Архив

Monthly Archives: юли 2024

Stellantis открива производството на електрически автомобили в сръбския завод

Откриването е в 16:00 ч. централноевропейско време на 22  юли в Крагуевац, съобщи пресслужбата на сръбския президент Александър Вучич в изявление в неделя.

seenews.com/news, 22 юли 2024 г., 13:45:20 ч.

22 юли (SeeNews) – Мултинационалният автомобилен производител Stellantis ще открие в понеделник – бел. ред. – днес – новите производствени линии, които ще пускат електрически автомобили в неговия сръбски завод в централния град Крагуевац, съобщи сръбското президентство.

Fiat Grande Panda/Снимка: Stellantis

Fiat Grande Panda/Снимка: Stellantis

Откриването ще се състои в 16:00 ч. централноевропейско време на 22  юли в Крагуевац, съобщи пресслужбата на сръбския президент Александър Вучич в изявление в неделя.

Местната информационна агенция Танюг съобщи през уикенда, че серийното производство на новия модел Fiat Grande Panda във фабриката на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) в Сърбия в Крагуевац ще започне след два месеца.

Миналия месец Stellantis каза, че новата Grande Panda е вдъхновена от Panda от 80-те години на миналия век, компактен семеен двигател, който отговаря на нуждите на клиентите по целия свят. Това ще бъде първият модел от новата глобална гама, базирана на мулти-енергийна платформа, тъй като Fiat започва своя преход от местно базирано производство към глобално предлагане чрез обща глобална платформа. Продължение

ЕС подписва „исторически“ пакт за литиеви находища в Сърбия

Сърбия едва отмени забраната за добив на литий

ЕС приветства споразумението със Сърбия за добива на литий като „исторически ден за Сърбия, както и за Европа“, слагайки край на надпреварата за сключване на сделката.

bbc.com/news

Сърбия възстанови лиценза на минния гигант Rio Tinto за добив на минерала в долината Ядар в западната част на страната.

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц, президентът на Сърбия Александър Вучич и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, / AFP Канцлерът на Германия (вляво) и еврокомисарят Шефчович подпечатаха сделката с президента Вучич.

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц, президентът на Сърбия Александър Вучич и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, / AFP
Канцлерът на Германия (вляво) и еврокомисарят Шефчович подпечатаха сделката с президента Вучич.

До 18 юли вечерта германският канцлер Олаф Шолц беше в Белград и подкрепяше сделка, която според него ще помогне за защитата на икономическата сигурност на Европа.

Г-н Шолц искаше да гарантира, че автомобилната индустрия на страната му е начело на опашката за доставки.

Производителите на автомобили ще се нуждаят от все повече литий за батерии, тъй като преходът към превозни средства с нулеви емисии се ускорява – а проектът Jadar на Rio Tinto може да осигури до девет десети от текущите нужди на Европа от литий.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович също беше в Белград на 19 юли за среща, наречена „среща на върха за критични суровини“.

Към него се присъедини това, което той нарече „crème de la crème“ от европейски компании със силен интерес към нов източник на литий. Продължение

BMW доставя над 100 000 EV през Q2/2024

BMW Group е продала 190 622 акумулаторни електрически автомобила през първата половина на годината. Повечето от тях са доставени през второто тримесечие. Ръстът на годишна база се движи основно от основната марка.

bmwgroup.com

От 190 622 BEV, продадени от BMW Group (+24,6%), 179 557 автомобила се дължат на марката BMW – и малко надbmw-m-series-seo-overview-ms-04 11 000 EV на Mini и Rolls-Royce. Това означава, че през първата половина на годината марката BMW е нараснала с 34,1%, изпреварвайки групата като цяло.

Продажбите на BEV на BMW Group също нараснаха от първото до второто тримесечие. Компанията достави 82 689 електрически автомобила в началото на годината и 107 933 изцяло електрически превозни средства между април и юни. След рекордното тримесечие в края на 2023 г., това все още е вторият най-добър тримесечен резултат за електрически доставки за BMW Group.

