Архив

Берлин поръчва 350 съчленени електрически автобуса и случайни зарядни устройства

В момента Берлин наброява 156 електрически автобуса и транспортният оператор все повече се насочва към замяна на дизела с електрически автобуси с батерии

tagesspiegel.de

Операторът на обществения транспорт в Берлин BVG се готви да закупи 350 електрически съчленени автобуса сsolaris-urbino-18-electric-elektrobus-electric-bus-bvg-berlin-2021-02-min пантографи и планира да инсталира нови случайни зарядни устройства за електрически автобуси на до 90 места в германската столица.

Това съобщава германският вестник Tagesspiegel, цитирайки главния оперативен директор на BVG Ролф Ерфурт. Операторът на градския транспорт все още не е дал официално съобщение. Според вестника доставките на 350-те нови съчленени електрически автобуса, за които BVG получи федерално финансиране миналата година, може да започнат в края на 2024 г. От кого ще дойдат автобусите обаче, остава неясно.

За да гарантира, че 18-метровите превозни средства могат да бъдат на пътя през целия ден, BVG иска да създаде инфраструктура за зареждане на крайните спирки в града. Там автобусите могат да зареждат батериите си чрез пантографи по време на почивките. „Вече сме идентифицирали 70 до 90 места, но координацията продължава“, каза Ерфурт пред Tagesspiegel.

Междувременно доставката на 90-те самостоятелни електрически автобуса, поръчани от Ebusco в края на 2021 г., напредва, казва главният оперативен директор на BVG – но не толкова бързо, колкото се очакваше: Когато първият електробус от този парк Ebusco 2.2 беше представен през август 2022 г., беше казано, че останалите 89 превозни средства ще пристигнат в BVG до края на 2022 г. Според Tagesspiegel обаче само 18 екземпляра са в експлоатация досега.

В момента Берлин наброява 156 електрически автобуса и транспортният оператор все повече се насочва към замяна на дизела с електрически автобуси с батерии. Водородът, между другото, няма да играе роля в бъдеще, според Ерфурт.

BVG възнамерява напълно да електрифицира своя градски автобусен парк от около 1500 превозни средства до 2030 г. Като междинна стъпка броят на електрическите автобуси в експлоатация и субсидирани от федералното правителство ще достигне 578 до края на 2025 г.

Между другото, BVG не е единственият град, поръчал 350 електробуса. Точно на 16 март Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) направи публично достояние голяма поръчка от същия мащаб. MAN Truck & Bus и Daimler Buses станаха победители от най-големия търг за електронни автобуси в корпоративната история на VHH. Очаква се първите единици от новото рамково споразумение да пристигнат в Хамбург през първата половина на 2024 г.