Архив

Автоновости

Лос Анджелис може да стане най-големият град, забранил новите бензиностанции

В момента се изготвя директива в този смисъл, съобщава вестник Guardianlos-angeles-symbolbild-pixabay-02-min

guardian.com

Лос Анджелис, вторият най-населен град в САЩ, може да стане най-големият град, забранил строежа на нови бензиностанции. В момента се изготвя директива в този смисъл, съобщава вестник Guardian и може да стане още по-решаваща в града, известен с разчитането си на автомобили.

Длъжностни лица в Лос Анджелис, заедно със служителите във Витлеем, Ню Йорк, и окръг Комокс, Британска Колумбия, казаха пред Guardian, че работят върху политики за спиране на развитието на нова инфраструктура за изкопаеми горива.

„Приключваме нефтените сондажи в Лос Анджелис. Преминаваме към изцяло електрическо ново строителство. И ние вървим към транспорт без изкопаеми горива“, каза Пол Корец, член на съвета на Лос Анджелис, работещ по политиката. „Нашият велик и влиятелен град, който е израснал около автомобилите, е идеалното място да разберем как да излезем от автомобила, задвижван с гориво.“

Ако успее, Лос Анджелис ще бъде най-големият град, който ще приеме подобна мярка. Членът на съвета се надява да види промяната на политиката до края на годината. Продължение

Mercedes инвестира 2 милиарда евро в заводи за сглобяване на електромобили в ЕС

Това включва производството на превозни средства на новите електрически платформи, които ще бъдатmercedes-benz-eqs-produktion-production-2022-01-min въведени от 2025 г.

mercedes-benz.com

Mercedes-Benz обяви милиарди евро инвестиции в своите европейски заводи за сглобяване, за да ги оборудва за преминаването към електрически автомобили до края на десетилетието. Това включва производството на превозни средства на новите електрически платформи, които ще бъдат въведени от 2025 г.

Mercedes казва, че неговите немски заводи в Зинделфинген, Бремен, Ращат и заводът в Кечкемет, Унгария, ще започнат да произвеждат новите електрически модели в сегментите Top End Luxury, Core Luxury и Entry Luxury от средата на десетилетието.

През юли 2021 г. германският автомобилен производител обяви, че Mercedes възнамерява да въведе само електрически платформи от 2025 г. нататък – сега е определено и (очакваното) разпределение между заводите.

Заводът в Синделфинген е водещият завод за Top End Luxury и ще произвежда модели на електрическата платформа AMG.EA от 2025 г. Продължение

Citroën пуска кросоувър ë-C4 X в серията ë-C4

На повечето европейски пазари френската марка ще предлага само изцяло електрическия ë-C4 Xcitroen-e-c4-x-2022-07-min

stellantis.com

Citroën представи ë-C4 X, кросоувър издънка на своя компактен модел ë-C4. На повечето европейски пазари френската марка ще предлага само изцяло електрическия ë-C4 X, докато на някои пазари като Източна и Южна Европа C4 X ще се предлага и с двигател с вътрешно горене.

По отношение на електрическото задвижване, Citroën разчита на комбинацията от 100 кВт електродвигател и 50 кВтч батерия, позната от много други електрически модели от Stellantis Group, която трябва да позволи WLTP обхват до 360 километра в ë- C4 X – три километра повече технологичния си брат. Системата за зареждане (11 кВт AC и до 100 кВт DC) също е в съответствие с познатия модел. Продължение

Съветът на ЕС потвърждава забраната на ICE за леки и лекотоварни автомобили до 2035 г.

Министрите трябваше да решат нещо, което по същество вече беше Законът на ЕС за климата

consilium.europa.eu, consilium.europa.eu, welt.de

29 юни 2022 г. – 06:43 ч.

Късно на 28 юни в Люксембург Европейският съвет на министрите на околната среда се съгласи да повиши целите заco2-eu-symbolbild намаляване на емисиите на CO2 за нови автомобили и нови микробуси до 2030 г. до 55% вместо 50% за леки и 50% за микробуси. Съветът също застана твърдо относно забраната на ICE през 2035 г., но остави задната врата отворена.

След това, след почти 16 часа дебати и паузи, министрите на околната среда на ЕС на страните от ЕС гласуваха в подкрепа на намаляването на ограниченията на автомобилния парк до нула до 2035 г. – което означава, че новите леки автомобили и леките търговски превозни средства може вече да нямат никакви емисии от ауспуха, което де факто е еквивалентно на забрана за двигатели с вътрешно горене.

