Архив

Автоновости

Москва се стреми към изцяло електрически автобусен парк до 2032 г.

Москва има повече електронни автобуси, отколкото в други европейски столициmoskva

greencarcongress.com

Москва започна да замества остарелите дизелови автобуси с електрически автобуси през септември 2018 г. В момента има общо 600 електрически автобуса по 42 маршрута и като заместители на традиционните автобуси по 33 от тези маршрути. През следващите 4 години градските власти ще закупят още 2675 единици електронен транспорт; Москва очаква, че до 2032 г. целият градски транспорт ще бъде преобразуван в електрическа тяга.

„От тази година ще купуваме само електронните автобуси – ние се стремим да направим града си възможно най-чист и безвреден за своите граждани. Очевидно не само останалата част от Русия, но и европейските страни се опитват да достигнат нашето ниво, тъй като дори сега в Москва има повече електронни автобуси, отколкото в други европейски столици. Сигурен съм, че трябва да се ръководим от отговорното отношение към природата и здравето на нашите граждани, когато вземаме решения за развитието на града.“, каза Максим Ликсутов, заместник-кметът на Москва по транспорта.

„Замяната на дизелов автобус с e-bus води до средно намаляване на емисиите на CO2 в околната среда от 60,7 тона годишно. Увеличението на броя на електронните автобуси през 2022 г. вече ще позволи намаляване на емисиите с 85,7 хиляди тона. Преобразуването на автобуси в електрическа тяга ще помогне да се увеличи делът на пътуванията с електронен транспорт до 70%.“.

Продължение

Toyota обяви своята ангажираност към важния за Европа A-сегмент

Потвърждение, че ще бъде произвеждан трети модел на базата на платформата GA-B20210303-ga-b-006

По newsroom.toyota.eu

Моделът, чието представяне предстои, ще играе ролята на базов за Toyota и ще запази ключовите си характеристики, осигуряващи му достъпност.

Разработката на нови платформи от Toyota, обединени във философията наречена  Toyota New Global Architecture, TNGA осигурява значителни подобрения по отношение на пътно поведение, управляемост, безопасност и дизайн за цяла серия от нови модели. Например, новият Yaris, който е базиран на платформата GA-B, е много добре приет от европейските клиенти със своята динамична стилистика, страхотна компановка, изключително ефективно, но и отзивчиво  реагиращо на желанията на водача хибридно задвижване, отлична динамика на пътя, както и водеща за класа безопасност.

Следващият модел, който ще използва платформата GA-B е новият Yaris Cross, който ще бъде представен по-късно през тази година. Заедно, Yaris, Yaris Cross и новият модел от А-сегмента се очаква да осигурят годишно производство на базираните на GA-B продукти от над 500 000 в Европа.

Продължение

Новият Toyota Yaris бе обявен за Европейски автомобил на 2021 г.

За първи път – и най-продаваният автомобил в Европа20210301-yaris-coty-key-visual-3x2-new-plate

Четвъртото поколение Yaris бе отличено от журито на конкурса, съставено от 59 автомобилни журналисти от цяла Европа и получи наградата двадесет и една години след като иновативната първа генерация на модела бе обявена за Европейски автомобил на 2000 година – първото такава престижна награда за марката Toyota. Оттогава Yaris неизменно получава признание от страна на журито на „Автомобил на годината“, присъствайки сред финалистите с всяко следващо поколение на модела.

Членовете на журито оцениха високо хибридната технология на Yaris, отбелязвайки предимствата на плавното задвижване, ниските нива на емисиите и достъпната цена – фактори, които дават ясен отговор на въпроса защо повече от 80% от клиентите на Yaris избират хибридното задвижване. Yaris получи високо признание от специалистите и за своя дизайн, динамични характеристики и водеща в класа безопасност.

Освен това журито на конкурса за избор на Европейски автомобил на годината подчерта успеха на Toyota във възраждането на потребителския интерес в Европа към спортните хечбек модели в лицето на новия GR Yaris.

Продължение

Swindon Powertrain предлага комплект за преобразуване в EV за класически Mini

Собствениците вече могат да заменят оригиналния си двигател от серия A със 70-килограмова електрическа3.swindeclassicfromswindonpowertraincharging система от £ 8850

По Autocar

Базираната в Уилтшир Swindon Powertrain пусна пакет за електрическо преобразуване за оригиналния Mini.

