Архив

Monthly Archives: декември 2022

Пуснаха на пазара нова версия на микроавтомобила, моделиран по BMW Isetta bubble car

Повече от 35 000 резервации са получени за Microlino, който се строи в Италия и струва над 15 000 швейцарски франка (16 195 долара).

reuters.com/business/autos-transportation

ЦЮРИХ,  декември (Reuters) – Двама швейцарски братя се стремят да върнат страната си на картата на автомобилостроенето, като съживят автомобилна класика от 50-те години на миналия век с електрически привкус.

Хората правят снимки на електрически задвижван автомобил Microlino 2.0 на швейцарския производител Microlino AG в Цюрих, Швейцария, 21 ноември 2022 г. REUTERS

Хората правят снимки на електрически задвижван автомобил Microlino 2.0 на швейцарския производител Microlino AG в Цюрих, Швейцария, 21 ноември 2022 г. REUTERS

Оливър и Мерлин Уботер пуснаха на пазара нова версия на микроавтомобила, моделиран по BMW (BMWG.DE) Isetta bubble car, този път с четири колела, а не с три.

Новият Microlino заменя стария бензинов двигател с 12,5 киловатов електрически двигател, което му осигурява пробег до 230 км и максимална скорост от 90 км в час.

Неговото леко тегло – 496 кг – и малкият размер – 2,5 метра дължина – намаляват въздействието на автомобила върху околната среда и улесняват паркирането в малки пространства, каза Оливър Уботер, главен оперативен директор в Microlino AG.

„Идеята беше да създадем алтернатива на конвенционалните автомобили. Microlino прави това много по-добре от велосипедите – защитен е от атмосферни влияния, имате място за товари, можете да имате двама души, седнали един до друг“, каза Уботер пред Reuters. Продължение

Audi ще модернизира всичките си фабрики за производство на EV до 2029 г.

Предисторията на това е съобщението на Audi, че от 2026 г. ще пуска на пазара само нови електрически модели с батерии и че постепенно ще спре производството на двигатели с вътрешно горене до 2033 г.

audi-mediacenter.com

Audi представи своя план за бъдеща производствена стратегия под мотото „360factory“. До края на това десетилетие марката ще произвежда електрически задвижвани модели във всички производствени обекти поaudi-q8-e-tron-produktion-production-min света.

Предисторията на това е съобщението на Audi, че от 2026 г. ще пуска на пазара само нови електрически модели с батерии и че постепенно ще спре производството на двигатели с вътрешно горене до 2033 г. Базираната в Инголщат компания обаче остави задната врата отворена за китайския пазар, когато прави съобщението: Те очакват търсенето да продължи там след 2033 г., поради което може да има доставка на превозни средства с двигатели с вътрешно горене от местно производство.

В Европа, от друга страна, марката трябва да стане изцяло електрическа. В момента два завода на Audi произвеждат изцяло електрически превозни средства в серии: Böllinger Höfe в германския Некарзулм и Брюксел, Белгия. Q8 e-tron се произвежда в Брюксел, e-tron GT в Böllinger Höfe. Моделите MEB Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron не се произвеждат в завод на Audi, а във фабриката на Volkswagen в Цвикау. Продължение

Глобалното производство на автомобили на Toyota през ноември нараства с 1,5% до рекордните 833 104

Автомобилният производител съобщи по-рано този месец, че очаква да произведе 700 000 автомобила през януари и се придържа към намалена цел от 9,2 милиона през годината до март.

reuters.com/business/autos-transportation

ТОКИО, 26 декември (Reuters) – Toyota Motor Corp (7203.T) отчете ръст от 1,5% в глобалното производство на автомобили през ноември, достигайки нов рекорд от 833 104.

Работник на Toyota Motor Corp. инспектира Yaris на производствената линия на завода на компанията в Onnaing, близо до Valenciennes, Франция, REUTERS

Работник на Toyota Motor Corp. инспектира Yaris на производствената линия на завода на компанията в Onnaing, близо до Valenciennes, Франция, REUTERS

Вътрешното производство се понижи с 3,3% до 266 174 автомобила, докато задграничното производство нарасна с 3,8% до най-високото ниво за всички времена от 566 930 за месеца.

Глобалните продажби и производство през ноември надхвърлиха нивата от миналата година поради стабилното търсене, особено в Северна Америка, и възстановяването на доставките на части, които бяха повлияни от забавянето на COVID-19, каза Toyota.

Автомобилният производител съобщи по-рано този месец, че очаква да произведе 700 000 автомобила през януари и се придържа към намалена цел от 9,2 милиона през годината до март.

По-рано Toyota очакваше да произведе 9,7 милиона автомобила през тази фискална година, но беше принудена да намали целта през ноември, тъй като се бори с нарастващите разходи за материали и недостига на полупроводници.

