Архив

Monthly Archives: септември 2023

VW ще прави Trinity в Цвикау вместо във Волфсбург

След слухове по-рано автомобилният производител потвърди, че предстоящият водещ модел ще се произвежда в Цвикау вместо във Волфсбург. Последният ще бъде дом на изцяло електрически SUV от края на 2026 г.

volkswagen-newsroom.com, handelsblatt.de, 29.09.2023 г.

Volkswagen планира да прави своя електрически флагман Trinity в Цвикау вместо във Волфсбург. По този начинvolkswagen-trinity-2021-01-min-1400x700 автомобилният производител потвърди предишни слухове след среща на Надзорния съвет на VW.

Според плановете на бившия изпълнителен директор – Херберт Дис, VW трябваше да построи нова фабрика за Trinity във Волфсбург. Вече имаше официално съобщение, включително снимка на място с политически представители. Въпреки това неговият наследник – Оливър Блум, нареди редизайн на модела и отхвърли плановете за отделен завод на Trinity. Досега се предполагаше, че Trinity ще бъде правен в преустроения основен завод във Волфсбург. Сега компанията пише, че „Както стоят нещата днес, проектът за превозно средство Trinity, първоначално планиран за Волфсбург, ще отиде в завода в Цвикау.“

Handelsblatt първи съобщи за непотвърдения тогава ход. Все още обаче не е ясно защо точно автомобилният производител реши да премести производството на Trinity в Цвикау. Една от причините може да е, че висшето ръководство иска да успокои работната сила и ръководството на завода. Продължение

SUV Prologue на Honda ще има предно задвижване

Honda представи дизайна на своя електрически SUV Prologue за северноамериканския пазар преди около година. Сега той публикува технически данни и информация за пускането на пазара. Има ясни разлики със сестринския модел от марката Acura на Honda.

hondanews.com, 29.09.2023 г.

Honda Prologue, който е базиран на платформата Ultium на General Motors, ще бъде доставен от началото на 2024 г. както като едномоторно превозно средство с предно задвижване, така и със система за задвижване на четирите колела с два двигателя. Honda цитира мощност от 215 кВт за задвижване на четирите колела; продукцията за модела с предно задвижване е публично достояние. Твърди се, че батерията предлага капацитет от 85 кВтч и постига обхват на EPA от 300 мили (480 километра). Това би съответствало (без загубите при зареждане) на консумация от 17,7 кВтч/100 км. Зареждането ще бъде при максимум 155 кВт DC.

Honda Prologue Ultium

Honda Prologue Ultium

Така схемата на задвижване на Honda Prologue се различава значително от ZDX от марката Acura на Honda, която също е базирана на платформата Ultium на General Motors. Последният има избор между задвижване на задните колела с около 254 кВт или задвижване на всички колела с 373 кВт. В Acura ZDX е инсталиран и батериен пакет от 102 кВтч.

Говори се, че интериорът на Honda разполага с единадесет-инчов кокпит дисплей във фабриката, както и 11,3-инчов сензорен екран за инфотейнмънт. Комплектът „Elite“ също получава хед-ъп дисплей. Продължение

BYD & UzAuto ще построят фабрика за електромобили в Узбекистан

BYD подписа инвестиционно споразумение с правителството на Узбекистан за изграждане на завод за производство на електрически и хибридни автомобили. Заводът ще бъде построен в провинция Джизакс чрез съвместно предприятие с UzAuto.

akipress.com, daryo.uz, 28.09.2023 г.

BYD за първи път обяви завода за автомобили в Узбекистан през януари 2023 г. и вече отваря представителства вbyd-dolphin-2023-08-min-1400x700 страната от февруари 2023 г. Въпреки че в началото на годината все още не беше ясно къде ще бъде построена фабриката, сега партньорите избраха узбекската провинция от Джизакс. Там съвместното предприятие на BYD и Uzavtosanoat JSC (UzAuto) иска първоначално да достигне годишен производствен капацитет от 50 000 автомобила. Впоследствие годишното производство ще се увеличи шест пъти до 300 000 коли. Все още няма информация за обема на инвестицията и графика.

С новото съвместно предприятие UzAuto и BYD искат да стимулират пазара за нови превозни средства с нова енергия в Централна Азия и извън нея. Това е така, защото някои от превозните средства, произведени в Джизакс, ще бъдат изнесени и в други страни. Продължение

Nissan казва, че всички нови модели, пуснати в Европа, ще бъдат изцяло електрически

Изпълнителният директор на Nissan очертава стратегия за EV в Европа да се конкурира с Tesla и Volkswagen

CNBC

Японският автомобилен производител заяви, че „продължава“ със съществуващата цел само седмица след като Обединеното кралство оттегли забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 до 2035 г.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

„Сега няма връщане назад“, каза Макото Учида, президент и главен изпълнителен директор на Nissan, в изявление.

Изпълнителният директор на Nissan очертава стратегия за EV в Европа, за да помогне да се конкурира с Tesla и Volkswagen.

В световен мащаб Nissan планира да пусне 27 електрически и хибридни превозни средства, което включва 19 изцяло електрически модела, до 2030 г. Компанията беше ранен пионер в EV пространството, но се бори с конкуренцията от Tesla.