След пускането на собствения Swind E Electric Mini на марката, системата позволява на собствениците на известния британски градски автомобил да сменят оригиналния си бензинов двигател от серия A с единица с нулеви емисии.

Наличен за поръчка от 8850 британски лири плюс ДДС, комплектът за преобразуване е съсредоточен около наскоро пуснатия на пазара HPD E „щайгов“ двигател, за който се твърди, че предлага най-високото съотношение мощност/обем от всяка автомобилна задвижваща система, произвежда 107 к. с.

Пакетът, продаван като Classic Mini Kit, включва електрическия мотор и набор от скоби, които му позволяват да се имплантира в оригиналния двигателен отсек на Mini без да е необходима модификация. Целият комплект тежи само 70 кг (приблизително половината от оригиналния двигател и скоростна кутия на Mini) и е снабден с нови корпуси на  шарнири, които се съчетават с оригинални спецификации Mini карданни валове.

Продължение

Peugeot 208 и 2008 – победители в категориите си за Дамски автомобил

Отличени за безопасност, комфорт,  технологичност и свързаност, съотношение цена/качество, въздействие върху околната среда и  дизайн

Best Urban Car Peugeot-208-2020-1600-0e copiaВ единадесетото издание на конкурса Световен дамски автомобил на годината, жури  съставено единствено от жени журналисти от автомобилния сектор, излъчи победителите в 9  категории.

Peugeot 208 спечели титлата в категория „Най-добър градски автомобил“.

Peugeot 2008 печели в категория „Най-добър градски SUV“.

Основано през 2009 г., журито на Световен дамски автомобил на годината еBest Urban SUV Peugeot-2008-2020-1600-22 copia съставено от 50  дами, журналисти от автомобилния сектор от 38 различни държави и 5 континента.

В първия етап на конкурса те избират трите най-добри автомобила във всяка категория.

В края на втория етап Peugeot 208 спечели в категория „Най-добър градски автомобил“ в  конкуренция с Toyota Yaris и Honda Jazz.

Избран за Автомобил на годината през 2020 г. в Европа и спечелил вече 24 награди, Peugeot  208 получи признание в сърцето на B сегмента, което допринася за успеха на гамата на  Peugeot. Спортният му и отличителен стил носи динамичен характер, който съответства на  препозиционирането на Peugeot към луксозния сегмент.

Продължение

След забавяне на COVID-а – споделяне на коли

Volkswagen разширява споделянето на електрически автомобили WeShare до ХамбургStory "Volkswagen begins electric car sharing in Hamburg "

Източник: greencarcongress.com

Volkswagen Group разширява проекта си за споделяне на електрически автомобили WeShare в Хамбург по-късно тази седмица; пилотният проект, стартиран в Берлин през 2019 г.

„Поради пандемията Corona, за съжаление можем да стартираме само в Хамбург със закъснение от около една година. Ние сме още по-доволни, че нещата най-накрая се развиват.“, каза Филип Рет, главен изпълнителен директор на WeShare, услугата за споделяне на автомобили на Volkswagen.

„Със своя изцяло електрически парк WeShare възнамерява да играе важна роля в сервизния микс на Хамбург в бъдеще. Около 800 електрически автомобила ID.3 ще бъдат на пътя.“

Сега в Берлин са регистрирани над 100 000 души в WeShare. Около половината от тях използват WeShare поне веднъж месечно.

Продължение

Акциите на Kia нарастват, след като се казва, че има партньорство с Apple

Има договореност да продължат сътрудничеството в осем сектора, включително електрическите превозниKia-logo-badge-emblem средства

SEOUL (Reuters) – Акциите в Kia Corp поскъпнаха с 8,1% преди дни, след като южнокорейски онлайн сайт за новини заяви, че все още има потенциал за автомобилния производител да създаде партньорство с Apple Inc.

Акциите на Hyundai Motor Co и свързаната с нея Kia бяха потърсени по-рано тази година, след като Hyundai първоначално потвърди преговорите на ранен етап с технологичния гигант за автономни електрически автомобили, но по-късно заяви, че вече не водят преговори.

Онлайн сайтът Chosun Biz заяви, че Apple и Kia са подписали меморандум за разбирателство (MOU) миналата година и са се договорили да продължат сътрудничеството в осем сектора, включително електрическите превозни средства. Според него преговорите за електрически превозни средства не са били напълно отменени.