Това все още е пред миналогодишното производство от около 8,6 милиона единици.

Обещанието на Илон Мъск да не продава повече акции на Tesla не успява да успокои инвеститорите

Акциите на Tesla Inc достигнаха ново двегодишно дъно

Мъск разтовари акции на стойност 40 милиарда долара в най-ценния производител на автомобили в света от края на миналата година

reuters.com/technology

23 декември (Reuters) – Акциите на Tesla Inc достигнаха ново двегодишно дъно при нестабилна търговия на 23 декември, тъй като обещанието на висшия шеф Илон Мъск да не продава акциите си в компанията за електрически автомобили поне две години не помогна много за успокояване на инвеститорите.

Логото на Tesla и силуетът на Илон Мъск се виждат на тази илюстрация, направена на 19 декември 2022 г. REUTERS

Логото на Tesla и силуетът на Илон Мъск се виждат на тази илюстрация, направена на 19 декември 2022 г. REUTERS

Мъск разтовари акции на стойност 40 милиарда долара в най-ценния производител на автомобили в света от края на миналата година, като продажбите на акции на стойност 15 милиарда долара дойдоха, след като той направи подобни обещания през април, отчасти за да финансира придобиването на Twitter.

„Ако Мъск продаде още около един милиард долара акции в близко бъдеще и това окаже натиск за понижаване на цената на акциите на Tesla, инвеститорите може да имат приличен иск за измама с ценни книжа“, каза Хауърд Фишър, бивш американец. Адвокат на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и партньор в адвокатска кантора Moses & Singer.

Правилата на SEC изискват публичните компании и техните ръководители да разкриват точна информация, която може да бъде съществена за инвеститорите, чрез канали, които инвеститорите знаят, че трябва да наблюдават. Обикновено не се уточнява как компаниите трябва да правят това. Продължение

Бордът на руския АвтоВАЗ одобри инвестиционна програма за 585 млн. долара за 2023 г. – агенция РИА

Renault (RENA.PA) продаде мажоритарния си дял в Avtovaz (AVAZI_p.MM) на руската държава само за една рубла ($0,0165) по-рано тази година

reuters.com/business/autos-transportation

27 декември (Reuters) – Бордът на директорите на руския топ производител на автомобили АвтоВАЗ одобри инвестиционната програма на фирмата за 2023 г. за малко под 40 милиарда рубли (585 милиона долара), съобщи руската държавна информационна агенция РИА късно в понеделник.

Служители работят на поточната линия на автомобилния завод LADA Ижевск, част от групата Avtovaz, в Ижевск, Русия,  REUTERS

Служители работят на поточната линия на автомобилния завод LADA Ижевск, част от групата Avtovaz, в Ижевск, Русия, REUTERS

„Да, одобрено е“, каза президентът на АвтоВАЗ Максим Соколов, цитиран от РИА.

Renault (RENA.PA) продаде мажоритарния си дял в Avtovaz (AVAZI_p.MM) на руската държава само за една рубла ($0,0165) по-рано тази година, но с шестгодишна опция да го изкупи обратно. Същата държавна институция взе активите на Nissan (7201.T) този месец за едно евро.

В месеците след началото на руската инвазия в Украйна през февруари АвтоВАЗ намали производството и предлагаше на някои работници доброволно съкращаване поради липса на компоненти.

По-рано през декември руското министерство на промишлеността и търговията на Руската федерация съобщи, че бордът на директорите на АвтоВАЗ е одобрил производствения план на компанията за 2023 г. на ниво от 401 000 автомобила, съобщи РИА. Продължение

Европейската комисия одобрява 1,8 милиарда евро за Deutschlandnetz

Deutschlandnetz беше предложен за първи път от германското правителство през август 2021 г. и трябва да включва инсталирането на зарядни станции на приблизително 900 места в Германия.

europa.eu

Европейската комисия даде разрешение на германското правителство да субсидира изграждането на 8500 точки заLadepark-Deutschlandnetz-Leitstelle бързо зареждане със сума от 1,8 милиарда евро. Мярката предвижда зарядни станции на всеки 15 до 30 минути шофиране.

Deutschlandnetz беше предложен за първи път от германското правителство през август 2021 г. и трябва да включва инсталирането на зарядни станции на приблизително 900 места в Германия. Фокусът ще бъде поставен върху тези области, които нямат точки за зареждане с висока мощност (HPC) или където съществуващите точки не са достатъчни за посрещане на очакваното търсене.

Одобрението, което сега е дадено от Комисията, е друга важна стъпка след приключването на така наречения „преглед на държавната помощ“ и зелената светлина от Брюксел.

