Архив

Автоновости

Chery създаде евтина електрическа кола с пробег 200 км

Масовото производство започва през септември1488x0-1-autohomecar--chse8mebi8kan14xaaogf770gh4962_large

Предполага се, че цената няма да надвишава 5000 долара

Китайският  Costin EC1 ще се задвижва от един електромотор с мощност 34 к. с.

Chery се готви да пусне нов евтин младежки електрически автомобил, разработен съвместно от Chery Holding Group, Chery New Energy и Shandong Qihe County.

Колата, наречена Costin EC1, е базирана на Chery eQ1, докато новостта се е увеличила в сравнение с оригиналния модел. Дължината на машината е 3226 с ширина 1676 мм и височина 1556 мм. Междуосието на Costin EC1 е 2150 мм. Chery eQ1 има размери 3200 x 1670 x 1550 мм.

Известно е, че Costin EC1 ще се задвижва от един 34 к. с. електрически мотор. Пълното зареждане на батерията ще издържи около 200 км, но точният капацитет на батерията не е докладван.

Източникът съобщава, че Costin EC1 вече е в етап на сертифициране, а началото на масовото производство на електрическия автомобил е насрочено за септември тази година. Предполага се, че цената му няма да надвишава 5000 долара.

Руският производител на мобилни бързи зарядни L-Charge увеличава инвестициите

1,5 млн долара са дошли от частни инвеститори, привлечени от възможността за бързо зареждане6a00d8341c4fbe53ef0282e120b3d5200b-800wi

Източник: greencarcongress.com

Тестова експлоатация на най-бързата мобилна зарядна станция в света L-Charge, руски производител на мобилна инфраструктура за бързо зареждане на електрически превозни средства, е увеличил инвестициите в нея до 1,5 млн. долара. Средствата са дошли от частни инвеститори, привлечени от възможността да зареждат електрическо превозно средство с достатъчна мощност за 100 км само за 3-8 минути, използвайки водородна горивна клетка или електрически генератор, работещ с природен газ.

L-Charge по-рано започна тестовата експлоатация на най-бързата мобилна зарядна станция в света в Москва и има планове за развитие на мрежи в Париж, Берлин, Ню Йорк, Амстердам и Лондон.

През юли L-Charge представи своята бърза мобилна станция за зареждане на електрически превозни средства и стартира тестовата си работа в Москва. Станцията може да бъде призована чрез бот на Telegram и в момента е достъпна.

По време на тестовия период компанията има за цел да оцени нивото на търсене на услугата в рамките на града и да прецизира технологията.

Продължение

PEUGEOT ELECTRIC DAYS

18-19 септември,­ 10:00 – 18:00 часа, VIP паркингът на Sofia Ring Mall unnamed (3)

Почувствайте искрата на чистата енергия! Научете всичко за електровъзможностите на марката и тествайте нейните леки и SUV модели:

Запознайте се и с лекотоварния Peugeot e-Boxer, скутерите Peugeot e-Ludix  и електрическите велосипеди eC01 и eM02.

Ще отговорим на въпросите Ви при спазване на мерките за безопасност. Експонатите ще бъдат дезинфекцирани след всяко шофиране.

Очакваме Ви!

Hyundai WIA откри завод за двигатели в Санкт Петербург

Hyundai WIA ще се превърне в най -големия чуждестранен производител на двигатели в РусияHyundai-engine-factory-11-800x500_c

RusAutoNewsCom. – Глобалният производител на машини и инженерни инструменти Hyundai WIA Corporation официално стартира фабрика за автомобилни двигатели в Санкт Петербург.

Централният офис на компанията се намира в Южна Корея. Предприятието е построено като петата фабрика за двигатели на корпорацията в света. В момента компанията има двигателни заводи в Южна Корея, Китай и Мексико.

Масовото производство на двигатели ще започне в началото на октомври 2021 г. Hyundai WIA Rus планира да произведе 240 000 двигателя през първата си година и да увеличи обема си до 330 000 единици годишно своевременно, в режим на работа на три смени.

Фабриката ще произвежда гама 1,6-литрови двигатели с вътрешно горене през 2021 г. 2-литрови двигатели Nu ще бъдат добавени към продуктовата гама в края на 2022 г. Двигателите ще се използват в моделите Hyundai Solaris, Hyundai Creta, Kia Rio и Kia Rio X.

