Архив

GM – изцяло новите батерии с гъвкава платформа и Ultium

Визията на General Motors за свят с нулеви емисии ще бъде бъдеще, където всяко превозно средство е електрическо.

Източник: gm.com

Изцяло новата модулна платформа на General Motors и батериите Ultium ще бъдат сърцето на неговото изцяло електрическо бъдеще – захранване на електрически превозни средства във всеки сегмент, за да отговори на нуждите на всеки човек.

GM показва нова гъвкава глобална платформа на изложбен етаж в GM Design Dome.

GM показва нова гъвкава глобална платформа на изложбен етаж в GM Design Dome.

Визията на General Motors за свят с нулеви емисии ще бъде бъдеще, където всяко превозно средство е електрическо. Клиентите са готови за тази промяна, а прогнозите на трети страни очакват обемите на електромобили в САЩ да достигнат средно около 3 милиона единици до 2030 г.

За да допринесе за по-добра планета и да разшири бързо своето бъдещо портфолио с електромобили, GM разкри изцяло нова модулна платформа и батерии Ultium по време на едноседмично събитие в GM Design Dome. Почти 2000 служители, инвеститори, дилъри, политици и медии пътуват до Уорън, Мичиган, за да видят технологията от първа ръка.

„Нашият екип прие предизвикателството да трансформира разработването на продукти в GM и да позиционира нашата компания за изцяло електрическо бъдеще“, каза Мери Бара, председател и главен изпълнителен директор на GM. „Това, което направихме, е да изградим мулти-маркова, многосегментна стратегия за електромобили с икономии от мащаба, която да съперничи на нашия пълноразмерен бизнес с камиони с много по-малко сложност и още по-голяма гъвкавост.“

Платформата на GM, която разполага с модулни комбинации от батерии и задвижващи агрегати, е достатъчно гъвкава за изграждане на широка гама от камиони, джипове, кросоувъри, автомобили и търговски превозни средства с изключителен дизайн, производителност, опаковка, обхват и достъпна цена.

Една платформа може да подкрепи превозни средства от всички размери – от Cadillac LYRIQ до електрически пикап Chevrolet Silverado до пикап GMC HUMMER EV и SUV1.

В комбинация със силата на Ultium батерии на GM, избрани превозни средства биха могли:

Да активират електрически обхват, оценен от GM до 450 мили при пълно зареждане с 0-60 мили в час за само 3 секунди

Енергията да варира от 50 до повече от 200 кВтч

Да поддържа приложения за задвижване на предни колела, задвижване на задни колела или задвижване на всички колела

Основните градивни елементи на батерийната система Ultium са мащабни, високоенергийни клетки, които ще бъдат най-добрите широкоформатни клетки в индустрията. Проектирани в партньорство с LG Energy Solution, те използват както усъвършенствана химия, така и интелигентен клетъчен дизайн, оптимизиран за широко портфолио от електромобили.

Първоначално ще са налични както следва: GMC HUMMER EV (есен 2021), Cadillac LYRIQ (първата половина на 2022) и GMC HUMMER EV SUV (началото на 2023). Наличността на електрически пикап на Chevrolet Silverado ще бъде обявена по -късно.

Прогнозите на EPA не са налични. Обхватът на превозните средства може да варира в зависимост от няколко фактора, включително температури, терен, възраст на батерията и употреба и поддръжка на превозни средства

Инженерите и учените на GM активно изследват и тестват нови елементи в химията на батериите, за да намалят разходите и да увеличат времето за зареждане.

Обвързани заедно, множество клетки образуват батериен модул, а група от батерийни модули съставляват батериен пакет. Плоската форма се подрежда ефективно, което позволява по-малко загубено пространство, по-малко електрически конфигурации и опростена охладителна система.

Ultium е толкова уникален, че може да съдържа вертикално или хоризонтално подредени клетки, за да се интегрира в дизайна на превозни средства- вертикално за камиони, джипове и кросоувъри, или хоризонтално за автомобили и превозни средства с висока производителност.

Стратегията на задвижващото устройство също е модулна, което позволява вариации на предното, задното и задвижването на всички колела. Двигателите са проектирани вътрешно в GM, а модулната платформа е първата по рода си, която поддържа варианти с предно и задно задвижване.

Заедно подобрената химия, ефективният дизайн, гъвкавостта на батерията и задвижващото устройство, заедно със способността на GM да произвежда мащаби в съвместното си предприятие с LG Energy Solution, ще позволи на GM да постигне забележителен напредък в намаляването на разходите за клиентите.

Цената няма да бъде единственият привлекателен елемент. Дизайнът на батерията позволява на креативните дизайнери на GM да преосмислят стила на автомобила. Започвайки от самото начало, по-малкото пространство, необходимо за батерии, означава повече място за хората – което води до по-добър комфорт на пътниците и по -смели, по -динамични екстериори, предназначени да подобрят аеродинамиката за по -голяма ефективност на превозното средство.

В крайна сметка, модулната платформа позволява на GM да създава електромобили, които са безопасни, красиви, достъпни и забавни за шофиране.