Архив

Новият Opel Astra е „Автомобил на годината в Германия 2023“ при компактните автомобили

Най-добър автомобил в Германия в категория компактни автомобили: Новият модел Opel Astra впечатли експертното жури

Безапелационен победител: Astra и Astra Sports Tourer със значителна преднина пред конкурентите

Рюселсхайм. Новият Opel Astra е обявен за „Автомобил на годината в Германия 2023“ в категория компактни автомобили1.c4470049ef740060156ec0bb9b7e3ec79d5d6cf7 Независимото експертно жури на „German Car Awards“ избра новото поколение Astra и Astra Sports Tourer за най-добър автомобил от компактния клас в Германия, оценявайки го много пред конкурентите в този сегмент. Иновативните технологии за безопасност, които Opel прави достъпни за широк кръг собственици на автомобили в компактния клас с новата Astra, убедиха групата от 27 автомобилни експерти и журналисти също толкова, колкото и широката гама от задвижвания, включително електрифицирания вариант Opel Astra plug-in хибрид.

Журито обърна внимание на впечатляващия, спортен дизайн, в комбинация с комфорта от шофирането и съотношението цена/качество, предлагано от Astra.

Престижната награда беше официално връчена вчера вечерта на церемония в Бад Дюркхайм, Германия.

„Наградата за „Германски автомобил на годината“ в компактния клас за Astra и Astra Sports Tourer показва още веднъж, че най-новото поколение на модела е не само истински съперник, но също така притежава всичко необходимо, за да бъде безапелационен победител по всички характеристики”, каза Андреас Маркс, ръководител на Opel в Германия.

„Opel Astra се отличава в своя сегмент като истински универсален автомобил, който убеди напълно журито на конкурса. Включително това важи и за емоционални критерии като дизайн и удоволствие от шофирането, където модела ясно се отличи пред конкурентните модели“, каза Йенс Майнерс от журито на GCOTY.

Astra и Astra Sports Tourer: Впечатляващ дизайн, мобилност и динамика при шофирането

По време на обстойни тестови шофирания, експертното жури разгледа отблизо новия Opel Astra. Основни акценти, които бяха взети предвид са поведението на автомобила при шофиране, динамиката, комфорта и много други показатели. Характеристики, в които най-новото поколение на бестселъра в компактния клас се отличава напълно. С мощност от 180 к.с. и въртящ момент от 360 нютонметра, електрифицираният Astra Plug-in хибрид предлага чисто удоволствие от шофирането (WLTP2 разход на гориво: 1,1-1,0 л/100 км, CO2 емисии 24-23 гр/ км; при комбиниран режим). Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч само за 7,6 секунди.

Astra е красива не само отвън, но има и забележителен интериор с най-модерно оборудване – интуитивният начин на управление на информационно-развлекателните и асистиращите системи е възможно благодарение на новия интерфейс HMI (интерфейс човек-машина), с изчистен откъм детайли, изцяло дигитален кокпит Pure Panel с изключително широк сензорен екран и с удобно управление с превключватели, като например за климатик, в удобство на водача. Най-съвременните технологии като адаптивните предни фарове Intelli-Lux LED® Pixel Light без отблясъци с общо 168 LED елемента правят шофирането по-приятно и по-безопасно, особено в по-тъмните месеци от годината. Комфортът при пътуване за водача и пътника до него е гарантиран със сертифицираните от AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) ергономични седалки.

Наградата „Автомобил на годината в Германия“ се връчва за пети път тази година. Независимото жури от експерти, което в момента се състои от 27 членове на журито, избира съответния клас победители в пет категории. Изборът на участниците в конкурса се основава на обективни критерии за цена и наличност на пазара. Конкурсът се провежда за първи път през 2019 г.

 

[1] Автомобил на годината в Германия 2023 (категория компактен клас, до €25 000).

[2] Стойности, определени с помощта на по-реалистичния метод за изпитване WLTP, който заменя процедурата за изпитване NEDC (Нов европейски цикъл на шофиране). Консумацията на автомобила, емисиите на CO2 и пробегът не само зависят от ефективното използване на енергията от автомобила, но също така се влияят от стила на шофиране и други нетехнически фактори. Информацията за потреблението и емисиите не се отнася за отделен автомобил и е предназначена единствено за целите на сравнение между различните типове превозни средства.