Архив

Sony и Honda ще продават заедно електрически автомобили до 2025 г.

Всяка компания ще инвестира 5 милиарда йени (37,52 милиона долара) в съвместното предприятие

Логата на Sony Corp и Honda Motor са изобразени на съвместното им място за пресконференция в Токио, Япония, 4 март 2022 г. REUTERS

Логата на Sony Corp и Honda Motor са изобразени на съвместното им място за пресконференция в Токио, Япония, 4 март 2022 г. REUTERS

17 юни (Reuters) – Японската Sony и Honda Motor в четвъртък официално се споразумяха за съвместно предприятие, притежавано от равни права, което ще започне да продава електрически автомобили през 2025 г.

Honda, подобно на по-големия съперник Toyota Motor, преминава по-бавно към електрически превозни средства (EV) от световните производители на автомобили и е под натиск от инвеститорите да произвеждат автомобили, които не съдържат въглерод и са оборудвани с по-нови технологии, като например самостоятелно характеристики на шофиране.

Производителят на автомобили, който предлага само един електромобил, Honda e, заяви, че планира да пусне 30 модела EV и да произвежда около 2 милиона EV годишно до 2030 г.

Към съвместното предприятие, обявено за първи път през март и наречено Sony Honda Mobility, Honda ще донесе своя опит в изграждането и продажбата на автомобили, а Sony ще добави своя софтуер и технологии, се казва в изявление на компаниите в четвъртък.

Всяка компания ще инвестира 5 милиарда йени (37,52 милиона долара) в съвместното предприятие.

Ясухиде Мизуно, старши изпълнителен директор на Honda, ще служи като председател и главен изпълнителен директор на JV, а Изуми Каваниши, изпълнителен вицепрезидент в Sony, ще бъде президент и главен оперативен директор.

Honda, производител на популярни модели като Accord и Civic, се справя с намалени маржове, тъй като разходите за суровини се повишиха и глобалният спад на чипове вреди на производството.

По-рано тази година компанията заяви, че ще разработи серия от по-евтини електромобили с General Motors (GM.N), базирани на нова съвместна платформа, разширявайки плановете GM да започне производството на два електрически SUV за Honda, започвайки през 2024 г.

Акциите на Honda и други японски автомобилни производители се понижиха с между 3% и 5% в петък, тъй като световните акции трябваше да се понижат на фона на опасенията, че рязкото увеличение на лихвите от централните банки ще насочи икономиките към рецесия.

(1 долар = 133,2800 йени)