Архив

BMW ще пусне i7 със задно задвижване през юли

BMW също обяви по-нататъшни подобрения на своите електрически модели

bmwgroup.com

Според немския автомобилен производител, новото BMW i7 eDrive50 предлага максимална мощност от 335 кВт и сеbmw-i7-2023-01-min предлага с пробег от 575 до 611 километра в WLTP. В САЩ клиентите на i7 и i4 също имат опция за усилен вариант с по-дълъг обхват.

Максималният въртящ момент на i7 eDrive50 с електрически мотор на задната ос е 650 Нм, което трябва да позволи на новия базов модел да ускорява до 100 км в час за 5,5 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 205 км в час. BMW все още не е предоставило никаква информация за батерията, но максималният пробег на електрическия автомобил от 611 километра означава, че мощният модел със задвижване на четирите колела има малко по-голям пробег от базовия модел.

В онлайн конфигуратора BMW посочва, че това е същата батерия със 105,7 кВтч бруто и 101,7 кВтч нето. Батерията може да се зарежда с до 195 кВт DC, а процесът на зареждане от десет до 80 процента отнема 34 минути. В основния i7, 11 кВт вградено зарядно устройство за AC зареждане е инсталирано фабрично.

Фактът, че моделът със задвижване на четирите колела с мощност 400 кВт и същата батерия има малко по-дълъг пробег, е изненадващ само на пръв поглед. Докато базовият модел използва заден двигател с мощност 335 кВт, моделът със задвижване на четирите колела има агрегат с мощност 230 кВт на задната ос и двигател с мощност 190 кВт на предната ос. Тъй като само задният електрически мотор поема задвижването, когато изискванията за мощност са ниски (както е обичайно в тестовата процедура WLTP), агрегатът с 230 кВт очевидно работи по-ефективно тук. В допълнение, моделът със задвижване на всички колела може да използва предния електромотор за по-ефективна рекуперация при забавяне. Поради тези причини моделът GTS със задвижване на всички колела на Porsche Taycan също има малко по-висок стандартен диапазон от модела със задвижване на задните колела. На пътя тези съотношения могат да се променят отново.

След премиерата си миналата година i7 xDrive60 беше наличен като модел със задвижване на всички колела с мощност 400 кВт, последван през април от вече обявения топ модел i7 M70 xDrive с мощност 485 кВт. i7 eDrive50 започва в Германия на цени, започващи от 115 700 евро, заменяйки модела със задвижване на четирите колела с мощност 400 кВт (от 139 990 евро) като най-достъпния i7 до момента.

BMW също обяви по-нататъшни подобрения на своите електрически модели. Освен всичко друго, нови функции ще бъдат налични за всички варианти на BMW i7 и BMW iX от лятото на 2023 г. нататък. Например гамата за зареждане на BMW ще бъде разширена, за да включва функцията Multi-Contract Plug & Charge, която позволява автоматично удостоверяване на автомобила в обществени точки за зареждане. BMW въведе тази функция едва тази седмица с новия i5. Новата функция Multi Contract Plug & Charge може да бъде предоставена чрез дистанционно надстройване на софтуера за всички модели BMW i7, произведени от юли 2022 г. и за всички автомобили BMW iX, произведени от март 2023 г.

За тези модели i7 и iX, произведени след гореспоменатата дата на производство, функцията „Максимален обхват“ също ще бъде добавена чрез отдалечена софтуерна актуализация. Това би трябвало да позволи увеличаване на обхвата с до 25 процента чрез ограничаване на задвижващата мощност и максимална скорост, както и чрез намаляване на функциите за комфорт. „Функцията Max Range е проектирана специално за ситуации, в които трябва да се отмени първоначално планирано спиране, защото например контролираната зарядна станция е дефектна“, казва BMW – т.е. като буфер за пробег, а не за нормална работа.

Друга софтуерна актуализация засяга само iXs, произведени от март 2023 г. нататък, благодарение на напредъка в софтуера за зареждане, разработен от BMW за i7. Това означава, че ефективността на зареждане на високоволтовата батерия също може да бъде увеличена в iX. Това трябва да осигури по-кратко време за зареждане, въпреки че производителят на автомобили не е определил количествено спестяванията на време.

В САЩ, в допълнение към i7 eDrive50, i4 xDrive40 също ще получи разширена електрическа гама. Линията i4 ще получи нов вариант със задвижване на всички колела, 2024 i4 xDrive40. Двойните електрически мотори на i4 xDrive40 произвеждат общо 396 к. с., което позволява ускорение от 0-60 за 4,9 секунди. Батерията в i4 xDrive40 има съдържание на нетна използваема енергия от 80,7 кВтч и може да се презарежда до 205 кВт на DC бързо зарядно устройство, което му осигурява обхват до 307 мили, когато е оборудван със стандартния 18-инчов аеродинамично оптимизиран джанти или 282 мили с опционалните 19-инчови джанти. BMW отбелязва тук, че това все още е приблизителен диапазон според предварителните тестове на BMW AG, базирани на стандартите за тестови процедури на EPA.