Това, че отне толкова време, можеше да изненада някои, тъй като министрите трябваше да решат нещо, което по същество вече беше Законът на ЕС за климата. Или почти. Друго известен като Fit for 55, въведен от Европейската комисия през 2021 г., пакетът включва мерки за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и неутралност на климата до 2050 г. Продължение

Япония настоя да се премахне целта за превозни средства с нулеви емисии от изявлението на Г-7

Лидерите на Г-7 се срещнаха в Баварските Алпи за среща на върха, на която изменението на климата беше в дневния ред

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, японският премиер Фумио Кишида, британският премиер Борис Джонсън, президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо и италианският премиер Марио Драги присъства на работна вечеря по време на първия ден от срещата на върха на лидерите на Г-7 в баварския замък Schloss Elmau, близо до Гармиш-Партенкирхен, Германия, 26 юни 2022 г. REUTERS

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, японският премиер Фумио Кишида, британският премиер Борис Джонсън, президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо и италианският премиер Марио Драги присъства на работна вечеря по време на първия ден от срещата на върха на лидерите на Г-7 в баварския замък Schloss Elmau, близо до Гармиш-Партенкирхен, Германия, 26 юни 2022 г. REUTERS

reuters.com/business/environment

ТОКИО/БРЮКСЕЛ, 27 юни (Reuters) – Япония настоя да се премахне целта за превозни средства с нулеви емисии от комюнике на Г-7, още при проекта, ход, който промени езика за изменението на климата от срещата на лидерите в Германия.

Натискът от Токио, влиятелен член на Групата на седемте богати нации, идва, когато японската автомобилна индустрия е изправена пред контрол от зелени инвеститори, които казват, че е била бавна да прегърне превозните средства с нулеви емисии и лобира срещу регулации, които биха насърчили по-бърз преход към технологията.

Reuters съобщи миналата седмица, че ръководителят на Toyota Motor Corp е лобирал пред японското правителство, за да изясни, че поддържа хибридни превозни средства толкова, колкото и електрически батерии с нулеви емисии. Лидерите на Г-7 се срещнаха в Баварските Алпи за среща на върха, на която изменението на климата беше в дневния ред.

Япония предложи да се премахне позоваването на „колективна цел за най-малко 50% превозни средства с нулеви емисии до 2030 г.“, в проекта на комюникето, видяно от Reuters.

Вместо това се предлага по-малко конкретна цел за „значително увеличаване на продажбата, дела и усвояването на леки превозни средства с нулеви емисии, като отчита обхвата от пътища, които членовете приемат, за да достигнат до тези цели“, според проекта. Продължение

Продажбите на електромобили в Европа и ще има ли стимулиране за електромобилността в България

СОФИЯ, 

26.06.2022 08:00

 (БТА)

Автор Красимир Панчев

 От януари до май 2022 г. общите регистрации на нови леки автомобили в ЕС са с 13,7% по-ниски в сравнение със същияЛайтиър период на миналата година. Пет месеца след 2022 г. продажбите на нови автомобили се оттеглят на повечето пазари в региона, включително четирите основни: Италия (-24,3%), Франция (-16,9%), Испания (-11,5%) и Германия (-9,3%) ).

Акумулаторните електрически превозни средства почти удвоиха пазарния си дял

в сравнение със същия период на миналата година – сега съставляват 10,0% от всички продажби – надминавайки plug-in хибридите, които представляват 8,9% от пазара на ЕС. От друга страна, превозните средства, задвижвани с дизел и бензин, продължиха да губят пазарен дял. Независимо от това, регистрациите на традиционните автомобили на изкопаеми горива все още доминират на пазара с общ дял от 52,8%.

През първото тримесечие на 2022 г. Продължение

General Motors ще продава отново в Европа, но само електромобили

Не е ясно обаче кога ще бъде взето решение

Европа е вторият по големина и най-бързо растящ пазар на електрически превозни средства в света

bloomberg.com

В момента General Motors обмисля завръщането си в Европа, според доклад на агенцията, като в продажба ще се пускат самоcadillac-lyriq-2020-04-min електрически автомобили. Плановете вероятно са много конкретни, като вече се споменават конкретни модели. Не е ясно обаче кога ще бъде взето решение.

Според Bloomberg, позовавайки се на запознати, GM обмисля първо да изнесе изцяло електрическия Cadillac Lyriq за Европа. Компанията също обмисля продажбата на електрическия Hummer в Европа.

Говорител на GM не отрече плановете на въпрос от Bloomberg. Но той посочи, че все още не са взети окончателни решения – не посочи и срок за решение.

