Архив

Поддръжка на амортисьорите

Амортисьорите са важен елемент в окачването и за сигурността на движението. Когато те са износени, намалява ефективността при спиране и се увеличава спирачният път. Нараства и рискът от поднасяне на мокра настилка. При дъжд и вода на пътя се явява опасност от аквапланинг при ниски скорости. Намалява ефективността от системите ABS и ESP. Шофьорът по-трудно контролира вземането на завоите, защото цялата каросерия се олюлява и се мести центърът на тежестта. Като резултат, неравномерно и по-бързо се износват гумите.

Люшкането на автомобила, поради неравномерното износване на амортисьорите, предизвиква и движение на фаровете, което може да предизвика заслепяване на насрещните превозни средства. Наблюдава се и по-бързо настъпване на умората у водача и намаляване на бързината на реакциите му. Създава се дискомфорт на пътуващите в автомобила.

Поради изключителното значение на амортисьорите за безопасността, препоръчва се преглед на тази част от елементите на автомобила на всеки 20 000 километра. Съветът важи и за скъпите коли, екипирани с антиблокировъчна система ABS и електронна стабилизационна програма ESP. Не трябва да се забравя, че най-важните елементи на безопасността са гумите, спирачките и амортисьорите. Когато няко от тях е износен или ненадежден, рискът от катастрофа се увеличава.

Самото изпробване на амортисьорите, става чрез натиск върху съответния калник. Ако каросерията се залюлее, това означава че амортисьорът е износен. При нормално състояние на нещата каросерията трябва да потъне плавно и плавно да възстанови хоризонталното си състояние.