Архив

Lada X-Ray 2012

Lada X-Ray е концептуален автомобил от АвтоВАЗ. Тя беше представена през август 2012 г. по време на 38ladaxrayconceptMoscow International Automobile Salon.

Прототипът на колата се произвежда от Vercarmodel Saro (Италия). Дълъг е 4200 мм.  Също така се нарича X-Ray – X-Ray – съкр. от Recreation, Activity, Youth – Отдих, активност, младежта.

Цената е $1 000 000. Кросоувърът  съчетава нервен стил в комплект с кожено покритие на местата за сядане, както и футуристично табло с развлекателна система. Той има стилен външен вид, отличаващ се с двойка от дълги и тънки фарове. Предната решетка изглежда почти като „X“, когато го погледнеш. Предполага се, че ще има малък 4 – или 6- цилиндров двигател, тъй като е икономичен модел.

Визуално, макар и в концептуален вид, може да се види новата стайлинг линия ( BM- Hatch, B- Cross и LADA B ) , която ще се реализира в периода 2015-2016 г. още през 2015 г. АвтоВАЗ не дава подробности за задвижващата система на джиповете. Производителят  се надява, че с концепта на  Матин ще допринесе  марката да излезе на преден план на руския пазар с началото на изцяло нова концепция.

09ladaxrayconceptИмето има две значени:  Като X-Ray (форма на електромагнитна радиация) и като съкращение (X – кросоувър клас, Свободно време, активност, младежта).

Според Джъстин Кълпер от TopSpeed, Lada е запазила  своята Lada Xray SUV под  „такъв секрет, че е изненадала всички ни, когато дебютира на Motor Show в Москва“.  Кабината на Lada X-Ray също продължава постепенното дизайна  на екстериора .

Концептът  е дело на дизайнерите на марката, водени от новия им шеф Стив Матин. Кросовърът демонстрира, как ще изглежда бъдещото ново „лице“ на водещата руска марка.29ladaxrayconcept

Президентът на АвтоВАЗ Игор Комаров, представяйки разработката, отбеляза: „Показваме бъдещия стил на Lada. Уверен съм, че на следващия автосалон ще покажем вече не концепт, а сериен автомобил, в който ще бъдат въплътени новите тенденции.“.

Шеф-дизайнерът на АвтоВАЗ – Стив Матин, автор на новия стил, определи концепцията по следния начин: „Lada X-Ray не е просто нормален концептуален автомобил, а поглед навътре, рентгенова снимка на процесите и промените, които стават днес в АвтоВАЗ. Lada X-Ray е създаден да демонстрира плановете на АвтоВАЗ за развитие на моделната гама на Lada, включително и оф-роуд сегмента, на кросовърите и SUV, именно в които развитието е най-динамично днес на пазара. Резките и ясни контури на радиаторната решетка, заедно с поставените под наклон фарове, образуват безпогрешно познаваемата латинска буква Хикс, и това става основа за визуализация на на новия образ на марката Lada“.