Архив

И Турция ще прави електромобили

Togg произвежда първите електрически тестови автомобили в Турция

handelsblatt.com

Начинаещият турски производител на електромобили Togg направи ключова стъпка към серийното производство. Togg пусна първите тестови автомобили направо от линиите в индустриалния център Gemlik, югоизточно от Истанбул. Главният изпълнителен директор Гюркан Каракас разказа пред германските медии повече за амбициозния график.

Togg E- SUV Concept

Togg E- SUV Concept

Цитираме Handelsblatt: „В началото на ноември ще усъвършенстваме процесите и след това ще ги замразим в тази форма“, каза изпълнителният директор на Togg. „Тогава нашата производствена линия ще бъде готова за серийно производство.“

Togg очаква да завърши техническата квалификация и сертификация по европейските стандарти през първото тримесечие на 2023 г. Тогава пазарите ще видят първия модел на Togg, електрически SUV.

Настоящите тестови автомобили все още са производствени образци, а не предсерийно производство на електромобили. Това ще започне само със „замразяването“, обявено от Каракас, и след като производственото оборудване е готово за серийно производство.

След интервюто с Handelsblatt, Togg по същество потвърди информацията чрез Twitter: „Проведохме заседание на борда този месец в нашето съоръжение Gemlik, където започнахме пробно производство.“

Графикът до голяма степен следва предишни доклади. Togg също така обяви, че ще пусне още модели след електрическия SUV. Въпреки че също ще използва същата архитектура, дизайнът ще варира. Togg прави разлика между западните и ориенталските вкусове, но досега е предвиждал само Турция като стартов пазар.

Що се отнася до технологията, опциите за батерии могат да осигурят 300 или 500 километра пробег, а Togg планира 147 кВт задно монтиран двигател и 294 кВт задвижване на четирите колела с два двигателя.

Togg е основана през 2019 г. като съвместен проект между шест големи турски групи за създаване на турски производител на (електрически) автомобили. Досега Турция е произвеждала предимно превозни средства и компоненти за международни марки.

Условията за Каракас, бившият мениджър на Bosch, назначен за главен изпълнителен директор на Togg, и неговия екип са всичко друго, но не и добри. Инфлацията в Турция достига 80 процента. Togg обаче има подкрепата на турското правителство, което според Handelsblatt частично се е отказало от данъци за компанията и лихви по държавния заем.

Също така няма надеждни отчети за цените, вероятно поради валутни колебания. E-SUV ще бъде последван от седан, хечбек в C сегмента, B-SUV и ван.