Новият PEUGEOT 5008
Новият PEUGEOT 5008

Автоновости

Uber плаща за откраднати тайни $245 млн. на Waymo

Съгласил се да не използва каквито и да е хардуерни или софтуерни негови идеиheres-how-waymos-brand-new-self-driving-cars-see-the-world.jpg

По uk.businessinsider.com

Uber се съгласил да плати на Waymo, компанията за автономни превозни средства на Google, $245 млн. за кражба на търговски тайни. Uber също така заявил, че няма  да използва каквито и да е хардуерни или софтуерни идеи на Waymo, въпреки че Google вече по същество е инвеститор в Uber.

След като прекараха почти седмица в съдебната зала, Waymo и Uber постигнаха споразумение на 9 февруари, според което последната ще плати на Google/Alphabet отдела значителна сума пари.

Продължение

За изграждането на първите станции за зареждане на камиони Tesla Semi

Фирмите, които поръчват големия камион, подготвят инфраструктуратаroad2-e1513784847797

Reuters

SEATTLE – Елон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, говори за това как планира да превърне своя прототип на електрически камион в реалност.

Но Reuters научи, че Tesla си сътрудничи с Anheuser-Busch, PepsiCo и United Parcel Service, за да изградят терминали за зареждане на място в техните съоръжения, като част от усилията на производителя да пусне автомобила през следващата година.

Подробности за партньорствата, разкрити по-рано, включват дизайн и инженеринг от Тесла, съобщиха компаниите. Те отказаха да разкрият каква част от разходите за сградата, ако има такива, ще плати Tesla или дали Tesla ще бъде компенсирана.

Фирмите са сред деветте големи корпорации, които са направили предварителни поръчки за камиона Tesla Semi.

Продължение

Новите Peugeot, Citroen и Opel леки ванове ще бъдат еталон за сегмента

На една и съща платформа – различни модели с индивидуално ДНКuntitled-1-2981640025953077520

Източник: Automotive News

Париж – PSA Group се стреми да засили позициите си в доходоносния сектор на европейския лек ван, като пусна три нови модела за своите марки Peugeot, Citroen и Opel/Vauxhall.

Автомобилите, които ще заменят Peugeot Partner, Citroen Berlingo и Opel/Vauxhall Combo, ще „определят еталона“ в сегмента на компактните ванове по отношение на ефективността, маневреността, комфорта и безопасността.

PSA заяви, че е адаптирала своята платформа EMP2, която е в основата на компактните и средни модели на автомобилите, за вановете, което означава, че те ще задоволят най-новото поколение двигатели и помощно оборудване за водача. Автомобилите ще се предлагат като пътнически автомобили с версии с пет и седем места, и като ванове за търговски търговски цели с панели.

Peugeot, Citroen и Opel/Vauxhall ще пуснат подробности за версиите на всяка марка, включително името, скоро.

Продължение

Продажбите на електромобили в Китай издухаха света

Чуждестранните марки представляват само 4% от продажбите

Нови електрически превозни средства, паркирани в Ухан, провинция Хубей в централната част на Китай. Снимка: АФП

Нови електрически превозни средства, паркирани в Ухан, провинция Хубей в централната част на Китай. Снимка: АФП

Източник: cleantechnica.com

Възходът и ръстът на китайския пазар на електрически автомобили (PEV) е неудържим, като през декември се забелязва още едно рекордно представяне. През споменатия месец са регистрирани 102 000 нови превозни средства за пътници, което е с 130% повече в годината. Да, това беше само през декември, а броят на годишните продажби достигна над 600 000 единици, което е със 71% повече в сравнение с 2016 г.

В резултат на този бърз растеж през декември делът на PEV достигна рекорден 3,3% пазарен дял на целия китайски автомобилен пазар, докато целият пазарен дял на 2017 PEV приключи на 2,1%. Това е твърдо пред миналогодишния резултат (1.5%) и над САЩ (1.2%) и над Европа.

Китайският пазар на PEV представлява приблизително половината от 1,2 млн. плъгини, продадени в световен мащаб през 2017 г., докато китайските автомобилни производители са направили 47% от всички продадени през миналата година.

Въпреки че износът все още е символичен, вътрешният пазар е повече от достатъчен, за да усвои текущото производство, благодарение на факта, че той е силно защитен пазар – чуждестранните марки представляват само 4% от продажбите на PEV. От тази малка „торта“, 2% принадлежат на Tesla, а останалите 2% се разделят от всички останали производители на автомобили.

Продължение

Реч на собственика на Geely избягва споменаването на Daimler

Германците заявиха, че ще приветстват всеки дългосрочен инвеститор

Ли Шуфу, основател и собственик на Geely Automobile Holdings

Ли Шуфу, основател и собственик на Geely Automobile Holdings

Bloomberg

Франкфурт – Ли Шуфу, китайският собственик на Geely Automobile Holdings и шведския автомобилен производител Volvo, остана далеч от коментарите си относно спекулациите, че разширява своето присъствие в Европа с инвестиция в Daimler, майка на Mercedes-Benz.

