Архив

Toyota RAV4 EV 2021

В сътрудничеството на Toyota Motor и Tesla Motorstoyota-rav4-ev-exterior-03

Електрическият SUV – Toyota RAV4 EV, има типичен външен вид за този тип автомобили, но със значителни разлики. Мощният и тежък корпус 4574x1816x1816 мм е проектиран да подобри аеродинамичните характеристики, които са само 0.30 Cd за общо тегло от 1828 кг.

Нова радиаторна решетка на предната броня, по-аеродинамични огледала и дълбок заден спойлер, както и добре обмислена облицовка на дъното допринесоха за намаляването на коефициента на съпротивление на Toyota RAV4 EV в сравнение с неговия бензинов аналог. То е равно на 0,34 Cd.

Също така в електрическия модел консумацията на енергия от батерията е намалена чрез използването на LED фарове за къси светлини с дълги светлини от халогенни проектори, LED дневни светлини, които се затъмняват към странични светлини и LED задни светлини.

Високото място за сядане, ниският обтекател и наклонения капак и дългите странични стъкла позволяват добра видимост на водача.

Toyota RAV4 EV е просторна. Той побира 5 души и товар до 1030 литра. Чрез накланяне на облегалките на задните седалки и плъзгане на седалки с разделени седалки 60/40 напред и назад е лесно да се оптимизира капацитетът за пътници и товари в електрическо превозно средство.

Интериорът на колата е декориран просто и дискретно, но удобно и технологично – текстилна 2-цветна тапицерия на шестстепенни регулируеми седалки на водача и пътниците с подлакътници и подглавници, отделение за малки предмети срещу предната пътническа седалка, цифрови сензори, централен стек с осем инчов цветен LCD сензорен екран, без копчета и необичаен механизъм за превключване на предавките, заимстван от Prius.

Interior-of-2021-Toyota-RAV4-EV-4-minОтстрани на цифровия скоростомер има два малки датчика. Левият отговаря за индикаторите за състоянието на превозното средство, докато десният може да превърта екраните, за да покаже ефективността на пътуването и да оцени нивото на шофиране на водача.

Големият сензорен екран съдържа аудио контроли, резервна камера, навигационна система, която може да намери зарядни станции и системата за приложения на Toyota Entune.

Toyota RAV4 EV се задвижва от електрически мотор със 115 кВт (154 к. с.) и 218 Нм въртящ момент в нормален режим и 273 Нм в спортен режим, захранван от литиево-йонни батерии с капацитет 30-41,8 кВтч, разработени от Tesla.

За разлика от други електрически уреди, RAV4 EV има два режима на зареждане: Нормален и Удължен. НормалнотоInterior-of-2021-Toyota-RAV4-EV-1-min зареждане на 30 кВтч батерия от 220 V домашна мрежа отнема 44 часа и позволява на електрическа кола да измине до 160 км, удълженото зареждане на батерията с капацитет 41,8 кВтч отнема 52 часа, което прави възможно за кола, която да измине до 200 км. Бързото зареждане на специални станции ще попълни енергийния запас за 6-8 часа.

Toyota RAV4 EV има 2 режима на шофиране: спортен (ускорение от 0 до 96 км в час за 7 секунди при максимална скорост 166 км в час) и нормален (ускорение от 0 до 96 км в час за 8,6 секунди при максимална скорост до 137 км в час).