Друг положителен аспект от резултатите за полугодието: делът на EV от общите продажби на BMW Group нараства стабилно. През второто тримесечие 17,4% от всички доставени превозни средства (618 826, -1,3%) са били изцяло електрически, което е значително увеличение в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. (14,1%), но и в сравнение с първото тримесечие на 2024 г. (13,9%). Тенденцията в посока BEVs също нараства. 107 933 BEV превъзхождат 38 550 плъгин хибрида през второто тримесечие – т.е. съотношение 74:26 за BEV към PHEV. Продължение

Любимите автомобили на Тина Търнър

Свидетелство за нейната страст, сега – задача за нейното семейство

24turner6-pckg-videoSixteenByNineJumbo1600-v6Далеч от това да води обикновен живот, Тина Търнър, освен че е един от най-добрите автори на сингъли, имаше най-невероятните и най-луксозни коли по това време.

Ще ви покажем луксозната и проблемна колекция, която тя остави на децата си, в която парите, далеч не са повод за радост, могат да представляват проблем в семейните отношения. Вижте, за да разберете.

Вижте луксозната и проблемна колекция на Тина Търнър…

Източник: Мрежата… Продължение

Поглед към зашеметяващото пътуване на Джими Хендрикс…

Представете си това: 1968 г. е, Лятото на любовта е в разгара си и младият Джими Хендрикс се надява на успеха на „Are You Experienced?“ и „Axis: Bold as Love.“

От Мрежата…

Богът на китарата, известен със своите наелектризиращи изпълнения и пищна мода, решава, че има нужда отJimi_Hendrix_1967_uncropped превоз, който да отговаря на неговата по-голяма от живота личност. Качва се на International Blue 1968 Chevrolet Corvette Stingray…

Сега може би си мислите: „Какво е толкова специалното на Corvette?“ Е, това „лошо момче“ беше символ на американски мускули – ревящ звяр със сърце, пълно с конски сили, и тяло, изваяно да реже вятъра като горещ нож през масло.

Vette на Хендрикс беше декориран в жив нюанс на International Blue. Под предния капак се криеше 327 кубически инча V8 двигател, способен да отприщи умопомрачителните (за времето) 300 конски сили.

Това означаваше, че Хендрикс можеше да ускори от 0 до 60 мили в час само за 6,1 секунди, едно вълнуващо пътуване, което би оставило без дъх дори и най-опитния ентусиаст на влакче в увеселителен парк. Продължение

DS Automobiles с нова дизайнерска линия на конкурса Chantilly Arts & Elegance Richard Mille

 • DS Automobiles ще представи своя изцяло нова дизайнерска линия в рамките на конкурса Chantilly Arts & Elegance Richard Mille, който ще се проведе в градините на двореца Château de Chantilly на 15 септември.
 • Конкурсът за елегантност Chantilly Arts & Elegance Richard Mille дебютира едновременно с премиерата на марката DS Automobiles през 2014 година и бързо се превърна в незабравимо събитие за френските автомобилни ентусиасти.
 • DS Automobiles е партньор на събитието от самото начало и вече има в актива си многобройни отличия от форума в Château de Chantilly – включително и най-престижния трофей „Best Of Show“ за DS E-TENSE през 2016 година, наградата за иновации за DS E-TENSE PERFORMANCE през 2022 година и няколко победи в конкурса за класически автомобили с моделите DS през 2015 и SM през 2015 и 2022 година.

DS Automobiles е партньор на Chantilly Arts & Elegance от самото основаване на конкурса през 2014 година и се8f282a9682f218b4909154e83b7205e77e8e9af7 очаква в предстоящото му издание да направи своеобразен фурор с представянето на изцяло нова дизайнерска линия по случай десетгодишния юбилей, която да се превърне в основен акцент на събитието.

