-базиран електрически Explorer за Европа

Ford в Европа се ангажира да предлага изцяло електрическо портфолио от пътнически автомобили до 2030 г.

За Европа Ford разкри новия изцяло електрически Explorer – първият от поредицата нови електрическиford-explorer-bev-2023-03-min превозни средства на Ford. Средноразмерният кросоувър, проектиран и произведен в Германия, използва MEB платформата на Volkswagen и има места за петима на два реда. Ford и Volkswagen Group обявиха разширено партньорство за електронна мобилност, базирано на платформата MEB през март 2022 г.

Характеристиките включват голям подвижен сензорен екран SYNC Move 2 и напълно свързана информационно-развлекателна система с аудио, адаптирано към интериора, безжична интеграция на приложения и усъвършенствана технология за подпомагане на водача.

Новият изцяло електрически Explorer е първото електрическо превозно средство на компанията, което ще бъде произведено в новия Ford Cologne EV Center в Германия. Ford в Европа се ангажира да предлага изцяло електрическо портфолио от пътнически автомобили до 2030 г. Продължение

Една трета от американците биха обмислили покупка на EV – анкета на Reuters/Ipsos

Президентът Джо Байдън иска 50% от всички нови превозни средства, продадени през 2030 г., да бъдат EV или plug-in хибридни модели

reuters.com/technology

ВАШИНГТОН, 21 март (Reuters) – Малко над една трета от американците биха обмислили покупка на електрическо превозно средство за следващия си модел, установи ново проучване на Reuters/Ipsos.

Автомобилите Model Y - по време на церемонията по откриването на новия Tesla Gigafactory за електрически автомобили в Gruenheide, Германия, 22 март 2022 г.

Автомобилите Model Y – по време на церемонията по откриването на новия Tesla Gigafactory за електрически автомобили в Gruenheide, Германия, 22 март 2022 г.

Седемдневното проучване, завършено неотдавна, установи, че 34% от всички респонденти биха помислили за EV, докато 31% казаха „не“. Сред демократите 50% казаха, че биха обмислили EV, докато 26% от републиканците и 27% от независимите казаха, че биха обмислили.

Сега има повече от 80 EV модела за продажба в Съединените щати. Електрическите автомобили представляват почти 6% от всички продажби в САЩ през 2022 г., като продажбите на електромобили са нараснали с над 60% миналата година.

Президентът Джо Байдън иска 50% от всички нови превозни средства, продадени през 2030 г., да бъдат EV или plug-in хибридни модели. Tesla Inc е водещият производител на електромобили в САЩ, но други най-продавани модели включват Mustang Mach-E SUV на Ford Motor Co, Chevrolet Bolt на General Motors Co и Hyundai Motor – Ioniq 5. Продължение

Opel ще пусне електрически Grandland с батерии през 2024 г.

Stellantis очаква производството на новия BEV да започне през втората половина на 2024 г.

stellantis.com, 22 март 2023 г.

Opel Grandland ще бъде наследен от електрически модел през следващата година. Компанията майка Stellantisopel-grandland-2023-01-min инвестира 130 милиона евро в германския завод в Айзенах, за да го подготви за производството на e-SUV, базиран на новата платформа STLA Medium EV.

Отсега нататък Grandland ще бъде само електрически. Stellantis очаква производството на новия BEV да започне през втората половина на 2024 г.

Opel Grandland, произвеждан в момента в Айзенах, включва plug-in хибридни варианти, а топ моделът Grandland GSe също идва от Тюрингия. Поколението, предлагано от 2017 г., е изградено върху платформата EMP2 от Stellantis или PSA по това време. С дължина от 4,48 метра Grandland принадлежи към средния клас.

Също така базирани на EMP2 са, например, моделите Peugeot 3008 и 5008, които също трябва да получат електрически наследници – както при Opel, базиран на STLA Medium. Други модели EMP2, като Opel Astra и Peugeot 308 (в момента) трябва да се задоволят с електрифицирана версия на смесената платформа. Продължение

VW разкрива планове за друго EV на цена под ID.2

Има планове за още по-евтин EV, в момента наричан ID.1, който може да стартира през 2027 г. и да започне от по-малко от €20 000

automobilwoche.de (на немски)

Според германската медия, изцяло електрическият VW ID.2 ще започне от по-малко от 25 000 евро, когато бъдеvolkswagen-id2-2023-01-min пуснат на пазара през 2025 г. И се твърди, че производителят на автомобили има планове за още по-евтин EV, в момента наричан ID.1, който може да стартира през 2027 г. и да започне от по-малко от €20 000.

Automobilwoche разговаря с шефа на марката VW Томас Шефер в кулоарите на премиерата на ID.2 неотдавна. „Трябва да дойде още през 2026 г., 2027 г., а не в края на десетилетието“, казва мениджърът. Той добави, че въпреки високите разходи за батерии, Volkswagen вече работи върху концепция за предлагане на EV в този ценови диапазон.

„Това е следващото предизвикателство. Работим върху това“, казва Шефер. Въпреки това, базовата цена от по-малко от €20 000 изглежда е една от единствените вече поставени цели за развитие. VW все още проучва няколко варианта, включително (поне официално) съвместна платформа с друг производител. Но Шефер изглежда смята, че „можем да се справим сами“. Продължение