Архив

Автомобилите на Белия дом – първо паромобили

Уилям Маккинли – първият президент на САЩ на кола -паромобил

През 1843 г. Уилям Маккинли, който ще стане 25-ти американски президент и първият, който ще се качи в автомобил,

Първият държавен паромобил в Гаража на Белия дом

Първият държавен паромобил в Гаража на Белия дом

се ражда в Нилс, щата Охайо. Маккини е служил в Белия дом от 1897 до 1901 г., когато американската автомобилна индустрия е била в ранна детска възраст. По време на президентството си Маккинли (който почива от куршума на убиец през септември 1901 г.) се качва  на паромобил Stanley, построен в края на 90-те години от братята Франсис и Фрилан Стенли. Компанията за моторни превози Stanley произвежда редица парни агрегати, преди да излезе от бизнеса в началото на 20-те години на миналия век, след като не успява да се конкурира с нарастването на по-евтините автомобили, работещи с газ.

Теодор Рузвелт е наследник на Маккинли като президент и по време на управлението му правителството притежава Stanley Steamer, въпреки че Рузвелт предпочита конете. Уилям Тафт, 27-ият президент, заменя конете в конюшните на Белия дом с флот от автомобили, включително две газово задвижвани Pierce-Arrows и бял модел M Stanley Steamer. (През 1951 г. Конгресът официално елиминира конете и конюшните от бюджета на Белия дом.) 29-ият президент Уорън Хардинг е първият, който тръгва на официалната церемония по встъпването си в дмлъжност в кола, Packard, през 1921 г.

Един от първите паромобили за американския президент

Един от първите паромобили за американския президент

Калвин Кулиджъл, 30-ият президент на Америка, е първият от дългата редици от президенти, който става шофьори в лимузина Lincoln (Това е луксозна дивизия на Ford Motor Company от 20-те години на миналия век). Президентът Франклин Д. Рузвелт пътува в 1939 тапициран с черна кожа Lincoln кабриолет, наречен Sunshine Special; лимузината включвала стоманена броня и е първото президентско превозно средство, което трябвало да бъде конструирано според спецификациите на тайните служби. (Флотът на Рузвелт в даден момент също така включвал брониран Cadillac, който Министерството на финансите на САЩ е иззел от гангстера Ал Капоне.) Джон Ф. Кенеди, 35-ият американски президент, бе убит на 22 ноември 1963 г., Continental кабриолет в Далас, Тексас.

Lincoln, подразделение на General Motors, също предоставs редица президентски лимузини, датиращи от Уудроу Уилсън, 29-ият президент на Америка. На 20 януари 2009 г. Барак Обама се отправи към церемонията по встъпването, като 44-ият президент на страната в новата президентска лимузина на Cadillac, наречен „Звярът“. По съображения за сигурност, Конкретните подробности за превозното средство са били пазени от тайните служби. (През 2001 г. тайните служби от съображения за сигурност са въвели политика за унищожаване на президентски лимузини, след като са били извадени от комисията).