Създадена във Франция през 20-те години на миналия век, традицията на конкурсите за елегантност или „Concours d’Élégance” предлага уникална възможност на производителите на каросерии и модните дизайнери да демонстрират своите умения и най-съвършени произведения. Конкурсът в Château de Chantilly следва същата философия – форумът дава възможност и предоставя подобаваща сцена на производителите за представяне на техните концептуални разработки като своеобразен мост между  миналото и бъдещето, придружен от новостите на големите модни къщи.

Този конкурс е в унисон с класата на традиционните форуми, организирани в Пебъл Бийч и Вила д’Есте. Отразявайки специфичния чар на френското изкуство и стил на живот в рамките на един изключителен по рода си първокласен уикенд в провинцията близо до столицата Париж. Продължение

Администрацията на Байдън ще предостави близо 1,1 милиарда долара на Stellantis и GM за производство на електромобили

Министерството на енергетиката обяви 1,7 милиарда долара планирани безвъзмездни средства за подпомагане на финансирането на преустройството на 11 „застрашени“ завода в осем щата, за да се даде възможност за производство на 1 милион електромобила годишно, да се помогне за запазването на 15 000 съществуващи работни места.

reuters.com/business/autos-transportation

ВАШИНГТОН, юли (Reuters) – Администрацията на Байдън планира да предостави на General Motors и Stellantis, компанията-майка на Chrysler, почти $1,1 милиарда безвъзмездни средства за преобразуване на съществуващи заводи за производство на електрически превозни средства и компоненти, съобщиха на 11 юли .

Президентът Джо Байдън кара Hummer EV, докато обикаля завода за сглобяване на електрически превозни средства „Factory ZERO“ на General Motors в Детройт, Мичиган, САЩ

Президентът Джо Байдън кара Hummer EV, докато обикаля завода за сглобяване на електрически превозни средства „Factory ZERO“ на General Motors в Детройт, Мичиган, САЩ

Министерството на енергетиката (DOE) обяви 1,7 милиарда долара планирани безвъзмездни средства за подпомагане на финансирането на преустройството на 11 „застрашени“ завода в осем щата, за да се даде възможност за производство на 1 милион електромобила годишно, да се помогне за запазването на 15 000 съществуващи работни места и да се създадат 3 000 нови позиции.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза пред репортери, че наградите са „отличителен белег на индустриалната стратегия на администрацията на Байдън“ и ще „модернизират исторически съоръжения за производство на автомобили“.

Тя каза, че е станало ясно преди повече от десетилетие, че производителите на автомобили, за да прегърнат бъдещето, „се нуждаят от федерален партньор, особено за да се конкурират с други страни, които субсидират автомобилната им индустрия и това е целта на тази огромна инвестиция.“ Продължение

Stellantis бележи ръст на продажбите в Европа през първото полугодие на 2024 г.

През първото полугодие на 2024 г. Stellantis отбелязва 0,9% ръст в  продажбите на превозни средства и 18,21% пазарен дял;

 • Компанията е лидер във Франция, Италия и Португалия от началото на годината;
 • Stellantis Pro One затвърждава лидерската си позиция на пазара на лекотоварни превозни средства с над 28,5% дял и 4% увеличение на обемите;
 • В сегмента на нискоемисионните превозни средства (LEV), Stellantis отбелязва стабилно покачване на продажбите, като във Франция ръстът на BEV (електрически превозни средства с батерии) е забележителен, а през месец юни се засилва и за Италия и Великобритания.

През първата половина на 2024 г. Stellantis отбеляза 0,9% ръст на продажбите на леки  и лекотоварни автомобилиFirstHalf2024StellantisSalesPerformance-EU29_BG в ЕС29, постигайки 18,2% пазарен дял и лидерска позиция  във Франция, Италия и Португалия. Особен успех спрямо миналата година имат  марките Citroen, Dodge, Jeep и Lancia.

