Архив

Rimac предлага първи поглед върху електрическия хиперкар Nevera за 2,4 млн долара

Подкрепеният от Porsche хърватски автомобилен производител казва, че EV ще има максимална скорост отRimac Nevera side 459 км в час

Bloomberg

Rimac твърди, че Nevera е най-бързо ускоряващият се автомобил в света. Според производителя на автомобили той може да достигне 97 км в час за 1,85 секунди и да достигне максимална скорост от 459 км в час.

Хърватският производител на автомобили Rimac представи електрически хиперкар с големи претенции за скорост и мощност.

Подкрепеният от Porsche автомобилен производител публикува подробности за Nevera преди дни. Hypercar е производствената версия на електрическия концептуален автомобил C Two, който Rimac дебютира на автомобилното изложение в Женева през 2018 г.

Името на новия автомобил се отнася до бърза, мощна и неочаквана светкавична буря, която препуска през Средиземно море край хърватското крайбрежие.

„Това е“, каза основателят и главен изпълнителен директор на Rimac Мате Римак от C Two. „Това е колата, която имах предвид, когато тръгнах на невъзможното пътуване преди 10 години.“.

Rimac заяви, че неговата едноименна компания ще достави 150 бройки от хипер автомобила с 2,4 млн долара от тази година. Той каза, че колата ще има 1914 к. с. и 2360 нютонметра въртящ момент.

Nevera има много дизайнерски характеристики, които се срещат в други хиперколи, включително врати в стил пеперуда.

С врати в стил пеперуда, агресивни въздушни дифузори и въздухозаборник, оформен като крава по всяка страна, Nevera съчетава много дизайнерски елементи, открити в други електрически и хибридни хиперавтомобили като Pininfarina Battista, Lotus Evija и Koenigsegg Gemera.

Хиперкарът също така включва добре доказани технологии като леки, ковани алуминиеви джанти, карбон-керамични спирачки Brembo и активно задно крило. Вътре в пилотската кабина има място за двама; преобладават цифровите екрани, като на тактилния контрол са оставени само основни функции.

Новите подробности, предоставени от Rimac, твърдят, че Nevera ще победи почти всички желаещи в тестовете за производителност по време на период на сътресения в света на суперколите.

Според Rimac той ще достигне до 97 км в час за 1,85 секунди и ще достигне максимална скорост от 459 км в час. За сравнение, Bugatti Chiron Pur Sport за 3,6 милиона долара прави нула до 60 мили в час за 2,3 секунди; 1,8-милионният хибрид Koenigsegg Gemera се очаква да го направи за 1,9 секунди.

Кокпитът на Nevera има модерен външен вид с цифрови екрани и само основни функции, оставени на тактилния контрол.

Говорител заяви, че компанията няма да се бори за титлата с най-висока скорост, но не каза, че няма да се опита да постигне най-бързо ускорение. „Вече сме най-бързо ускоряващата серийна кола в света … просто не сме я измервали официално от никоя организация“, каза той в имейл, позовавайки се на предсерийния прототип Nevera.

Световният рекорд за максимална скорост в сериен автомобил принадлежи на 1,9 милиона долара SSC Tuatara, който достигна средна максимална скорост от 282,9 мили в час в пустинята по-рано тази година.

Съобщението идва скоро след новината, че Porsche се е съгласил да купи повече от компанията и вече е направил първите си поръчки с Rimac за разработване на високотехнологични компоненти. Porsche ще инвестира 70 милиона евро (84 милиона долара), за да повиши дела си в Rimac до 24 процента, от 15 процента, заяви германската марка на 8 март.

Вътрешни хора казват, че този ход може да проправи пътя на родителя Volkswagen Group да превърне своята ултралуксозна френска марка Bugatti в съвместно предприятие между Porsche и Rimac.

Nevera има леки, ковани алуминиеви джанти, карбон-керамични спирачки Brembo и активно задно крило, на снимката.

Междувременно 12-годишната хърватска компания разширява дейността си в производственото съоръжение, където ще изгради повечето компоненти за Nevera.

През април тя обяви, че ще изгради кампус на стойност 200 милиона евро, способен да побере 2500 служители, което е 1500 повече от 1000, които в момента работят в централата.

Rimac разработва високоефективни електрически задвижвания и акумулаторни системи за клиенти, които включват Aston Martin, Porsche, Pininfarina, Hyundai, Kia, Koenigsegg и Renault.

Производството на Nevera вече е започнало, каза говорителят. Доставките ще започнат до края на 2021 г.