Архив

Президентът Макрон е особено ентусиазиран поддръжник на електромобилите и драстично увеличи дела на френската държава в Renault

Няколко години назад и почти всеки президент или министър-председател превръщаше електрическите превозни средства в крайъгълен камък на индустриална стратегия

По The Telegraph

Президентът на Франция Макрон имаше план да произвежда милиони електрически превозни средства годишно. Канцлерътmacron Шолц планира да постави 15 милиона по пътищата на Германия до 2030 г. Президентът Байдън надмина партидата с план от 174 милиарда долара, за да превърне САЩ в световен лидер. Дори Борис Джонсън – спомнете си го – имаше план от £1 милиард за укрепване на мрежата за зареждане.

Върнете се няколко години назад и почти всеки президент или министър-председател превръщаше електрическите превозни средства в крайъгълен камък на индустриална стратегия. И все пак вече научихме, че Renault се отказва от плановете си да прави отделно своя бизнес с електрически превозни средства (EV) и софтуер, докато Volvo закрива своя филиал за електрически спортни автомобили Polestar.

В действителност, на фона на яростната китайска конкуренция и спадащи продажби, мечтата на Запада за електрически превозни средства бързо се разпада – и ние трябва да научим отново всички уроци защо големите индустриални стратегии, ръководени от държавата, никога не работят.

Не беше толкова отдавна, когато страните се състезаваха яростно да пуснат на пазара визии за бъдещето, захранвани от батерии. Тъй като Tesla яхна вълната на екологичното търсене, за да стане най-големият производител на автомобили в света, измерено чрез пазарна стойност, ако не и обем, и с амбициозни нетни нулеви цели за постигане, всички те искаха да се уверят, че могат да се конкурират в електрическите превозни средства.

Ще намалим въглеродните емисии, ще създадем много работни места и ще укрепим нашата индустриална база. Разбира се, правителствата ще трябва да отделят няколко милиарда – или десетки милиарди – за да се случи това. Но щеше да се изплати многократно.

И все пак, точно сега, плановете за индустриална революция, водена от EV, са в пълномащабно отстъпление.

Renault, въпреки програмата за държавна подкрепа, отмени отделното листване на своето EV устройство Ampere, което беше планирано за първата половина на годината. Това беше „прагматично решение“ според главния изпълнителен директор на компанията Лука де Мео, твърдейки, че спадът на продажбите на електромобили в Европа означава, че пазарът е по-предизвикателен от прогнозираното.

По същия начин Volvo обяви, че ще спре да финансира своето подразделение за електромобили Polestar и може дори да прехвърли своя дял от 48% на други акционери, включително китайската Geely.

Миналия септември Volkswagen заяви, че намалява производството на два от водещите си EV модели, докато през ноември Ford каза, че намалява своя завод за батерии в Мичиган.

Изглежда, че разкриването на всички тези „добре платени зелени работни места“ ще отнеме малко повече време, отколкото някой е очаквал. Що се отнася до изплащането на огромни суми, които различни правителства са „инвестирали“ в индустрията, изглежда, че възвръщаемостта на тези пари също ще отнеме известно време.

Няма нищо лошо в самите електромобили. Те често са страхотни за движение в гъста градска среда и стига суровините да се доставят правилно и зарядните устройства не се захранват от генератори, изгарящи въглища, те вероятно са малко по-добри за околната среда от бензиновата версия.

Ако хората ги искат, това е страхотно. Проблемът с индустрията в момента е, че търсенето намалява, защото превозните средства струват много повече, отколкото някой очакваше, и какъвто пазар има, ще бъде заловен от китайски производители като BYD, които могат да правят превозни средства много по-евтино, отколкото всеки на Запад. Резултатът? Ще бъдат похарчени много държавни пари.

Има урок във всичко. Водените от държавата индустриални стратегии никога не работят. Наистина, провалът на задвижването в EV е учебникарски пример за всичко, което се обърка.

Никой всъщност няма представа какви продукти може да искат хората след пет или десет години, поради което е най-добре да оставим на частните компании и техните инвеститори да правят свои собствени залози, да жънат наградите, когато го направят правилно, и да носят загубите, когато не го направят.

Политиците и бюрократите не са по-добри във вземането на тези решения.

Hertz в САЩ се освобождава от 20 000 електромобила, закупени с голям шум през последните години, и ги заменя с бензинови модели поради липса на търсене. През изминалата година данни от Асоциацията на производителите и търговците на автомобили разкриха рязък спад в интереса към EV от частни купувачи.

След това държавата свръхинвестира. Дори да има малък пазар за електромобили, със сигурност нямаше място за огромни нови индустрии във Франция, Германия, САЩ или дузина по-малки страни. Автомобилната индустрия вече беше залята от свръхкапацитет и това беше преди правителството да започне да хвърля милиарди в заводи за електрически превозни средства. Всичко, което се случва е, че цените се сриват и никой не прави пари.

Правителствата започват да харчат няколко милиарда за нови фабрики за електромобили, след което трябва да започнат да субсидират електромобилите, така че хората наистина да ги купуват, след което трябва да наложат тарифи и квоти, за да спрат вноса от страни, в които други правителства са инвестирали твърде много.

И накрая, те трябва да плащат още повече, за да поддържат живи фабриките, произвеждащи продукт. Това е порочен кръг и след като започне, е много трудно да се спре.

Единственото облекчение за Обединеното кралство е, че нашата политическа и административна класа беше твърде неспособна да налее още повече пари, въпреки най-добрите усилия на бившия премиер Тереза Мей и Борис Джонсън да пръснат няколко десетки милиарда в „надпреварата за електромобили“ и безкрайните предупреждения, че рискуваме.

В действителност, въртящият се удар по електрификацията на автомобилната индустрия е в ход. Големите производители започнаха да се оттеглят, но всички грандиозни проекти за фабрики за батерии, за лъскави нови заводи за електромобили и за инфраструктура за зареждане, неизбежно ще бъдат премахнати много скоро.

Милиарди пари на данъкоплатците ще бъдат пропилени. Трябва да си извлечем поуката от това, колкото и горчиво да може да се окаже. Правителството никога не знае какви ще бъдат индустриите на бъдещето – и трябва да остави на предприемачите и клиентите да решат това.