Архив

Доналд Тръмп (президент на САЩ) – Cadillac The Beast

На новия президент – нова лимузина. С идването на Доналд Тръмп се появи на света и най-новият президентски

President Donald Trump waves as he walks with first lady Melania Trump during the inauguration parade in Washington, DC, on January 20, 2017 following swearing-in ceremonies on Capitol Hill earlier today. / AFP / POOL / Evan Vucci (Photo credit should read EVAN VUCCI/AFP/Getty Images)

President Donald Trump  with first lady Melania Trump during the inauguration parade in Washington,  on January 20, 2017
/ AFP / POOL /

автомобил. Ще побързаме да ви разочароваме – това не е Dartz, а Cadillac. И въпреки, че външно много не се различава от лимузината на Барак Обама, колата може да се отличи по челното стъкло, а вътре са скрити немалко интересни нововъведения.

General Motors, който е отговорен за изграждането на флотилия от лимузини на американските президенти в продължение на повече от 20 години, получи три договора за този проект.

Лимузините на Доналд Тръммп, както и техните предшественици, имат същия прякор – The Beast («звяр»), а също и конструкция с рама. Донор на шасито е  пикапът Chevrolet Silverado. Носсещата каросерия просто не издържа теглото на бронята. Масата на 7-метровия гигант е цели 8 тона.

Надлежната динамика на този исполин осигурява малко променен 6,2-литров V8 от Chevrolet Corvette.

Защитата е осъществена на най-високо ниво. Железни пластини с дебелина 10 мм се съчетават с кевларни вставки. Те удържат и на стрелба сс куршуми от голямокалибрен снайпер. Естествено, гумите Runflat позволяват да се продължи движението даже при пробиване.

Салонът на кадилака е напълно херметизиран, а затова и защищава от химическа атака. Президентското кресло е снабдена с електропривод и може да се разгъва, за да се скрие главата на президента в салона в случай на опаност. В салона има места за седем пътника.

Задължителни се явяват кислородните балони и апарат за преливане на кръв със запас от кръв от същата група, като на президента.

Вътре има няколко ниши за съхранение на автоматично оръжие. Освен всичко президентският Cadillac е получил и димка, като при автомобилите на Джеймс Бонд – от задната броня може да се разпилява опасен газ.

Бронираните врати на The Beast са толкова тежки, че не могат да се отварят отвътре. За да ви дадем представа за теглото си, всяка врата тежи същата като вратата на Boeing 747.

Прозорците са ламинирани и изработени от поликарбонатни материали и закалени стъкла. В случай, че гумата се пробие, тя ще запази формата си, благодарение на солидното ядро Kevlar.

Автомобилът има променливо окачване, което може да повдигне и снижи автомобила. Тази функция може да е в отговор на смущаващия инцидент, който се случи с Обама до Посолството на САЩ (Ирландия) по време на реч в Дъблин.

Това превозно средство има усъвършенствана комуникационна система, която позволява на президента да провежда конференции, използващи криптиран телефон и интерактивна видео система.

Докладите показват, че секретната служба на САЩ традиционно разполага с флот от 12 идентични лимузини Cadillac The Beast за президента. Предишните версии струват около $ 1 – $ 1.5 милиона, докато новата е на цена от поразителни $ 15 800 765.

Получава се, че най-скъпият автомобил на Доналд Тръмп е по-скъп от неговите Lamborghini Diablo или Mercedes SLR McLaren…

Секретната служба на Съединените щати ще отговаря за поддържането на новия The Beast, а Военната служба в Белия дом ще се грижи за другите автомобили, които придружават президентската кола.

И така, какво се случва с пенсионираните президентски държавни автомобили? В повечето случаи те се преразпределят за използване от други правителствени служители, а останалите се намират в президентските библиотеки.