През август тази година някои оператори на зарядни точки (CPO) подадоха жалби срещу предложения Deutschlandnetz до Генералната дирекция за конкуренция на Европейската комисия. С вече предоставеното одобрение Комисията прецени, че схемата е „необходима и подходяща за насърчаване на развитието на инфраструктура за бързо зареждане в голям мащаб“, както беше предвидено, когато германското правителство предложи Deutschlandnetz. Продължение

Ексклузивно: PepsiCo ще пусне 100 Tesla Semis през 2023 г.

PepsiCo е първата компания, която експериментира със захранвания от батерии Tesla Semis като начин за намаляване на въздействието върху околната среда.

reuters.com/business/autos-transportation,17 декември 2022 г.

НЮ ЙОРК/САН ФРАНЦИСКО, 16 декември (Reuters) – PepsiCo планира да пусне 100 тежкотоварни Tesla Semis през 2023 г., когато ще започне да използва електрическите камиони, за да извършва доставки до клиенти като Walmart и Kroger, най-големият представител на автопарка на производителя на сода каза Reuters в петък.

Новият електрически полукамион на Tesla е представен по време на презентация в Хоторн

Новият електрически полукамион на Tesla е представен по време на презентация в Хоторн

PepsiCo Inc (PEP.O), която поръча големите камиони през 2017 г., ги купува „направо4 и също така модернизира своите заводи, включително инсталирането на четири 750-киловатови зарядни станции на Tesla Inc (TSLA.O) както в Модесто, така и в Сакраменто локации в Калифорния, каза в интервю вицепрезидентът на PepsiCo Майк О’Конъл. Държавна субсидия от 15,4 милиона долара и федерална субсидия от 40 000 долара за превозно средство помага да се компенсират част от разходите.

„Това е чудесна отправна точка за електрифициране“, каза О’Конъл, който ръководи автопарка на компанията.

„Както всяка ранна технология, стимулите ни помагат да изградим програмата“, каза той, добавяйки, че има „много“ разходи за разработка и инфраструктура.

PepsiCo е първата компания, която експериментира със захранвания от батерии Tesla Semis като начин за намаляване на въздействието върху околната среда. Продължение

Москва ще купи още 1000 електробуса през 2023 г.

Електрическите автобуси бяха пуснати в Москва преди повече от 4 години, през 2018 г. Транспортът е пуснат по 79 автобусни маршрута и изминава повече от 100 милиона километра.

greencarcongress.com,16 декември 2022 г.

В началото на 2023 г. Москва ще обяви търг за закупуване на още 1000 електробуса. Близо 500 от тях ще бъдат6a00d8341c4fbe53ef02af1c94899b200d добавени към автобусния парк на SUE Mosgortrans и ще излязат по улиците на Москва през 2023 г., докато останалите електрически автобуси ще бъдат получени през 2024 г.

Основното предимство на модернизираните електробуси е наличието на изцяло електрически отоплителни системи. Модернизираните електронни автобуси имат модернизирани батерии, които помагат да се изминат 80 км без зареждане – 60% повече от преди. Предният индикатор за маршрут е станал по-голям и подовото покритие вече е още по-здраво.

Новите екобусове са оборудвани с четири валидатора вместо с три, като по този начин ще бъде по-удобно за пътниците да плащат по-лесно и по-бързо за ежедневните пътувания. Кабината на електронния автобус също е снабдена с адаптивна светлина: тя зависи от времето на деня и се променя от студена към топла светлина. Продължение

Мъск осребри още 3,6 милиарда долара в акции на Tesla

Акциите на Tesla отбелязват най-ниското затваряне от две години

Инвеститорите са разочаровани от продажбата на Мъск и се фокусират върху Twitter

reuters.com/business/autos-transportation

15 декември (Reuters) – Шефът на Tesla (TLSA.O) Илън Мъск разкри още 3,6 милиарда долара от продажби на акции в сряда, като общото му количество е близо 40 милиарда долара тази година и разочарова инвеститорите, тъй като акциите на компанията падат на двегодишни дъна.

Продажбата довежда общите продажби на Мъск до почти 40 милиарда долара

Продажбата довежда общите продажби на Мъск до почти 40 милиарда долара

Декларация за ценни книжа в САЩ показа, че той е разтоварил 22 милиона акции в най-ценния производител на автомобили в света за три дни от понеделник до сряда.

Продажбата е втората голяма част от акциите, които той е осребрил след закупуването на Twitter за 44 милиарда долара през октомври. Не е ясно дали продажбите са свързани с придобиването на Twitter, но те дразнят инвеститорите, които са разстроени от схващането, че той насочва фокуса и ресурсите си към Twitter преди Tesla.

„Това не вдъхва много доверие в бизнеса и не говори много за това къде е насочено вниманието му“, каза Тони Сикамор, анализатор в брокерската компания IG Markets, където Tesla е популярна акция сред дребните инвеститори. Продължение