Архив

Автомобилът на годината 2022 за Европа показаха на Автосалон София.

СОФИЯ,  
17.06.2022 08:00
 (БТА), Автор Красимир Панчев

Известно е, че от 3 до 12 юни в столичното Интер Експо се проведе „Автомобилен салон София 2022“.284226912_1423856314752829_6455631325916924345_n

За пръв път електрифицираните модели надхвърлиха тези автомобили, които са с ДВГ.

Като добавка към 14-те световни премиери у нас, беше показан

 за пръв път у нас и Автомобила на годината 2022 за ЕвропаКиа EV6

 – моделна гама 2022.

Дизайнери на модела са Лий Хьо-Сунг и Чой Хонг-Сок. Автомобилът е компактен кросоувър SUV.

Стилът на каросерията е джип с 5 врати. Прилагат се заден мотор и задно задвижване и с два мотора, задвижване на всички колела. Трансмисията е с  едноскоростна редукторна предавка. Електрическият обхват е до 510 км. Зареждането чрез щепсел е 250 кВт при 800 В.

Въведено през март 2021 г., това е първото електрическо превозно средство, специално предназначено за Киа, и първият модел, разработен на електрическата платформа E-GMP, подобно на Хюндай Йоник 5.

Киа EV6 е безпрецедентен победител в Автомобил на годината 2022.

EV6 получи първата награда за автомобил на годината за Киа. Иновативният южнокорейски SUV достигна славата на церемония, проведена на 28 февруари в Женева, с 279 точки и 12 индивидуални най-добри гласа след близка битка с Рено Меган E-Tech Eлектрик, втори с 265 точки, и Хюндай Йоник 5, в трета позиция с 261 точки.

Марката Киа се преоткри в началото на миналата година

с ново име, лого и отличителна дизайнерска философия,

наречена „Опозитс Юнайтед“. EV6 беше първото превозно средство, пуснато в тази нова посока, а също така е и първото електрическо превозно средство Киа с акумулаторна батерия, базирано на изцяло новата си електрическа глобална модулна платформа (E-GMP).

EV платформата също така позволява на Киа EV6 приятно представяне, възможност за задвижване на всички колела и ултра-бързо време за зареждане. Превозното средство осигурява до приблизително 482 километра изцяло електрически пробег и функционалност от превозно средство за товар (V2L). В цялата кабина Киа EV6 показва безпрецедентно ниво на свързаност и безопасност, усъвършенствани системи за подпомагане на водача, освен интериор с плосък под с устойчиви материали.

 Сърцето на Киа EV6

бие енергийно-плътна никел-кобалт-манганова батерия, предлагана в два размера (58,0 кВтч и 77,4 кВтч). Този ниско монтиран и подов пакет доставя енергия както за задно задвижване, така и за задвижване на четирите колела с електрически двигатели с различни конски сили на предната и задната ос. EV6 предлага от 167 до 576 к. с. (версия GT), като тази е налична през тази 2022 г.

Ето и някои от наградите, на които е носител моделът:

„Най-добрият от най-добрите“ на наградите Red Dot Design Awards 2022

Европейски автомобил на годината 2022

Ирландска кола на годината 2022

2022 сп. „What Car?“ Автомобил на годината

Победител „Премиум“ в наградите за немска кола на годината за 2022 г.

„Кросоувър на годината“ на наградите TopGear.com 2021.

„Последните няколко години поставиха сериозни предизвикателства пред компаниите от автомобилния бранш, на които се наложи да работят в доста трудна икономическа и социална обстановка, но тези предизвикателства допринесоха до още по-усилено развитие в сектора. Като започнем от цифровизацията и електрификацията на автомобилите и достигнем до дигитализация в продажбите и ускорение на започналия преход към онлайн продажби.

Тази година мотото на изложението беше „Бъдещето идва при теб“

с идеята да се представят технологиите, които предстоят да променят автомобилния свят. Това са електрифицираните автомобили във всичките варианти.

КИА е сред лидерите в налагането на тази тенденция, но сме радостни и че едновременно с това запазваме възможностите си да доставяме и конвенционални автомобили, за да отговорим на изискванията на всички потребители и бизнеса.“ каза специално за БТА,  Васил Колчагов, търговски директор на КИА България.

„Следващата стъпка в развитието на бранда КИА е еволюцията от бранд предоставящ средства за придвижване до бранд предоставящ цялостни решения за мобилност, свързаност и екология, чрез налагането на новите продукти и разширяване на нашата мрежа от зарядни станции – Хиперчардж.“

По време на автосалона посетителите можаха да се докоснат до вече наложените на българския пазар модели КИА, такива като компактния кросоувър Стоник, популярното моделно семейство Ceed, Proceed, Xceed, бестселъра и един от най-популярните SUV модели в България – Спортидж и представителя в D-SUV сегмента на големите всъдеходи – Соренто.

Заедно с тях на щанда ще блести един от най-новите спортни кросоувъри на КИА – EV6. Това е моделът с който КИА спечели приза автомобил на годината в Европа за тази година и моделът с който

марката стартира своята инвазия в света на луксозните електрически превозни средства.

Моделът, освен с високата оценка присъдена от европейските журналисти блести и с наличието на върхови технологии по отношение на задвижване, зареждането и свързаността подчертани от гамата електродвигатели, както споменахме,   с мощност 170 до 585 к. с., със задно или 4х4 задвижване и 800-волтова технология за бързо зареждане в рамките на брони минути.

Цените на автомобила  от базово ниво Комфорт със 170 к. с. започват  от 92 800 в лв с ДДС и стигат при ниво Екзекютив с 325 к. с. до 115 990 лв. и при ниво GT Line 134 960  лв. и при върхово от 585 к. с.   – e-GT – до 148 500.

Ако автомобилът не  е наличен, срокът за доставка е от 30 до 365 дни. Гаранцията е до 7 години или 150 000 км според производителя.

На 3-ти юни своят дебют пред българската публика осъществи един иновативен в сърцето си CUV модел – Киа Ниро. Ярко футуристичен със своите авангардни технологии, свързаност и безопасност.  Второ поколение Киа Ниро демонстрира поредната стъпка на компанията в посока изграждане на по-устойчиво бъдеще.

В основата на изцяло новите екологични характеристики на Niro са трите вида свръхмодерни електрифицирани системи на задвижване – хибридно електрическо (HEV), plug-in хибридно (PHEV) и изцяло електрическо на акумулаторни батерии (BEV).