Архив

BMW удвоява продажбите на EV в световен мащаб през първата половина на 2022 г.

До края на 2025 г. BMW Group цели да пусне на пътя повече от два милиона напълно електрически превозни средства

bmwgroup.com 

BMW Group е продала общо 75 891 напълно електрически превозни средства от марките BMW и Mini в световен мащаб презbmw-i4-fahrbericht-sebastian-schaal-2022-06 първата половина на 2022 г. Това означава, че Групата е удвоила продажбите на BEV в сравнение със същия период на миналата година (+110,3 процента).

Марката Mini продаде общо 18 430 изцяло електрически Cooper SE (+37,0 процента) от януари до юни 2022 г. Групата не предоставя данни за продажбите на отделните модели електрически превозни средства на BMW, но посочва изоставане от поръчки за i4 от над 34 000 единици в Европа.

Компанията също така иска да удвои продажбите на изцяло електрически превозни средства до края на годината в сравнение с предходната година. След първата половина на годината е „напълно на път да постигне тази цел“, пише BMW Group в изявление. До края на 2025 г. BMW Group цели да пусне на пътя повече от два милиона напълно електрически превозни средства.

Сегашните модели не са единствените на пътя. Гамата ще бъде допълнително разширена с бързи темпове. Например новото BMW X1 ще се предлага за първи път с чисто електрическо задвижване от октомври. Моделите BMW i3 (в Китай) и BMW i7 също ще бъдат добавени към съществуващите модели тази година. Следващата година ще последват BMW i5, изцяло електрическият Mini Countryman и изцяло акумулаторният електрически Rolls-Royce Spectre, наред с други.

„От средата на десетилетието, изцяло електрическият нов клас ще има значителен принос към обема на продажбите на BMW Group“, пише BMW. Това има потенциала допълнително да ускори навлизането на пазара на електронната мобилност: „Така делът от 50 процента от изцяло електрическите превозни средства в глобалните продажби на BMW Group вече може да бъде постигнат преди 2030 г.“

Марката Mini планира да разполага с изключителна изцяло електрическа гама от началото на 2030 г. Rolls-Royce също ще стане изцяло електрическа марка от 2030 г. Освен това всички бъдещи нови модели на BMW Motorrad в сегмента на градската мобилност трябва да бъдат изцяло електрически.

Съобщава се, че кумулативните продажби на BMW и Mini в Европа през първата половина на годината са 433 989 единици (-13,9 процента) – за всички типове задвижване. В Германия между януари и юни са регистрирани 124 350 автомобила с марки BMW и Mini. С ръст от 30,8 процента (15 064 единици), фокусът на германския пазар беше също така върху нарастването на електрическата мобилност.