Архив

2025 Kia K5 разполага с още по-спортен външен вид и нов двигател

Подсилен с допълнителни конски сили и по-спортен външен вид, K5 носи още повече стойност

K5 е освежен отвътре и отвън за 2025 г.

Той дебютира с модернизиран 2,5-литров двигател за всички степени освен GT.

Включва актуализации на дизайна и нов стандартен 12,3-инчов сензорен навигационен модул.

В един малко остарял сегмент на седаните, K5 вече се откроява в своя клас. Този наследник на Kia Optima впечатлява с тихоkia возене, удобни седалки и спортен стил, а обновяването за 2025 г. подобрява още повече семейния среден клас.

Екстериорът на 2025 K5 се отличава с нова решетка тип пчелна пита и актуализиран външен вид отпред, с червени LED светлини, подчертаващи новия капак на багажника и вече стандартния заден спойлер. Kia нарича новите си LED предни дневни светлини „вежди“, предназначени да придадат на K5 по-агресивен вид.

Какво има под капака на K5?

Kia замени 1,6-литровия четирицилиндров двигател с турбокомпресор със 180 конски сили с нов за K5 2,5-литров двигател без турбокомпресор. В резултат K5 получава 11 конски сили за общо 191 к. с., но въртящият момент пада малко.

Комплектите LXS, EX и GT-Line, които използват този двигател, продължават да се предлагат стандартно с предно задвижване, като задвижването на всички колела остава опционално за GT-Line. Най-добрият в гамата GT вариант е непроменен, доставяйки 290 конски сили от своя четирицилиндров турбокомпресор.

Как е интериорът на K5?

Интуитивно оформен, с обмислени пространства за всякакви неща, интериорът на K5 е удобно пространство за водачи и пътници. Новото за 2025 г. е актуализиран сензорен инструментален панел, който позволява да се превключват бутоните за управление на климатичните и аудио системите, регулирани от копчета от двете страни.

Настройката за аудио контрол на Kia беше отлична в миналото. Централната конзола получи промяна за този модел, включително по-големи поставки за чаши и вече стандартна подложка за безжично зареждане, оградена от USB-C портове за зареждане. Още два USB-C порта за зареждане се намират на втория ред.

Как е техниката на K5?

Kia оборудва настоящия K5 с впечатляващ набор от функции, а списъкът за 2025 г. е още по-добър. Безжичните Apple CarPlay и Android Auto вече са стандартни в гамата, а нов 12,3-инчов сензорен екран заема място в центъра като част от наличния извит дисплей с един панел. Kia добавя възможност за безжичен достъп, което улеснява собствениците да актуализират своя автомобил, когато е наличен нов софтуер или трябва да се направят промени.

Има и по-стандартни усъвършенствани системи за шофиране, като предни и задни сензори за паркиране и адаптивен круиз контрол. Kia обърна внимание и на луксозната тематична облицовка EX, която сега идва стандартно с много от функциите от миналогодишния пакет EX Premium. Отопляем волан, премиум аудиосистема Bose и функция телефон като ключ са сред акцентите.