Архив

Volvo ще построи нов завод в Словакия

Ще произвежда до 250 000 изцяло електрически превозни средства годишноvolvo-xc40-recharge-pure-electric-2021-01-min

volvocars.com

Volvo ще построи нов завод за електрически автомобили в Словакия. Новото производствено съоръжение близо до Кошице ще бъде проектирано да произвежда до 250 000 изцяло електрически превозни средства годишно. Строителството е планирано да започне през 2023 г., като серийното производство ще започне през 2026 г.

Шведският производител, собственост на Geely, инвестира около 1,2 милиарда евро в завода в източна Словакия и отбелязва, че около 20 процента могат да бъдат финансирани от държавни субсидии.

Работата на новия обект трябва да бъде климатично неутрална. Volvo все още не е разкрила кои модели ще слязат от производствената линия, за която казват, че се възползват от добре установена автомобилна верига за доставки в словашкото местоположение. Този завод ще бъде петият автомобилен завод на компанията в страната.

Съобщава се, че изграждането на завода в Кошице е първият нов европейски производствен обект за Volvo Cars от почти 60 години. Централата, разработването на продукти, маркетингът и администрацията се намират главно в Гьотеборг, Швеция. Там също се намира производствен завод, заедно с други в Гент (Белгия), Южна Каролина (САЩ), Чънду, Дакинг и Тайджоу (Китай). Компанията разполага и с центрове за изследване и развитие и дизайн в Гьотеборг, Камарило (САЩ) и Шанхай (Китай).

С новия завод компанията се смята за „добре позиционирана да посрещне постоянното търсене на своите клиенти за електрически автомобили и да използва бъдещия потенциал за растеж“, пише Volvo Cars в изявлението си. Шведската компания се стреми да стане напълно електрическа до 2030 г. и въглеродно неутрална до 2040 г.

„Имаме ясен фокус върху това да се превърнем в марка за чисто електрическа мобилност до 2030 г., което е в съответствие с нашата цел“, каза Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Разширяването в Европа, нашият най-голям регион за продажби, е от решаващо значение за преминаването ни към електрификация и продължаващия растеж.“

През февруари тази година Volvo Cars инвестира десет милиарда шведски крони (около 960 милиона евро) в своя завод в Торсланда близо до Гьотеборг през следващите години, за да го подготви за производството на следващото поколение изцяло електрически автомобили.

Неотдавна Volvo Cars промени своя ръководен екип. Това беше предизвикано от пенсионирането на предишния заместник, Лекс Керсемакерс, който се пенсионира скоро след 38 години във Volvo. В същото време Volvo също така иска да коригира лидерските отговорности, за да постигне собствените си амбиции за растеж и устойчивост.