Архив

Байдън иска автомобилните производители да дадат повече на работниците от UAW в преговорите за стачка

Една продължителна стачка може да бъде пречка за икономиката на САЩ, която се представя по-добре от очакваното

reuters.com/world/us, със съкр.

ВАШИНГТОН, септември (Reuters) – В петък президентът на САЩ Джо Байдън призовабайдън производителите на автомобили да отстъпват повече на работниците, които са напуснали работа в най-големите автомобилни компании в Детройт, обвинявайки ги, че се радват на рекордни печалби, без да ги споделят справедливо с работниците.

Стачката на UAW в три фабрики, собственост на General Motors, Ford и Stellantis, собственик на Chrysler, постави началото на най-амбициозните индустриални трудови действия в САЩ от десетилетия.

„Никой не иска стачка, но аз уважавам правото на работниците да използват възможностите си съгласно системата за колективно договаряне“, каза Байдън. – „Разбирам разочарованието им.“.

Автомобилните компании са направили някои значителни предложения в преговорите досега, каза Байдън.

„Но аз вярвам, че те трябва да отидат по-далеч, за да гарантират, че рекордните корпоративни печалби означават рекордни договори за UAW“, каза той, повтаряйки настроенията на профсъюзните лидери.

Профсъюзите като UAW – който представлява 146 000 работници – са от ключово значение за плана на Байдън за спечелване на преизбирането през 2024 г. Той се нуждае от тяхната подкрепа, за да спечели отново ключови щати като Пенсилвания и Мичиган, които ще понесат тежестта на всякакви големи стачки срещу производителите на автомобили.

UAW все още не е подкрепил Байдън, единственият голям синдикат, който не го е направил.

Една продължителна стачка може да бъде пречка за икономиката на САЩ, която се представя по-добре от очакваното, но е малко вероятно да доведе до рецесия, казват анализатори.

Байдън каза, че ще изпрати двама членове от екипа си, Джийн Сперлинг и министъра на труда Джули Су, в Детройт, за да гарантират, че администрацията участва в преговори и „споразумение, от което печелят всички“.