Архив

Mercedes разкрива EQV, превърнат в кемпер

Mercedes-Benz Vans представи електрически дом на колела, базиран на EQV. Преобразуването на eCampermercedes-benz-eqv-camper-2022-03-min идва от швейцарската компания Sortimo Walter Rüegg AG

Източник: daimler.com

Електрическият ван за кемпер вече е наличен и разполага с изскачащ покрив, спален модул отзад и кухненски модул за багажника. Както е обичайно при много кемпери, преобразуването е модулно, така че клиентите могат да избират различни преобразувания на интериора и покрива. Mercedes все още не е разкрил цените.

Sortimo не е сам в преобразуването на EQV в кемпер: Yellowcamper, също базиран в Швейцария, също е преобразувал EQV. Тук основната разлика е, че докато Yellowcamper взема енергия от 90 кВтч нетна задвижваща батерия за захранване на вътрешното осветление и стационарния климатик, Sortimo е инсталирал собствено буферно съхранение за тях, което също може да се презарежда с опция слънчеви панели.

Mercedes предлага EQV с два варианта на батерията: EQV 300 използва бруто 100 кВтч батерия, от които 90 кВтч могат да се използват. Обхватът на WLTP тук – преди преобразуването с допълнителното тегло и по-лошата аеродинамика с покривната конструкция – е максимум 363 километра. EQV 250 има нетна батерия от 60 кВтч, която позволява максимален обхват от 236 километра. Преобразуването е възможно и с двете батерии, но за ваканционни пътувания може да се предположи, че вариантът с по-голям обхват е по-добрият избор. И двете версии се задвижват от 150 кВт електродвигател на предната ос.

mercedes-benz-eqv-camper-2022-02-min-888x444На пазара в Европа вече има редица електрически кемпери, базирани на съществуващи електрически ванове. Австрийската компания за преобразуване Easygoinc използва Citroën ë-Spacetourer за тази цел, а превозните средства се предлагат от базираната в Мюнхен компания за отдаване под наем Zero Campers, например. Zero Campers също предлага къмпинг EQV на база абонамент. VW наскоро представи калифорнийска версия на предстоящия ID. Buzz като ID. Калифорния.

Този електрически кемпер ван се предлага с няколко хубави опции. Два слънчеви панела с обща мощност около 400 вата, могат да бъдат монтирани от Sortimo при поискване. Daimler казва, че те също са особено леки и осигуряват допълнителна самодостатъчност, тъй като зареждат както стартовата батерия, така и спомагателната батерия за къмпинг. Другото допълнително оборудване включва неща като затъмнени задни стъкла, вътрешно осветление на задното отделение, интегрирани USB портове и въртящи се седалки на водача и предния пътник.