Архив

Aptera – първото електрическо „Никога не се зарежда“

Aptera обяви слънчево електрическо превозно средство, което няма да се нуждае от включване за повечето редовни употребиAptera-005-1 и предлага обхват от 1000 мили с пълно зареждане.

„С технологията на Aptera Never Charge вие се движите от силата на слънцето. Нашата вградена соларна решетка поддържа батерията ви пълна и навсякъде, където искате да отидете, просто отидете“, казва съоснователят Крис Антъни.

Най-голямото нещо, което Aptera прави, което другите не правят, е да оптимизира автомобила с ниско съпротивление. С подобен на самолет дизайн и само три колела, колата има коефициент на съпротивление от само 0,13. За да поставим това в перспектива, Tesla Model S има коефициент на съпротивление от 0,24. Пътуването при всякакви скорости изисква по-малко енергия, като ефектът на спестяване на повече енергия в сравнение с нормалните автомобили се увеличава, когато автомобилът върви по-бързо. Aptera планира да направи това, като все още има батерия от 100 kWh, така че колата ще има голям обхват.

Друг начин, по който те планират да получат по-добра ефективност, е чрез спестяване на тегло. Вместо да използват стомана за по-голямата част от автомобила, използват композити и по-леки метали, където е възможно. Само с четири основни парчета автомобилът ще бъде сравнително лесен за производство в обем.

Други начини, по които се подобрява пробегът, са с ефективни електрически двигатели (не се посочват конкретни характеристики) и с бордов компютър, който помага за оптимизиране на ефективността и дава обратна връзка на водача за подобряване на обхвата.

Автомобилът планира да предложи максимална скорост от 110 мили в час и ускорение от 0–60 мили в час за 3,5 секунди. От друга страна, разчитайте, че няма да постигнете пробег от 1000 мили, ако имате тежък десен крак, точно както при всяко електрическо превозно средство. По-ниските скорости и по-бавното ускорение са ключови за постигане на най-добрия пробег.

Aptera-3.0-06_09_2020-Exterior-.314-1-e1607118444282В миналото има превозни средства със слънчево зареждане като Sono Sion и прототип на Toyota Prius, които получават около 20 мили обхват на ден от своите панели и тази цифра е много вероятно да се подобри, тъй като слънчевите панели стават по-ефективни. По-високата клетъчна ефективност им позволява да доставят повече мощност от малката площ на разположение, за да ги монтират на автомобил, така че дори автомобилите с традиционна форма в крайна сметка ще се превърнат в превозни средства „Никога не зареждайте“.

С едва около 1-2 кВт мощност (около това, което получавате при зареждане на ниво 1), Aptera казва, че  постига до 45 мили обхват, добавен на ден. Толкова  енергия се добавя към пакета на слънчеви места ако не се случат облачни дни. За щастие, наличието на пакет от 100 kWh ще позволи на водачите да имат мили от предишните слънчеви дни, за да карат и през облачни.

Накратко, „почти никога не се зарежда“ наистина е възможно.

Aptera вече показа първо новото превозно средство на страницата си във Facebook. Aptera е на разположение за предварителна поръчка на www.aptera.us от 4 декември 2020.  Клиентите могат да проектират и персонализират собствените си Aptera и да избират диапазони от 250, 400, 600 или 1000 мили в пакети AWD и FWD.