Архив

Tesla Model S Plaid претендира за рекорд на Nurbugring за производствен електромобил

Основателят на Tesla Илон Мъск твърди, че „немодифицираният“ високопроизводителен седан Model S е постигнал 7-минутно време за обиколка около „ринга“

Фейслифт на Tesla Model S

Фейслифт на Tesla Model S

Източник: autoexpress.co.uk

Високопроизводителната седанова кола Model S Plaid постави нов рекорд за обиколка за производствен електрически автомобил на Нюрбургринг, според туит от основателя и главен изпълнителен директор на компанията Илон Мъск.

Преминавайки дългата 12,9-мили писта за време от 7 минути 30,909 секунди, в своя туит Мъск твърди, че Model S Plaid е „Напълно немодифициран“ и „Директно от фабриката“.

Моделът S Plaid се задвижва от тримоторна система, осигуряваща общо 1006 к. с., 1420 Нм въртящ момент и заявено 1,99-секундно време от 0 до 62 мили в час.

Американският производител на електромобили също претендира за пробег от 396 мили за най-добрите си седани и че иновативният задвижващ механизъм на всички колела може да поддържа пиковото захранване чак до максималната си скорост от 200 мили в час.

Волан на Tesla

Волан на Tesla

Tesla също публикува видео в канала си в YouTube, показващо обиколка с време от 7 минути 35,579 секунди. На снимките Model S се отличава със споменатия дизайн на волана „хомот“, вместо с конвенционална кръгла джанта. Смята се, че по-бързото време на обиколка, с което Tesla претендира за рекорд, е поставено с обикновен волан, въпреки че това все още не е потвърдено.

Model S Plaid подобри рекорд за обиколка на EV на известната германска писта от Porsche Taycan Turbo S, който определи време от 7 минути 42,3 секунди през 2019 г.

Според публикацията на Мъск, колата е имала средна скорост от 166,32 км в час през обиколката.

Векторизацията на въртящия момент идва като част от тримоторната конфигурация на Model S Plaid, която спомага за подобряване на управлението на автомобила; начин да се смекчи по-тежкото тегло на мощните електромобили, причинено от по -големите им батерии.

Model S Plaid се продава във Великобритания сега, на цена от 118 980 паунда.