Архив

На 7 юни – 107 Марсиански дни за Perseverance Rover

Приключението на Червената планета продължава100-martian-days-for-the-perseverance-rover-the-red-planet-adventure-goes-on-162417_1

На 1 юни се навършиха 100 марсиански дни за марсохода на Perseverance на Червената планета. Приключението продължава, както за космическия кораб, подобен на автомобил, така и за неговия приятел, хеликоптера Ingenuity.

На 18 февруари човечеството предприе още една гигантска стъпка в своя амбициозен проект за изследване на Марс, когато марсоходът на NASA – Perseverance, за пръв път докосна Червената планета. Оттогава са изминали вече над 100 марсиански дни, наречени „sols“, а марсоходът все още проучва новия си дом. Марсоходът на NASA пое пътя си на 30 юли 2020 г.

„Сол“ е малко повече от 24 часа и 40 минути, което ще направи роувъра изследовател на Червената планета вече 107 земни дни.

Perseverance и Ingenuity попаднаха в кратера Jezero на Марс, който е широк 45 мили. Кратерът е избран от 60 кандидат-места на планетата, според NASA.

Досега роботизираното дуо е имало диво космическо пътуване и Perseverance се е погрижило да заснеме всички важни моменти пред камерата. Марсоходът трябва да изпълни много важни мисии. Това беше първата машина, изпратена от Земята, която генерира кислород на друга планета. Атмосферата на Марс се състои от 96 процента въглероден диоксид и „Постоянството“ – така се превежда на български името на летателното тяло,  успя да произведе кислород, използвайки своя инструмент MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment).

Както съобщи NASA, досега роувърът е направил над 75 000 изображения и е запечатал първия звук, който някога е бил на Червената планета. Използвайки микрофона от своята SuperCam, Perseverance улавя, както звука на хеликоптера Ingenuity, така и вятъра, духащ на Марс.

„Постоянството“ ще продължи своята мисия на Марс, тъй като току-що започна своето проучване на юг, което ще продължи общо 687 земни дни, което е приблизително една година по време на Марс. Марсоходът ще създава свои собствени карти по време на движение, тъй като няма налични.