Архив

Започва строителството на завода за електромобили в Ловеч

Официално разрешението е в сила от 19 юли 2022 г.

Компютърно изображение на обекта

Компютърно изображение на обекта

Предаване „Автомаратон“, ТВ България 24, Красимир Панчев

Германският производител на електромобили Next.e.Go стана публична компания и беше оценен на почти 1 милиард долара на фондовата борса в Ню Йорк. Компанията за производство на масови и евтини електромобили съвсем скоро ще започне строителството на завода си в Ловеч. Има вече действащо валидно строително разрешение.

Българското дружество „Некст.е.Го България“ АД е подало заявление за разрешително за строеж на 4 юли 2022 г. и формално още в същия ден му е било дадено позволение. Официално документът е в сила от 19 юли 2022 г.

„Очакваме строителството да започне още през август. Първата копка ще бъде през септември“ сподели арх. Станиславов – изп. директор на Аоутомотив клъстер България и на проекта за производство на електромобили в Ловеч – Next.e.GO България.

next_Lovech_2Инвестицията в Ловеч е на стойност 140 млн. евро, като плановете предвиждат на територията на завод “Балкан” да се изгради съоръжение с разгърната площ от 160 хил. кв. м., което да отговаря на принципите на индустрия 4.0 и да е близнак на модерното съоръжение на Next.e.Go в Аахен, Германия. В завода би следвало да работят около 1000 души.

В Ловеч ще се произвеждат малките електромобили e.Go Life, включително във вариантите Sport и Cross. Те са градски електромобили с пробег между 100 и 200 км и стартови цени около 20-25 хил. евро. Капацитетът на ловешкия завод ще е за 30 000 автомобила.

Досега Next.e.GO се радва на много голямо търсене, особено в Германия.