Стартирането на производството на автомобилни двигатели е реализирано като последната фаза на Специалния инвестиционен договор, подписан между руското Министерство на промишлеността и търговията, правителството на Санкт Петербург и завода Hyundai Motor Manufacturing Rus, с цел локализиране на производство на територията на Руската федерация.

Продължение

Браво българи!

Калин Дедиков/Антоанета Дедикова със солидно представяне в Световния Е-рали шампионатCrewsPresentation

Двадесет и един екипажа от девет държави стартираха в 4th MAHLE Eco Rally 2021 пети кръг от FIA E-Rally Световният шампионат за серийни електрически автомобили в Словения

Безупречната организация от страна на автомобилен клуб АМД Горица привлече и осемдесет и два екипажа в паралелно провеждащото се 9th MAHLE Rally кръг от ERT Европейският рали трофей.

Представителите на България имаха нелеката задача да подготвят, калибрират и заредят предоставеният от Hyundai Словения автомобил в рамките на една нощ и на сутринта да стартират процедурите по включване в състезанието със задължителните антиковид мерки.

Първият състезателен ден маршрута на ралито включваше 195 км. с 3405 метра положителна денивелация и достигна подножието на Юлианските Алпи на север от Нова Горица. Общо 5 състезателни отсечки със сложна навигация, макадам и дълги поредици обратни завои изискваха от участниците максимална концентрация през целия ден. Българският екипаж свикваше в движение с новият за тях автомобил и постепенно започна да подобрява представянето си, като  постигна най-добро време в петата отсечка и завърши деня на седма позиция.

Продължение

Citroën ë-Berlingo Ван вече е на разположение за поръчка

Варианти, екипировка и оборудване, цени без данъци в ЕвропаBase de donnée : Astuce Productions

Ванът Citroën ë-Berlingo вече е наличен за поръчка. Електрическата версия на Berlingo, вторият по големина продавач в своя сегмент в Европа, предлага пробег до 275 км (WLTP) от батерията от 50 кВтч и обем до 4.4 м³. ë-Berlingo Van е насочена по-специално към малките и средни предприятия, доставчиците, занаятчиите и търговците, които извършват много пътувания на къси разстояния и се нуждаят от безплатен достъп до зоната си за товарене в регулирани зони.

Гамата ë-Berlingo Van, която се предлага от 30 500 евро без ДДС, се предлага в 2 форми на каросерията (размер M 4,40 м и размер XL 4,75 м) и 5 версии, включително кабина за екипаж с размер XL.

Поставянето на батериите под пода не влияе върху обема на натоварване или полезната дължина, което позволява да се зареждат предмети до 3,09 м с форма на тялото с размер М и 3,44 м с размер XL. Полезният товар от 800 кг и тегленият товар от 750 кг са тегловни характеристики във всички версии.

41% от тези, за които е предназначен ванът, са търговци или компании в сектора на строителството или доставките, които често работят в градска среда. Въпреки че 58% от тези професионалисти рядко използват бързи пътища и изминават средно само около 72 км/ден, те все още се нуждаят от гъвкавост, за да могат да изминават от време на време разстояния от 250 км (максимално разстояние) за ден. Зареждането е необходимо само през деня за 1,6% от пътуванията, като по -голямата част от употребите позволяват зареждане вечер след работа.

Продължение

Идеалният електрически автомобил, разкрит за Световния ден на електромобилите

Autovia EV-21 съчетава най-доброто от настоящата EV култура, за да покаже защо перфектните електрически автомобили вече са тук …

от: Auto Express

Перфектният електрически автомобил за 2021 г. ще се похвали със скоростта на зареждане на Porsche Taycan, практичността на Citroen e-Berlingo, интериора на BMW i3 и гамата на Mercedes EQS. Тези качества и много други бяха комбинирани, за да създадат Autovia EV-21, разкрит преди дни, в Световния ден на електромобилите.

Autovia EV-21

Autovia EV-21

Autovia, издател на Auto Express, Carbuyer и DrivingElectric, съкрати данните от проучването на удовлетвореността от собствеността на Driver Power, събра информация за пазара от сайта за продажби на автомобили BuyaCar.co.uk на групата и използва собствена експертна информация, за да идентифицира качествата, които съставят перфектното EV.

