Архив

Ватикана сключва сделка с Volkswagen за изцяло електрически автомобилен парк до 2030 г.

Сделката ще включва средносрочен и дългосрочен лизинг на автомобили Volkswagen и Skoda.

Не беше ясно дали сделката с Volkswagen в крайна сметка ще обхване „папамобилите“, специално построените, високи, бели превозни средства, които транспортират папата през тълпите на площад Свети Петър.

reuters.com/sustainability

ВАТИКАН, ноември (Reuters) – Ватиканът подписа на 15 ноември споразумение с германския производител на автомобили Volkswagen за замяна на целия автомобилен парк на града-държава с електрически превозни средства до 2030 г.

Папа Франциск поздравява вярващите от своя папамобил на Avenue du Prado преди голяма литургия на стадион Velodrome като част от средиземноморските срещи в Марсилия, Франция, 23 септември 2023 г.

Папа Франциск поздравява вярващите от своя папамобил на Avenue du Prado преди голяма литургия на стадион Velodrome като част от средиземноморските срещи в Марсилия, Франция, 23 септември 2023 г.

Кабинетът на губернатора на най-малката държава в света не даде финансови подробности за сделката в изявление, но каза, че ще включва средносрочен и дългосрочен лизинг на автомобили Volkswagen и Skoda.

В него се казва, че „споразумението за партньорство“ с Volkswagen Group е един от начините, по които суверенният град-държава от 108 акра цели да постигне дългосрочна цел да стане въглеродно неутрален и да разчита изключително на възобновяема енергия.

Автомобилният парк на Ватикана включва десетки превозни средства, повечето от които тъмносини. Група шофьори превозват висши служители на Ватикана до събития в Рим и извън него. Автопаркът включва и много превозни средства за поддръжка, градинарство и доставка.

Много служители и служители на Ватикана с по-нисък ранг притежават и карат собствените си коли в града-държава от Рим.

В изявлението се казва, че Ватикана ще изгради мрежа от електрически станции за зареждане в своите стени и в своите имоти в Рим. На служителите ще бъде позволено да ги използват за личните си автомобили, очевидно като стимул да се откажат от изкопаемите горива.

В момента папата се вози във Ватикана и из Рим с Ford Focus или Fiat 500, като и двата са прости версии. Той отбягва големите бронирани лимузини, поглъщащи газ, предпочитани от предшествениците му.

Не беше ясно дали сделката с Volkswagen в крайна сметка ще обхване „папамобилите“, специално построените, високи, бели превозни средства, които транспортират папата през тълпите на площад Свети Петър. Единият, който се използва в момента е Mercedes.

86-годишният Франциск е превърнал опазването на околната среда в отличителна черта на своето папство и често е призовавал за преход от изкопаемите горива.