Автоновости

Обявиха електрическото Renault EZ-Flex Concept (2019)

Експеримент за проучване на утрешната мобилностRenault-EZ-Flex_Concept-2019-1024-01

Renault EZ-FLEX е компактно и маневрено превозно средство, проектирано да се движи безпроблемно в градовете.

Неговите дължина (3.86 м), ширината (1.65 м) и височината (1.88) са достатъчно малки, за да позволят достъп до паркинги. Товароподемността от 3 m3 е изключителна по отношение на своите размери и е възможна благодарение на компактния кокпит, който предлага пълната гама от активи на истински LCV. 4,5-метровият кръг на завиване осигурява отлична маневреност по улиците на градските центрове.

Всичко е проектирано така, че да отговаря на нуждите на шофьора за доставка: широкият достъп до кокпита, ясният централен панел за бърз и лесен достъп до информация за шофиране, отлична видимост и лесен и ефективен контрол. Интерфейсът е съвременен и обещава функционалността, която потребителите имат със смартфоните си. Той предлага услуги и приложения, свързани с превозното средство и може да интегрира допълнителни приложения, свързани с различни дейности.

Продължение

Испанските електроскутери на Silence идват в Европа

Движат се със 100 км в час и имат пробег 115 кмSilence2785B-copy

Базираната в Барселона компания за електрически скутери Silence е известна в Испания. Възможни са скорости на магистрали и ползване на батерии с голям капацитет.

Сега компанията пресича Пиренеите и се разширява в Европа. Това може да даде възможност на много европейци, които чакат да се доберат до тези уникални електрически скутери.

Скутерите бяха популярни при доставчиците и първите потребители, благодарение на способността им да достигат по-високи скорости и да покриват по-големи разстояния от повечето други електрически скутери.

Скутерите, които се произвеждат в Барселона, са способни на това отчасти благодарение на акумулаторите с голям капацитет. Подвижните батерии се предлагат с капацитет до 5 kWh, което е между 2-4 пъти по-голямо от многото други електрически батерии.

Продължение

В Оксфорд правят електрочетириколки за бизнес

Това вероятно е следващото решение за електрическо колело1-header (1)

Леките електрически превозни средства все повече намират употреба в приложението за превоз на товари и за доставки. Сега една нова компания от Обединеното кралство е открила собствено решение: електрически четириколки.

Новото дружество Electric Assisted Vehicles Limited (EAV), обяви преди дни съобщението на eBike Summit, която в момента се провежда в Оксфорд.

Новите превозни средства на EAV са известни като велосипед Project 1 eCargo, или „P1“ за кратко.

P1 е електрически квадрицикъл, предназначен за превоз на товари. Обозначението „квадрицикъл“ е класификация на превозни средства от ЕС, която включва микрокари и други малки четириколесни превозни средства.

Продължение

Ръст на електромобилите и хибридите у нас

600% ръст за последните 5 години

За периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е достигнал 34%. Това съобщи заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на Годишните награди на ИКЕМ “Кубратов меч” за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г., които се провеждат за осма поредна година. Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 7246 бр. От тях леки автомобили изцяло електрически са 741 бр., а хибридните – 5 753 бр., което е ръст от над 600% за последните 5 години.

Годишни награди за електромобилност „Кубратов меч“

Голямата награда получи Министерство на образованието и науката

Наградата за публицистика взе сайт avtosalon.bg

Проф. Костадинов - съветник на министъра на образованието и науката, връчва награда на автора на сайта. В средата - г-н Левков, председател на ИКЕМ. Вдясно г-н Костов от Българската стопанска камара

Проф. Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката, връчва награда на автора на сайта. В средата – г-н Левков, председател на ИКЕМ. Вдясно г-н Костов от Българската стопанска камара

bia-bg.com, със съкр.

На 10.04.2019 г. в зала „Средец“ на х-л Балкан, Националната браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ  връчи за 8 ма поредна година своите награди  „Кубратов меч“, за  развитие на електрическата мобилност в България за 2018 г.

Гости на церемонията бяха Красимир Вълчев – Министър на Образованието и Науката, Радосвет Радев – Председател на Българската Стопанска Камара, Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката, Генерал-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“,  проф. Костадин Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката в сферата на научни изследвания и иновации, представители на медиите, членове УС на ИКЕМ, членове и партньори на ИКЕМ, привърженици на електромобилността.

Бяха приети най-новите членове на организацията.

В Категория: „Екипен проект“ за 2018 г. бяха отличени:

– Партньорска платформа за Енергийна и киберсигурност и умни градове: „Energycybersec“, за създаването на първата национална платформа за енергийна и киберсигурност и електрическа мобилност.

Продължение

Награда за avtosalon.bg и автора на сайта

За публицистика и популяризиране на електромобилносттаnagradi12

Управителният съвет на ИКЕМ гласува номинациите за годишните награди „Кубратов меч“, за принос в електрическата мобилност на България през 2018 г.

На ил. – Голямата награда, която е една…

Имам удоволствието да уведомя, че съм отличен с диплом в категория „Наука и образование“, „За публицистика и популяризиране на електромобилността чрез Авторския сайт avtosalon.bg“.

Конкурсът се провежда за осма поредна година, а наградата „Кубратов меч“ се връчва за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България.

