Архив

GM се регистрира като производител на двигатели за Формула 1

Andretti Cadillac F1 ще се задвижва от двигател на GM от 2028 г.

media.cadillac.com/media/us/en/cadillac

General Motors обяви, че официално се регистрира във FIA като производител на двигатели за Формула 1,1699918213285 започвайки от сезон 2028 г.

„Развълнувани сме, че нашият нов Andretti Cadillac F1 ще бъде задвижван от двигател на GM“, каза президентът на GM Марк Ройс. „С нашия задълбочен инженерен и състезателен опит ние сме уверени, че ще разработим успешен задвижващ агрегат за серията и ще позиционираме Andretti Cadillac като истински производствен екип. Ще бягаме с най-добрите, на най-високи нива, със страст и почтеност, които ще помогнат за издигането на спорта за феновете на състезанията по целия свят.“

Миналия месец FIA одобри заявлението на Andretti за изразяване на интерес към Andretti Cadillac да се състезава в световния шампионат на FIA Formula One.

Разработването и тестването на прототипна технология от GM вече е в ход. Проектирането на двигател на Формула 1 ще разшири опита на GM в области, включително електрификация, хибридна технология, устойчиви горива, високоефективни двигатели с вътрешно горене, усъвършенствани контроли и софтуерни системи.

В продължение на повече от век състезанията предоставят тестово поле за GM и Cadillac за трансфер на знания и технологии между състезателни автомобили и производствени автомобили. Портфолиото от V-серия на Cadillac, което празнува своята 20-та годишнина, безпроблемно включва наученото от пистата към пътя.

С дълга история на състезателни успехи, Cadillac най-скоро разработи 5.5L DOHC V-8 двигател, използван в сезоните 2023 IMSA и WEC. С това задвижване Cadillac Racing си осигури подиум на 24-те часа на Льо Ман и помете най-добрите шампионски отличия за първия сезон на IMSA Grand Touring Prototype.