Вече стана ясно, че GM обмисля завръщане в Европа в по-голям мащаб: през ноември 2021 г. тогавашният вицепрезидент на Cadillac за продажбите в Северна Америка, Махмуд Самара, беше натоварен със задачата да се подготви да възобнови дейността си в Европа. Продължение

Холандия ще въведе привилегии за паркиране за EV

За целта кабинетът планира да промени Закона за общините

Холандия планира да има два милиона превозни средства с нулеви емисии по пътищата до 2030 г., а до 2050 г. транспортът трябва да бъде напълно без емисии

nltimes.nl, dutchnews.nl

На холандските общини ще бъде дадена възможност да намалят таксите за паркиране на чисто електрически и водородниaudi-e-tron-gt-quattro-ladestation-charging-station-niederlande-netherlands-fahrbericht-daniel-boennighausen-2021-01-min автомобили от следващата година. За целта кабинетът планира да промени Закона за общините.

Това заяви държавният секретар по инфраструктурата Вивиан Хайнен в писмо до парламента. „Това дава на общините допълнителен инструмент за работа върху чист въздух и по-малко шум от трафика в техния град или населено място. Мисля, че това е важно“, се казва в писмото на Хайнен.

То обаче не се цели да се превърне в изискване, а да се даде възможност на общините да го направят. За да контролират ситуацията с паркиране в градовете и кварталите, общините в Холандия могат сами да определят цените. Сега предстои да се създаде правна основа, за да могат общините да дават отстъпка на автомобили с нулеви емисии. „В зависимост от ситуацията в тяхната община, те могат сами да изберат дали искат да използват това“, казва Хайнен. Продължение

BMW започва производство в нов завод в Китай за 2,2 милиарда долара, за да увеличи производството на електромобили

Близо една четвърт от автомобилите, продадени в Китай през първите пет месеца на тази година, са били захранвани от батерии, според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители

Електрическо превозно средство BMW iX (EV) се вижда изложено на щанда на BMW по време на медиен ден за шоуто Auto Shanghai в Шанхай, Китай REUTERS

Електрическо превозно средство BMW iX (EV) се вижда изложено на щанда на BMW по време на медиен ден за шоуто Auto Shanghai в Шанхай, Китай REUTERS

reuters.com/business/autos-transportation

ШАНХАЙ, 23 юни (Reuters) – Германското BMW заяви в четвъртък, че производството официално е започнало в нов завод в Китай с инвестиция от 15 милиарда юана (2,24 милиарда долара), тъй като автомобилният производител ускорява производството на електрически превозни средства (EV) .

Заводът в Лидия, третото съоръжение за сглобяване на автомобили на BMW в Китай, разположено в североизточния град Шенян, провинция Ляонин, ще увеличи годишното производство на BMW на най-големия автомобилен пазар в света до 830 000 автомобила от 700 000 през 2021 г., съобщи компанията.

Заводът е проектиран така, че да може да произвежда електрически автомобили, захранвани с батерии, само според пазарното търсене на своите гъвкави производствени линии, казаха от BMW.

Първият модел, който ще слезе от производствените линии на завода в Лидия, е i3, чисто електрически среден спортен седан, съобщи BMW, увеличавайки гамата на своите модели EV за китайски клиенти до 13 през следващата година. Продължение

Stellantis гледа отвъд ерата на SUV с новото Peugeot 408

Peugeot вярва, че досегашните SUV са създали копнеж сред някои шофьори за повече оригиналност

Peugeot 408 хибрид, произведен от Stellantis, е показан по време на събитие в Париж, Франция. Снимката е направена на 21 юни 2022 г. REUTERS

Peugeot 408 хибрид, произведен от Stellantis, е показан по време на събитие в Париж, Франция. Снимката е направена на 21 юни 2022 г. REUTERS

reuters.com/business/autos-transportation

ПАРИЖ, 22 юни (Reuters) – Peugeot, една от френските марки на Stellantis, представи новия си модел 408 в сряда, залагайки, че „fastback“ седанът ще привлече шофьори, страдащи от умора от спортни автомобили (SUV).

SUV-овете бяха изключително популярни през последните години в Европа, достигайки рекордните 46% дял от новите продажби във Франция през май, същото ниво като традиционните седани.

Но Peugeot вярва, че тяхната повсеместност е създала копнеж сред някои шофьори за повече оригиналност.

„(Някои клиенти на Peugeot 408) желаят по-оригинален и иновативен стил от компактен SUV, който смятат за твърде често срещан (…)“, се казва в изявление.

Fastbacks са известни с единичен наклон от покрива до задната част на автомобила, както се вижда например при Ford (F.N) Mustang.

Така че новият 408 е много по-нисък и по-дълъг от SUV на Peugeot 3008, с плавна и аеродинамична линия, която му придава отличителен силует, който го отличава от масовите модели. Продължение