Европа играе „много важна роля за развитието на автомобилни марки под нашето ръководство“, каза Ли неотдавна във видео изявление на конференцията на CAR Institute в Бохум, Германия. „Създаването на марки на европейския пазар е целта още от самото начало.“

Появата на Ли в сектора на индустрията се наблюдава внимателно, след като Handelsblatt съобщи преди време, че компанията му купува акции в Daimler. Покупката ще се превърне в още една стъпка в широкото придобиване на индустриални залози и марки.

Продължение

Нова концепция за батерията ще позволява 1000 км пробег

Биполярна лента-електрод – от двете страни с керамични материалиbipolar-electrode

По electriccarsreport.com

Днес не можеш да стигнеш далеч с електрически автомобили. Една от причините е, че батериите изискват много място. Учените подреждат големи клетки една върху друга. Това осигурява на превозните средства по-голяма мощност. Първоначалните тестове в лабораторията са положителни. В средносрочен план партньорите по проекта се стремят да постигнат пробег от 1000 километра за електрически автомобили.

В зависимост от модела електрическите автомобили са оборудвани със стотици до хиляди отделни батерийни клетки. Всяка от тях е заобиколена от корпус, свързан към колата чрез терминали и кабели и наблюдаван от сензори. Корпусът и контактът заемат повече от 50% от пространството. Следователно, клетките не могат да бъдат гъсто опаковани заедно, както се предпочита. Комплексният дизайн открадва пространството. Друг проблем: Електрически съпротивления, които намаляват мощността, се генерират при връзките на малките клетки.

Продължение

Ще се произвеждат 100 000 електрически камиона Tesla Semi годишно

Наскоро прототипът беше забелязан на изпитания

Reuters

Elon Musk unveiled Tesla’s new electric semi truck at the design studio in Hawthorne. Thursday evening in an invite only event. Credit Tesla

Елон Мъск представя електрическия Semi Tesla в дизайнерското студио Hawthorne

Tesla Semi, дивизията за електрическите камиони, създадена през ноември, е натрупала много резервации през последните няколко месеца, но общият брой никога не е бил ясен, нито общия размер на пазара за електрическия камион.

Преди дни главният изпълнителен директор Елон Мъск потвърди, че Tesla очаква да произвежда 100 000 електрически камиона годишно.

Tesla Semi е планирано да влезе в производството още през следващата година, но когато е запитан за планирания производствен капацитет, Mъск е споделил общата си цел след четвъртата година на производството.

„По-лесно е да се предскаже крайната точка или стабилното състояние на S-кривата, отколкото която и да е друга точка на тази експоненциална или логаритмична крива. Така че, ако отчетете четири години, мисля, че 100 000 единици годишно е разумно очакване. Може би повече, но това е грубо точният брой, мисля.“

Продължение

Световно първенство по рали крос за изцяло електрически през 2020 г.

Девет различни производители са ангажирани

2015 FIA World Rallycross Championship / Round 03, Mettet, Belgium / May 15 - 17 // Worldwide Copyright: Tony Welam/Volkswagen Sweden/McKlein

2015 FIA World Rallycross Championship

По Autosport

Усилията на Volkswagen да се стремят към разработването на изцяло електрически Rallycross бяха разкрити от EV News през март 2016 г. Източник сочи, че електромобилите ще заемат мястото на тези с конвенционалните двигатели с вътрешно горене в основната категория след следващата година.

„Петнадесет автомобила трябва да започнат през 2020 г. Девет различни производители са ангажирани в дискусиите и преговорите досега, но възможността да купуват необходимите компоненти и да се построят коли трябва да бъде отворена за частни екипи, ако искат да отидат на шампионата“.

Новите електрически автомобили ще се основават на общ въглероден монокок и предпазна конструкция, която ще се доставя като част от шасито, което се очаква да включва и спирачни системи.

Продължение

Jaguar съживява D-Type roadster като проект „веднъж в живота“

Формата на D-Type е силно повлияна от аеродинамикатаjaguar-d-type-09

Bloomberg

Шестцилиндровият роудстер се присъединява към моделите Jaguar Lightweight E-Type и Jaguar XKSS в програмата, разработена от компанията през 2014 г., за да издаде повторно модернизирани версии на най-емблематичните си модели, съобщи Jaguar в изявление.

Тази най-нова кола, въпреки че е направена тази година, изглежда точно като оригиналния D- Type, който е спечелил три пъти Le Mans 24 Hours състезанието три пъти от 1955 до 1957 г.

Тим Ханиг, директор на Jaguar Land Rover Classic, характеризира автомобила като проект „веднъж в живота“.

D-Type ще струва повече от 1 млн. паунда (1,4 млн. долара), и е много пожелаван модел.

Продължение

Pininfarina дразни пред Женева с електрическия HK GT

„Шедьовър, съчетаващ стилистични похвати с екологична ориентация“pininfarina-hk-gt-1

По caradvice.com.au

Pininfarina дразни с проекта си HK GT преди официалното представяне на автомобилното изложение в Женева през март.

Както бихте очаквали, изображенията, публикувани в социалните медии, не дават много. Те осигуряват проникващ поглед от горната част на колата, разкривайки тяло и тънки камери, вградени в каросерията вместо странични огледала.

Вътре можете да очаквате кабина в комбинация от велур и кожа, пълна с някои скъпи дървени облицовки на централната конзола.

Продължение