Резултатът е Autovia EV-21, хипотетичен автомобил, конструиран от ключовите елементи на най-добрите нови електрически автомобили в продажба днес, превозно средство, което доказва преломната точка за новите електрически автомобили вече е тук.

Производителността, практичността и достъпната цена ще бъдат основни качества, за да спечели шофьори на всеки нов модел – особено когато става въпрос за електрически автомобил. Но Autovia EV-21, показан на изображението, доказва, че всички основни качества за пробив на масовия пазар са постигнати в бързо разширяващия се диапазон от електромобили, които вече са на британските пътища, пише  Auto Express.

Продължение

Tesla Model S Plaid претендира за рекорд на Nurbugring за производствен електромобил

Основателят на Tesla Илон Мъск твърди, че „немодифицираният“ високопроизводителен седан Model S е постигнал 7-минутно време за обиколка около „ринга“

Фейслифт на Tesla Model S

Фейслифт на Tesla Model S

Източник: autoexpress.co.uk

Високопроизводителната седанова кола Model S Plaid постави нов рекорд за обиколка за производствен електрически автомобил на Нюрбургринг, според туит от основателя и главен изпълнителен директор на компанията Илон Мъск.

Преминавайки дългата 12,9-мили писта за време от 7 минути 30,909 секунди, в своя туит Мъск твърди, че Model S Plaid е „Напълно немодифициран“ и „Директно от фабриката“.

Моделът S Plaid се задвижва от тримоторна система, осигуряваща общо 1006 к. с., 1420 Нм въртящ момент и заявено 1,99-секундно време от 0 до 62 мили в час.

Американският производител на електромобили също претендира за пробег от 396 мили за най-добрите си седани и че иновативният задвижващ механизъм на всички колела може да поддържа пиковото захранване чак до максималната си скорост от 200 мили в час.

Продължение

Iveco Massif – професионалистът

Моделът извежда производителя в нов сегмент на транспорт69fc6e36c000637c6ee956fa965e4df0

Iveco е един от малкото производители в света, които предлагат пълна гама превозни средства с пълно задвижване.

Massif, новият 4×4, извежда компанията в сегмент на изцяло нов професионален транспорт, припомняйки славния герой на Fiat Group за офроуд: Fiat Campagnola. С това превозно средство Iveco влиза за първи път в лекия двуобемен офроуд сегмент.

Campagnola означаваше много за следвоенна Италия и реконструкцията на 50-те години и все още присъства в спомените на италианците. В бяло, с логото на ООН, той е допринесъл за множество международни мирни мисии на всички континенти. От своя предшественик, Massif връща здравината на превозно средство, създадено за тежки мисии, без да забравя икономичността на експлоатация.

Истински работен автомобил с висока проходимост новият Iveco Massif е автомобил със задвижване на четирите колела за професионални офроуд приложения. Превозното средство заема първоначалната структура на спортни автомобили с висока проходимост, преди те да се „урбанизират“, за да станат „Спортни помощни превозни средства“ за използване главно по асфалтов път. Завръщане към произхода на 4х4, което оставя след себе си компромиса между шосе и офроуд, за да се постави авторитетно в света на професионалния транспорт. Всичко това, без да се жертва естетиката на стила Giugiaro.

Продължение

Renault потвърждава пускането на Renault 5 през 2024 г.

Малкият автомобил ще бъде произвеждан в завода на Renault в Дуей, в Северна Франция

Прототипът

Прототипът

Източник: renault.com, autoexpress.co.uk

Renault ще пусне производствената версия на изцяло електрическия Renault 5 Prototype през 2024 г. Това беше потвърдено от френския производител по време на представянето на концептуалния автомобил на IAA Mobility.

През януари вече имаше съобщения в медиите. По това време също имаше възможност производствената версия да дойде още през 2023 г. – сега Renault потвърди 2024 г. Малкият автомобил ще бъде произвеждан в завода на Renault в Дуей, в Северна Франция.

Батериите за малкия автомобил ще бъдат произведени от Envision AESC в Дуей, недалеч от завода на Renault. Както френската компания обяви в презентацията си за EV-стратегия в края на юни, достъпните акумулаторни клетки за по-евтините автомобили също ще разчитат на химията на NMC. Слуховете от февруари, че Renault обмисля LFP клетки за Renault 5, по този начин не бяха потвърдени.

Продължение