Архив

Силното търсене и продажбите на Rolls-Royce до рекордно високо през 2021 г.

Най-високият резултат в 117-годишната история на марката въпреки пандемията

Три автомобила Rolls-Royce, собственост на покойния моден дизайнер Карл Лагерфелд, са изложени преди търга на колекцията на Карл Лагерфелд от аукционната къща Sotheby's в Монте-Карло, Монако, 30 ноември 2021 г. REUTERS

Три автомобила Rolls-Royce, собственост на покойния моден дизайнер Карл Лагерфелд, са изложени преди търга на колекцията на Карл Лагерфелд от аукционната къща Sotheby’s в Монте-Карло, Монако, 30 ноември 2021 г. REUTERS

ЛОНДОН, (Reuters) – Производителят на луксозни автомобили Rolls-Royce, подразделение на германското BMW, заяви на 10 януари, че продажбите му са се покачили с 49% до рекордно високо през 2021 г. въпреки глобалната пандемия на коронавирус, тъй като търсенето на луксозни превозни средства в световен мащаб се е увеличило.

В онлайн презентация главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Торстен Мюлер-Отвьос каза, че автомобилният производител е продал 5586 превозни средства на клиенти в повече от 50 страни, което е най-големият брой в 117-годишната му история въпреки цялата нестабилност, предизвикана от пандемията.

„В луксозния сектор като цяло борбата не беше толкова фокусирана върху опитите за намиране на клиенти, а по-скоро в производството на достатъчно продукт, за да задоволи огромното търсене на клиенти“, каза Мюлер-Отвьос.

Той каза, че продажбите са достигнали рекорди за всички времена в повечето региони, включително Китай и Северна и Южна Америка.

Продажбите на първокласни и луксозни автомобили нарастват по-широко на ключови глобални пазари като Китай и Съединените щати, тъй като пандемичните ограничения за пътуване оставиха богатите потребители с повече разполагаем доход.

„Covid принуди много хора да напуснат, да не пътуват повече и поради тази причина има натрупани доста богатства, които се изразходват за луксозни стоки“, каза Мюлер-Отвьос пред Reuters. „Печелихме от това развитие.“

Той каза, че британският завод на автомобилния производител в Гудууд работи с почти максимален капацитет и книгите му за поръчки са били пълни през третото тримесечие на 2022 г.

„Ако поръчате Rolls-Royce днес, ще очаквате да го получите след около година“, каза той.

Луксозният британски автомобилен производител Bentley, подразделение на Volkswagen AG (VOWG_p.DE), заяви миналата седмица, че е достигнал рекордната година през 2021 г., тъй като глобалните продажби скочиха с 31% на фона на силното търсене на превозни средства от висок клас.

Миналата седмица BMW заяви, че е постигнало рекордни продажби от над 2,2 милиона превозни средства от своята марка BMW през 2021 г., изпреварвайки продажбите през 2019 г. въпреки глобалния недостиг на полупроводникови чипове.

Мюлер-Отвьос каза, че докато недостигът на чипове е причина за безпокойство, BMW майката на Rolls-Royce е уверила, че „може да приеме всички чипове, от които се нуждае, за да създаде автомобили си, така че няма недостиг“.