Архив

Индийският апарат за кацане на Луната е първият, който изучава района на южния полюс на Луната отблизо

Ето 5 научни открития, които вече са направени.

Луноходът, който наскоро кацна близо до южния полюс на Луната, е голям приблизително колкото средно голямо куче.

Business Insider

© Indian Space Research Organization

През август Индия стана първата страна, която успешно кацна близо до южния полюс на Луната.индия

След приземяването спускаемият апарат и луноходът вече направиха някои важни открития.

Различният набор от научни инструменти на борда е открил сяра и дори възможен лунен трус.

Мисията на Индия до Луната влезе в историята миналия месец, когато страната стана първата, която успешно кацна близо до южния полюс на Луната. Но кацането беше само началото.

Както спускаемият модул Vikram на мисията, така и неговият очарователен марсоход Pragyan с размер на куче не губят време в изучаване на района на южния полюс на Луната с набора от научни инструменти, които донесоха със себе си.

  1. Наличие на сяра

Едно от първите открития на Pragyan беше потвърждаването на наличието на сяра на лунната повърхност, постижение, което преди не беше възможно от орбитални сателити, каза Индийската организация за космически изследвания в прессъобщение.

Марсоходът изстреля интензивни лазерни импулси към лунната повърхност със своя инструмент за лазерно индуцирана спектроскопия на пробив. След това лазерът генерира гореща, ярка плазма. След това учените изучават светлината от тази плазма, за да идентифицират различните елементи в пробата, като сярата.

  1. Други елементи, открити на повърхността

Това не е само сяра – в предварителните анализи Pragyan също е открил наличието на алуминий, калций, желязо, хром и титан. И ISRO каза, че също търси наличието на водород.

Откритията на марсохода могат да помогнат на учените да разберат как да добиват вода на Луната, напредък, който би бил от решаващо значение за бъдещите лунни бази.

В крайна сметка лунните полюси са едни от най-богатите на вода региони на Луната. Те съдържат достатъчно воден лед, за да напълнят най-малко 240 000 плувни басейна с олимпийски размери, според The Planetary Society.

  1. Потенциално лунно земетресение

Три дни след кацането на Луната, полезният товар на Инструмента за лунна сеизмична активност (ILSA) на спускаемия модул Vikram откри „събитие“, се казва в изявление на ISRO.

Тътенът може да е доказателство за лунно земетресение, съобщи Live Science.

ILSA е проектирана да открива вибрации на лунната повърхност и това „събитие“ беше значително в сравнение с тихите шумове, които бе измерил от марсохода, който се движи наоколо по повърхността.

„Източникът на това събитие в момента се разследва“, каза ISRO в изявлението.

  1. Температурни промени под повърхността

Vikram също така за първи път измери температурата на почвата близо до южния полюс на Луната както на повърхността, така и под земята.

Учените се надяват, че това ще им помогне да разберат топлинното поведение на Луната, каза ISRO.

  1. Първо измерване на йоносферата на Луната

Друго устройство на спускаемия модул Vikram, наречено сонда Langmuir, което помага за характеризирането на плазмата, успя да измери плътността и температурата на йоносферата на Луната за първи път, съобщи Nature.

Има още много да се научи за района на южния полюс на Луната. В момента захранваният със слънчева енергия спускаем модул Vikram и неговият марсоход са планирани да се събудят отново по-късно този месец след 14-дневна нощ.