Архив

Москва започва тестване на електрическия микробус GAZelle e-City

Днес Москва се счита за най-големия парк от електрически автобуси в Европа

greencarcongress.com

ГУП Мосгортранс започна тестване на електрически микробуси GAZelle e-City, произведени от руската ГАЗ. (e-City е базиран на дизеловия микробус City на GAZ.) Електрическият автобус побира 16 пътника, 13 от които със седящи места. Тестовете на електрическия микробус ще продължат до края на февруари 2024 г. Такива микробуси са подходящи за тесни пътища и малък пътнически трафик.

Електрически микробус ГАЗ

Електрически микробус ГАЗ

Електрическите микробуси са оборудвани с терминали за безконтактно плащане на билети и USB портове за презареждане на лични устройства. Батерийният пакет NMC поддържа обхват от 150 километра, според компанията.

Микробусите са с нископодова система и платформа за съхранение за превоз на пътници с увреждания и инвалидни или детски колички.

Този модел е подходящ за маршрути с малък пътникопоток и може да премине през тесни улици, където голям електробус няма да мине.

„Днес Москва се счита за най-големия парк от електрически автобуси в Европа и ние започваме да тестваме нов електромобил. Ще разгледаме възможността за замяна на малките автобуси с електрически, ако тестът е успешен.“, каза Максим Ликсутов, заместник-кмет на Москва по транспорта.

Електрическите автобуси бяха пуснати в Москва през 2018 г. Днес повече от 1000 електрически автобуса се движат по 79 автобусни маршрута, превозвайки около 400 000 пътници дневно. За 4 години електрическите автобуси са изминали 100 милиона километра, превозили са над 226 милиона пътници, 72 милиона от които са превозени през 2022 г.