„Дори ако преговорите за електрически превозни средства се провалят, има много елементи, които могат да бъдат договорени в други области, така че все още сме оптимисти за възможността за партньорство между двете страни“, цитира Chosun неназован източник, запознат с преговорите между Hyundai и Apple както се казва.

Освен електрическите превозни средства, Kia и Apple също обсъждат сътрудничество в мобилността на транспорта.

Продължение

Audi подобрява капацитета на батерията в Q5, A6 и A7 Sportback PHEV

С надстройката на батерията Audi продължава своята стратегия за електрификацияAudi Q5 Sportback TFSI e

Audi подобри капацитета на батерията за Q5, A6 и A7 Sportback PHEV. Моделите TFSI e сега се предлагат с 14,4 кВтч нето (17,9 кВтч бруто), което поддържа увеличен електрически обхват до 91 километра (57 мили), измерен в съответствие с цикъла NEDC (73 км (45 мили) според WLTP ).

A6 Avant вече се предлага и като 50 TFSI e quattro. Цената му в Германия започва от 61 790 евро.

Максималният капацитет на зареждане е 7,4 кВт. Това позволява моделите на Audi PHEV да бъдат напълно заредени за около два часа и половина, когато са свързани с достатъчно мощна връзка за захранване. Размерите на литиево-йонната батерия не са се променили въпреки повишеното й енергийно съдържание.

Капацитетът на багажа, използваемостта и променливостта остават непроменени: В зависимост от модела, капацитетът на багажа е между 405 литра (A6 Avant) и 465 литра (Q5). Със сгъната задна седалка, максималното полезно пространство за багаж се увеличава съответно до 1535 литра (A6 Avant) и 1 405 литра (Q5). Подът на багажното отделение все още е равен, т.е. проектиран без стъпка, при всички модели.

Продължение

Electric Range Rover се очаква да пристигне през 2024 г.

Land Rover и Range Rover електрическите „няма да компрометират“ офроуд способностите

Показва се текущият Land Rover Range Rover Sport. Новото поколение ще добави изцяло електрическо задвижване, за да се конкурира с Bentley и Tesla.

Показва се текущият Land Rover Range Rover Sport. Новото поколение ще добави изцяло електрическо задвижване, за да се конкурира с Bentley и Tesla.

Източник: europe.autonews.com

ЛОНДОН – Първият напълно електрически автомобил на Land Rover се очаква да бъде версия на новия Range Rover, захранвана с батерии.

Той ще бъде последван от пет напълно електрически варианта на Land Rover и Range Rover.

Изпълнителният директор на Jaguar Land Rover Тиери Болоре очерта как британският автомобилен производител ще електрифицира своите модели по време на онлайн представяне на бизнес стратегията си за компанията на 15 февруари.

Той каза, че Jaguar ще продава само изцяло електрически автомобили, започвайки през 2025 г., като дотогава ще пусне бензинови и дизелови двигатели с голяма промяна за марката, която в момента разполага с едно напълно електрическо превозно средство, Jaguar I-Pace SUV.

За разлика от Jaguar, Land Rover няма да премине изцяло към електрическа марка в близко или средно време. Той ще премахне дизелите и ще продава чисти електромобили и plug-in хибридни модели с бензинови двигатели.

Продължение

VW очаква силно възстановяване на продажбите и доставките през 2021 г.

Въпреки спада на печалбата за 2020 г. – стабилни дивиденти за акционерите0dyrtnsy-1-627x425

Reuters  

ФРАНКФУРТ – Volkswagen Group заяви, че очаква приходите и доставките да се възстановят силно през текущата година, намалявайки въздействието на пандемията от коронавирус.

Автомобилният производител също така заяви, че оперативната му печалба, премахвайки специални елементи, свързани със скандала с дизела, е спаднала с 45% до 10,6 милиарда евро (12,83 милиарда долара) миналата година.

VW планира оперативен марж от 5 до 6,5 процента за 2021 г. и се стреми към по-високия край на този диапазон, се казва в изявление, публикувано след заседанието на Надзорния съвет на автомобилния производител в петък.

„Възнамеряваме да пренесем силния импулс от значително по-доброто второ полугодие през настоящата година“, заяви главният финансов директор Франк Уитър в изявлението. „Програмите за намаляване на нашите постоянни разходи и при доставките ще ни направят по-стабилни в дългосрочен план“, каза той.

Доставките на автомобили на VW Group са спаднали с 15 процента до 9,3 милиона през миналата година.

Продължение