Архив

Renault публикува първите изображения на предстоящия малък електрически автомобил

Малко след като обяви нов електрически модел за по-малко от 20 000 евро, Renault разкри първите изображения на съответното проучване. Въпреки че моделът първоначално беше обозначен като “ Legend“, сега е ясно, че това е електрическо Twingo – с много дизайни, заимствани от първото поколение Twingo.

twitter.com (на немски), renault.de

Както Renault Германия пише в социалните медии, „след R5 и R4, трета икона се възражда“. Както е известно, Renault планира да пусне изцяло електрически R5 през 2024 г., докато R4 (проучването все още се нарича „4EVER“) ще пусне през 2025 г. Renault също се стреми към същата година за новото електрическо Twingo.

Renault Twingo Electric BEV

Renault Twingo Electric BEV

Прототипът, който сега се показва, визуално няма нищо общо с текущото поколение Twingo, което все още споделя платформата със спрения Smart Forfour. Вместо това, дизайнерите са възприели множество елементи от първото Twingo от 90-те години на миналия век – от късата, силно наклонена предна част, включително въздухозаборниците в горната част на страната на пътника, до формата на фаровете и кръглите вдлъбнати ръкохватки на дръжките на вратите. Една разлика: за разлика от първото поколение, новото Twingo ще бъде модел с пет врати.

Все още обаче няма точни подробности за технологията на малкия EV. По време на деня на капиталовия пазар на новото подразделение на Renault за електрически автомобили Ampere (където моделът все още се наричаше „Legend“), автомобилният производител обяви, че двете EV платформи CMF-BEV и CMF-EV ще бъдат преименувани на AmpR Small и AmpR Medium – но това не спомена за изрично евтини електромобили като Twingo E-Tech. Така моделът може да се базира на CMF-BEV/AmpR Small като R5, но с по-евтина LFP батерия. Това обаче не е потвърдено.

renault-twingo-legend-2023-02-min-1400x933От самото Renault засега са заявили само, че разходът на модела ще бъде 10 кВтч/100 км. За R5, чиято цена ще бъде около 25 000 евро, френската компания е изключила използването на LFP батерия (дори в базовия модел). Ограничението (все още) не важи за предстоящото Twingo, тъй като досега имаше само едно изявление за модела: той ще се произвежда в Европа.

Малко преди деня на капиталовия пазар Reuters съобщи, позовавайки се на вътрешни лица, че автомобилът ще бъде произведен в словенския завод в Ново Место. Сега, когато е ясно, че това е ново поколение на Twingo, това е още по-вероятно. Сегашното Twingo, включително електрическият вариант, вече слиза от производствената линия там.

В допълнение към изображенията на новото Twingo (дори ако официално все още е прототип), Renaultrenault-5-2023-03-min-1400x933 публикува допълнителни изображения на R4 и R5.

Ampere планира общо седем електрически модела до 2031 г., от които общо около един милион ще бъдат произведени всяка година. Ampere очаква да постигне ценови паритет с превозните средства с двигатели с вътрешно горене до 2027/2028 г. с второто поколение на Megane E-Tech Electric и Scenic E-Tech Electric, като маржовете остават същите.