Пазарният дял във Франция е над 30%, като сред десетте най-предпочитани модела  в страната са Peugeot 208, 308, 2008 и Citroen C3. В Италия увеличението на обемите  е с 1 пункт, достигайки 33% дял, като сред най-купуваните автомобили през месец  юни са Fiat Panda, Fiat 500, Citroen C3, Lancia Ypsilon и Jeep Avenger – най-търсеният SUV в страната. В Германия Stellantis заема 14% пазарен дял с близо 24% повишение  на продажбите, като почти всички марки отбелязват двуцифрен ръст спрямо  миналата година. Други страни с подобен резултат са България, Хърватия, Чехия,  Дания, Ирландия и Словения. Продължение

Stellantis разширява предлагането на хибридни двигатели, за да задоволи търсенето на европейския пазар

Stellantis предлага 30 хибридни модела в Европа тази година и планира  да добави още шест до 2026 г.;

 • Иновативните електрифицирани двусъединителни трансмисии (eDCT) осигуряват висока производителност на достъпна цена;
 • Възстановяването на енергия при намаляване на скоростта съкращава с до 20% емисиите на въглероден диоксид в сравнение с двигателите с вътрешно горене;
 • През 2024 г. продажбите на хибриди нарастват с 41% в ЕС30 спрямо миналата година, като се очаква засилен интерес на клиентите и към новите модели.

Stellantis реагира бързо на увеличението на клиентските запитвания за хибридни  модели в Европа, особено за най-новата хибридна технология с електрифицирана  двусъединителна трансмисия (eDCT). Тази година автомобилният производител ще  предложи 30 хибридни модела, като през 2026-а планира представянето на още шест.  Те ще осигуряват изключително изживяване при шофиране и ще гарантират  намалени CO2 емисии при по-ниска продажна цена спрямо напълно електрическите  и plug-in хибридните превозни средства.

Jeep Avenger Hybrid

Jeep Avenger Hybrid

Автомобилният концерн е лидер в ЕС30 в продажбите на нискоемисионни  автомобили (с електрически батерии, горивни клетки, plug-in хибриди и хибриди) от  „А“ и „Б“ сегмента и от лекотоварната гама. През 2024 г. бележи 41% ръст в доставките  на хибридни модели за региона за месеците януари-май в сравнение със същия  период през 2023 г. и се очаква клиентският интерес да нарасне с предстоящите нови  модели.

„В епоха, в която устойчивостта среща иновацията, Stellantis продължава да развива хибридната си технология в продуктите, които предлага на европейския пазар“ – каза  Уве Хохгешурц, главен оперативен директор на Stellantis, Разширена Европа. – „Тя не  само подобрява ефективността и производителността на двигателите с вътрешно  горене, но и ни приближава до бъдеще с по-ниски емисии и с по-достъпни автомобили  с удължен пробег при едно зареждане.“ Продължение

Peugeot интегрира ChatGPT като стандарт в цялата си гама

Един от първите производители на автомобили, които интегрираха ChatGPT в своите модели по време на мащабна пилотна фаза, Peugeot сега прави изкуствения интелект достъпен за всички свои модели. Интегриран в емблематичния i Cockpit® и активиран чрез гласовия асистент „OK Peugeot“, ChatGPT отговаря на вашите въпроси и предлага набор от иновативни услуги.

 • Peugeot вече предлага всички предимства на изкуствения интелект във всички модели, оборудвани с гласова команда
 • С ChatGPT Peugeot i-Cockpit® пренася удоволствието от шофирането и силата на откриването на знания до нови висоти
 • Peugeot е един от първите производители, които предложиха ChatGPT в своите превозни средства.

Основен играч в иновациите

Peugeot е основен играч в иновациите и пионер в разработването на изкуствен интелект за водачи и пътници.пежо интелект След тестване на ChatGPT функционалността по време на успешната пилотна фаза, между повече от 10 000 клиенти, PEUGEOT сега прави  изкуствения интелект достъпен за всички. Peugeot въвежда ChatGPT*  до края на годината във всички свои модели от последно поколение, оборудвани с гласова команда. Това включва новите: 208, 2008, 308, 308 SW, 408, 508,  508 SW, RIFTER, TRAVELLER, PARTNER, EXPERT, 3008 и 5008. Продължение