ИКЕМ е регистрирана на 25.11.2009 г., като организация от клъстерен тип. Индустриалният клъстер „Електромобили“ е учреден от седем български фирми и е първото в България индустриално сдружение за електрическа мобилност.

С решение на Общото събрание на организацията, от месец март 2014 г., ИКЕМ е национална браншова организация за електрическа мобилност. Обединява усилията на своите членове за индустриално, технологично и бизнес развитие, стратегически разработки, промени в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.

Продължение

Строи се български завод за електрически автомобили в Русе

Производствената линия ще бъде пусната през 2020 г.

Sin L-City

Sin L-City

Business News

Българската компания Sin Cars, за която avtosalon.bg вече писа, строи високотехнологична фабрика за производство на хибридни и електрически автомобили в Русе. Това каза собственикът на компанията Росен Даскалов.

Той обясни, че развитието на проекта вече е започнало и че производствената линия трябва да започне през 2020 г. Първоначалната инвестиция е за над 10 млн. лв. и ще разкрие между 50 и 100 нови работни места.

Оптимизираният производствен процес ще позволи бързо и лесно сглобяване на различни варианти на платформи с помощта на стандартни материали. Новата производствена линия L-City е проектирана с годишен капацитет от 20 000 автомобила, предназначени за европейския пазар. Тогава производството може да се увеличи.

Една от основните цели при създаването на проекта L-city е да участва в каузата за опазване на околната среда, намаляване на емисиите в градовете и създаване на по-здравословна жизнена среда. Тъй като електрическите автомобили са бъдещето на автомобилната индустрия, проектът Sin Cars се основава на концепцията за кола, която е лесна за използване, екологична и лесна за производство.

Продължение

PSA и FCA в преговори за съвместна разработка на електромобили

Смята се, че обсъждат обща „супер платформа“ за електромобилиp1

Източник: motor1.com

След като в средата на март имаше информация, че PSA е насочена към повече придобивания, Automotive News вече публикува нова интересна информация за френския производител. Вторият по големина европейски автомобилен производител през 2018 г., измерен чрез продажби, се твърди, че обсъжда ново партньорство с Fiat Chrysler Automobiles, което ще се фокусира върху развитието на електрически превозни средства, според „хора, запознати с преговорите“.

Говори се, че двата автомобилни гиганта обмислят да разработят заедно „супер платформа“ – архитектура за електромобили, които ще се използват от всички марки в диапазоните на PSA и FCA. „Хората, които не са искали да бъдат разкрити“, казали на онлайн изданието, че двата автомобилни производителя искат да намалят инвестиционните разходи и да направят електрическите си превозни средства по-печеливши.

Продължение

Daimler откри завод на Mercedes-Benz в Московска област

Рядка чуждестранна инвестия в условията на мерките срещу Русия

Владимир Путин се подписва в присъствието на президента на немския производител – Зетше, на първия Mercedes Benz, пуснат от фабриката край Москва, 3 април 2019 г. / REUTERS

Владимир Путин се подписва в присъствието на президента на немския производител – Зетше, на първия Mercedes Benz, пуснат от фабриката край Москва, 3 април 2019 г. / REUTERS

Reuters със съкр.

Германският автомобилен производител Daimler официално откри фабрика на Mercedes-Benz близо до Москва на 3 април на церемония, на която присъства президентът Владимир Путин, отбелязвайки рядка чуждестранна инвестиция в руската автомобилна индустрия.

Заводът в град Есипово, на 40 километра северозападно от Москва, е първият от години, който се открива от чуждестранен производител на автомобили в Русия.

Говорейки на церемонията по откриването, Путин каза, че заводът ще произвежда 25 000 автомобила годишно и че инвестициите в проекта са 19 милиарда рубли (291 милиона долара).

Путин каза, че фабриката, построена след като Daimler сключи договор с руските власти в началото на 2017 г., ще наеме почти 1000 души.

Продължение

VW ще пусне 22 млн. електрически превозни средства за 10 години

Това е част от общ план за намаляване на вредните емисии

Volkswagen I.D. concept family

Volkswagen I.D. concept family

Volkswagen обяви намерението си да ускори усилията си за електрификация като част от плана си за намаляване на вредните емисии, като добави още 20 „електрически модела“ към планираната си линия, за да произведе 22 милиона електрически автомобила през следващите 10 години.

Тези 22 милиона автомобила ще се състоят от 70 различни модела, пуснати на пазара в многобройните марки на Volkswagen.

Д-р Хърбърт Дийс, гл. изп. директор на Volkswagen AG, заяви на годишната среща на компанията:

„Volkswagen поема отговорността по отношение на основните тенденции в бъдещето – особено във връзка с опазването на климата. Целите на Парижкото споразумение са нашият критерий. През следващите години ние систематично ще привеждаме производството към намаляване на CO2. Така ще направим своя принос за ограничаване на глобалното затопляне. Volkswagen се стреми да осигури индивидуална мобилност на милиони хора в продължение на години – индивидуална мобилност, която е по-безопасна, по-чиста и напълно свързана. За да поемем необходимите инвестиции за електрическа офанзива, трябва да направим по-нататъшно подобрение на ефективността във всички области.“

Продължение