Архив

Opel GT/W Geneve 1975

Виждайки тези снимки, най-вероятно ще си помислите, че е друга концепция Lamborghini или Ferrari от 70-теOpel-GTW_Geneve_Concept_1975_1280x960_wallpaper_01 години. Но заглавието подсказва друго.  През 1975 г. Opel представя много интересен концептуален автомобил, наречен GT/W Geneve, който имаше шанс да се превърне в супер кола.

За съжаление, това не се случва – като всяко превозно средство в тази поредица от статии, и това никога не влиза в производството. Както подсказва името, автомобилът прави своя дебют в най-голямия автосалон в Европа – в Женева, Швейцария. Това е през 1975 г. Но превозното средство, дори и днес, изглежда много добре.

Opel-GTW_Geneve_Concept_1975_1280x960_wallpaper_03Със сигурност това е по-хубава кола , отколкото някои от продуктите на независимите продуценти днес на спортни автомобили. Кокетни линии, последователен силует и дори елегантно присъствие са характерни за суперавтомобила немска концепция.

Opel първоначално планира да оборудва колата с Wankel тип роторен двигател, неговото оригинално име е „GT/W“ („W“ за Wankel). Но GM се отказва от Wankel програмата за развитие, преди колата да е завършена.

Така Opel оборудва колата си с 5.4-литров бензинов V8 двигател от флагмана-седан  на Opel в момента – моделът Diplomat. Той е с мощност 230 к.с., които биха могли да задвижват концепта с 235 км в час.

Opel Geneve е стайлинг проучване на General Motors. Колата никога не е била пусната в производство.