Архив

Audi ще произвежда Q8 e-tron в Брюксел

Потвърдено от главния изпълнителен директор на Audi Маркус ДюсманAudi Q8 60 TFSI e quattro

Audi ще произвежда Q8 e-tron в завода си в Брюксел от 2026 г. Според белгийските медии, този слух, който се появи през юни, сега е официално потвърден от главния изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман на събитие за отбелязване на производството на осеммилионния автомобил от Audi в Брюксел.

„Бъдещето ще бъде електрическо. Нашата фабрика във Форест е въглеродно неутрална.“, каза Дюсман. „Въз основа на нашия опит следващият автомобил, който ще бъде произведен тук, ще бъде Audi Q8 e-tron, електрическият наследник на настоящия e-tron. Този избор се основава на настоящия успех на марката.”

Въпреки това, потвърждението на Дюсман е взето само от белгийските медии, които присъстваха на събитието в Брюксел. В обявяването на осеммилионното превозно средство Audi от Брюксел – бял e-tron quattro – заводът на Дюсман е възхваляван като „пионер и модел за подражание“ в електронната мобилност, но опитът ще бъде от полза за трансформацията на други обекти, според Audi.

Q8 e-tron ще наследи Audi e-tron quattro в Audi в Брюксел като голям електрически SUV, който се произвежда там от есента на 2018 г. Оттогава Брюксел е само електрически завод, тъй като предишното производство на Audi A1 беше преместено в Seat в Испания. Не само производството и окончателното сглобяване на превозните средства се извършват в Брюксел, там се сглобяват и акумулаторите.

e-tron quattro трябва да получи фейслифт най-късно през 2023 г., преди да бъде спрян от употреба през 2026 г. Според наскоро сниманите прототипи, фаровете, предната решетка и задните светлини ще бъдат адаптирани към външния вид на Q4 e-tron, строен в Цвикау като част от актуализацията на модела. Все още няма точна информация за промените в технологията на задвижването, като спекулациите варират от нови батерии до нови двигатели. Като цяло се очаква e-tron да бъде малко по-мощен и преди всичко по-ефективен, което би трябвало да направи възможни стандартни обхвати от над 500 километра – но това все още не е потвърдено.

Засега има малко подробности за самия Q8 e-tron. Вероятно ще бъде базиран на платформата PPE, точно като Q6 e-tron, който ще се произвежда в Инголщат от 2023 г. нататък – но също така е възможно да се базира на платформата за мащабируеми системи (SSP), с която VW Group възнамерява да замени двете платформи за електрически превозни средства MEB и PPE от средата на десетилетието нататък – тази „суперплатформа“ трябва не само да може да се използва в много широк мащаб, но и да дава нови възможности в софтуер и електрическа архитектура.

rtl.be, vroom.be (изявления на Дюсман на френски, холандски), audi-mediacenter.com