Архив

Автомобилите на папа Павел VI

След като Mercedes-Benz служи на няколко папи, за следващ папомобил по онова време е избран 1965 – Landaulet на maxresdefaultMercedes-Benz 600 Pullman.

Председателят на Надзорния съвет на Daimler-Benz AG Херман Йозеф Абс, председателят на Управителния съвет на Валтер Хицингер, членовете на борда на директорите на проф. Фриц Налингер и Арнолд Вичодил, директорът  Карл Вилферт и трима членове от персонала от завода на Daimler-Benz в Зинделфинг придружавали  лимузината с четири врати до Италия.

Тази специална кола за Ватикана е въз основа на Mercedes 600 от серия W 100 с дълга база (3900 мм). В сравнение с производствената версия, оборудването е било модифицирано. Задните врати били от 256 мм. Покривът на Pullman бил регулируем с 70 мм, за да осигури достатъчно пространство за главата. Това бил Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet (W 100) Папомобил, 1965 година

Светият отец е ентусиазиран за високия технически стандарт на W 100 и заявява:  „Името на Mercedes се превърна в нарицателно за немското старание и немската ефективност в целия свят. Ето защо вашият подарък е още по-ценен от нас.“. Павел VI благодари на автомобилния инженеринг от Щутгарт. Специалното оборудване на автомобила включвало, освен всичко останало, охладителна система, двупосочно радио за комуникация с водача и множество регулируеми седалки отзад за придружаващите папата.  обаче,

За да се подобри комфортът на светия Отец, поапомобилът, базиран на Mercedes-Benz 600, е снабден с равен под в задната част.

Днес Mercedes-Benz 600 Pullman с легендарната регистрация SCV 1 се показва в музея на Mercedes-Benz в Untertürkheim. Регистрацията SCV означава „Stato Città del Vaticano“, а номер едно идентифицира официалната кола на папата по всяко време.

300 sel landauletИмало и Mercedes-Benz W 109 300 SEL Landaulet за папа Павел VI., по-късно ползван и от папа Йоан Павел II.

Това е автомобил от горния клас, с каросерия Landaulet. Mercedes-Benz 300 SEL Landaulet имало фабрично само с четири врати седани с удължено междуосие.

Топ моделът на W 109 е 300 SEL 6.3 има V8 двигател и автоматична скоростна кутия на Mercedes 600 и 250 к.с. при 4000 / мин. Неговата максимална скорост е 220 км в час, ускорението от 0 до 100 км в час е за 6,5 секунди  –  фабрична индикация.