Архив

Колко да получава Илон Мъск като шеф на Tesla

Съдията от съда за необичайни дела в щата Делауеър Катлийн Макормик не прикри колко е шашната от колосалното възнаграждение на Илон Мъск за 2018 г., когато наскоро постанови, че пакетът трябва да бъде отменен, пише технологичният редактор за САЩ на Financial Times Ричърд Уотърс.

От Мрежата

Бордът на Tesla е бил „може би заслепен от звездния статут на Мъск“, каза тя, след като не е задал „въпроса замъск 55,8 милиарда долара: необходим ли е бил този пакет на компанията, за да задържи Мъск и да постигне целите си?“ Нейният категоричен отговор беше не.

Ако това решение издържи евентуалното му обжалване, тогава какво е трябвало да плати Tesla за услугите на Мъск? Колко голям дял заслужава той да има в компания, чиято стойност за кратко надхвърли 1 трилион долара през 2021 г.? И колко личен контрол трябва да има той върху нея в дългосрочен план?

Това са въпроси, с които бордът на Tesla сега трябва да се справи спешно, ако иска да задържи прословутия със сприхавостта си главен изпълнителен директор. Това също са въпроси, с които всяка успешна технологична компания, която все още има влиятелен основател начело, се сблъсква в даден момент. На въпроса „колко“ е отговаряно по много различни начини. Няма просто решение: просто зависи от това какво могат да понесат бордовете на компаниите – и акционерите им.

Стив Джобс например е работил за 1 долар на година като главен изпълнителен директор на Apple. Неговият процентен дял в собствеността беше едноцифрен, но това все пак се смяташе за достатъчен стимул, за да го държи концентриран. На другия полюс бяха основатели-главни изпълнителни директори като Лари Елисън в Oracle, чието годишно заплащане достигна близо 100 милиона долара преди десетилетие. Възнаграждението му в крайна сметка беше намалено след години на брожения от страна на акционерите.

Но 10-годишният пакет от компенсации на Мъск във вид на акции на стойност 55,8 милиарда долара изби рибата. Tesla твърди, че това е „само в полза“ на нейните акционери, тъй като Мъск ще получи акциите само ако пазарната стойност на Tesla нарасне с 600 милиарда долара. Как може това да не е страхотна сделка?

Съдия Макормик обаче погледне на това от различен ъгъл: какво всъщност трябваше компанията да плати на Мъск, за да си гарантира, че той ще продължи да ходи на работа? Мъск даде да се разбере, че така или иначе остава в Tesla. Решението на съдийката се основава на оценка за справедливостта. Процесът, през който е преминал бордът, не е бил достатъчно независим, каза тя, като абсолютният размер на наградата – 250 пъти по-голям от средното възнаграждение на сравними изпълнителни директори – не може да бъде оправдан.

Това не означава непременно, че Tesla не може да излезе с мащабен нов план за компенсация във вид на акции, който да замени този, който току-що беше отменен. Ако подходят по правилен начин, всичко, което Тесла и Мъск трябва да направят, като всяка компания и шеф, е да гарантират, че акционерите ще получат напълно информирана възможност да преценят плана – нещо, което не се е случило последния път, според съдията.

Междувременно решението – ако издържи евентуалното обжалване – сериозно ще подкопае дела на Мъск в Tesla. Планът за 2018 г. му предостави опции за 304 милиона акции, което представлява близо 10 процента от текущия брой книжа на компанията. Без възможност да упражни опциите си върху тези акции, Мъск ще остане само с 13-те процента, които притежава в момента.

Това е доста под 25-те процента, които той каза по-рано тази година, че са му необходими, за да остане напълно ангажиран с компанията. В противен случай той намекна, че ще прехвърли усилията си в областта на изкуствения интелект (AI) и роботиката към другите си корпоративни начинания. Подобно на много от туитовете на Мъск, подсказката, че може да пренасочи AI усилията си другаде, изглежда като потенциално бъдещо съдебно дело. Той често е твърдял, че по-голямата част от бъдещата стойност на Tesla зависи от това тя да управлява голям парк от роботаксита, а не просто да е производител на автомобили, като рекламира и плановете ѝ да прави хуманоидни роботи. Акционерите може да го подгонят, че вече са платили за този потенциал.

Акциите на Tesla паднаха след съдебната новина, докато Уолстрийт чакаше да види как ще отговори компанията. Увеличаването на собствеността на Мъск от 13 на 25 процента би струвало на акционерите около 70 милиарда долара. Самият Мъск посочи, че компанията може да обмисли създаването на отделен клас акции с допълнителни права на глас – нещо, което ще увеличи контрола му без непременно да добави към неговия икономически интерес. Но макар много технологични компании да имат двойна структура на акциите по време на своите първични публични предлагания, създаването на такава след тях би било радикално отклонение от нормалната практика.

Финансовият пакет на Мъск за 2018 г. счупи всички исторически рекорди като „неизмерно най-голямата потенциална възможност за компенсация, наблюдавана някога на публичните пазари“, според Макормик. Следващият обаче може да бъде също толкова необикновен, завършва Уотърс.