„Сега няма връщане назад“, каза Макото Учида, президент и главен изпълнителен директор на Nissan, в изявление. „Вярваме, че това е правилното нещо за нашия бизнес, нашите клиенти и за планетата.“ Продължение

Джо Байдън направи история, като се присъедини към колоната на UAW

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи стачкуващите автомобилни работници в Мичиган по време на посещение на тяхната колона – първо за действащ президент на САЩ.

Г-н Байдън каза, че работниците „заслужават“ повишения и други отстъпки, които търсят.

BBC

Посещението дойде ден преди пристигането на бъдещия му съперник Доналд Тръмп.

Байдън се обръща към стачкуващите автомобилни работници

Байдън се обърна към стачкуващите автомобилни работници

Но работниците казаха пред BBC, че смятат, че конкурентите може да политизират стачката и ги призоваха „просто да стоят настрана“.

Докато американските законодатели – и кандидатите за президент – често се появяват на стачки, за да изразят солидарност с американските работници, смята се за безпрецедентно действащ президент да прави това.

В кратки забележки към протестиращите във вторник президентът демократ каза, че те „заслужават значителното увеличение, от което се нуждаят, и други предимства“.

Докато американските законодатели – и кандидатите за президент – често се появяват на стачки, за да изразят солидарност с американските работници, смята се за безпрецедентно действащ президент да прави това. Продължение

BMW вероятно ще носи ново именуване с ерата „Neue Klasse“

Това съобщава списание CAR с позоваване на заявления, подадени от BMW до властите за търговските марки на ЕС

carmagazine.co.uk

Електрическите автомобили, базирани на „Neue Klasse“, трябва да въведат нищо по-малко от нова ера за

BMW Vision Neue Klasse Concept-2023

BMW Vision Neue Klasse Concept-2023

BMW, както наскоро подчерта управителният съвет. Според медиен доклад, това вероятно ще бъде придружено и от нова номенклатура за серията модели и вариантите на задвижване – също и за двигателите с вътрешно горене.

BMW ще промени номенклатурата на моделите си в хода на планираното въвеждане на електрически автомобили „Neue Klasse“ от 2025 г. Това съобщава списание CAR с позоваване на заявления, подадени от BMW до властите за търговските марки на ЕС.

Според доклада новото издание на SUV модела X3 ще носи имена на модели като X320 и X330 като двигатели с вътрешно горене, а електрическите варианти ще се отличават от двигателите с вътрешно горене с предходното „i“, т.е. в този случай те ще се казва iX330, iX340 и iX350. Продължение

Произведен в Китай EV може да измине 640 мили с едно зареждане

Изпреварва най-близкия си американски конкурент с повече от 100 мили

Уебсайтът за автомобилни новини Motor1.com пише, че Zeeker 001 от 2023 г. ще бъде „доколкото знаем, автомобилът с най-дълъг пробег в света“

© Предоставено от The Cool Down

Все повече и повече американци преминават към електрически превозни средства – електромобилите сеганай бърз ел представляват около 6% от всички нови превозни средства.

А голямо постижение е, че новият модел на китайския автомобилен производител Zeekr, 2023 Zeekr 001, може да измине огромните 641 мили с едно зареждане.

Ако новото превозно средство може да изпълни предполагаемите си спецификации, това ще представлява крайъгълен камък в развитието на EV. Уебсайтът за автомобилни новини Motor1.com пише, че Zeeker 001 от 2023 г. ще бъде „доколкото знаем, автомобилът с най-дълъг пробег в света“, тъй като колата ще може да се движи от Вашингтон, окръг Колумбия, до Атланта, Джорджия с едно зареждане. Продължение

Продажбите на нови автомобили в САЩ нарастват за шести месец; Стачката на UAW заоблачава перспективите за октомври, се казва в доклада

Продажбите на нови превозни средства в САЩ, включително транзакции на дребно и извън търговията на дребно, се очаква да достигнат 1 309 900 единици през септември

Глобалните продажби за 2023 г. се очаква да достигнат 87,9 милиона единици в сравнение с предишната оценка от 86,8 милиона единици

reuters.com/business/autos-transportation, 28 септември 2023 г.

28 септември (Reuters) – Очаква се продажбите на нови превозни средства в Съединените щати да

Нови превозни средства се виждат на паркинг в пристанището на Ричмънд, Калифорния

Нови превозни средства се виждат на паркинг в пристанището на Ричмънд, Калифорния

нараснат за шести пореден месец през септември поради силно търсене, според доклад на индустрията, въпреки че стачката на профсъюза на Обединените автомобилни работници (UAW) помрачи перспективите.

Продажбите на нови превозни средства в САЩ, включително транзакции на дребно и извън търговията на дребно, се очаква да достигнат 1 309 900 единици през септември, което е скок от 13,8% спрямо година по-рано, показва съвместен доклад на J.D. Power и GlobalData в четвъртък.

Въздействието на стачката на UAW е имало незначителен ефект върху септемврийските продажби, според доклада.

„Въпреки това, в зависимост от продължителността и обхвата на (работното) спиране, може да има прекъсване на резултатите от продажбите през октомври и след това“, каза Томас Кинг, президент на отдела за данни и анализи в J.D. Power, в изявление. Продължение

Глобалното производство на Toyota през август се повишава благодарение на по-силното вътрешно производство

Отчита скок от 9,8% в глобалните продажби през август до 853 285 автомобила, което също е рекорд за месеца.

reuters.com/business/autos-transportation, 28 септември 2023 г.

ТОКИО, 14 септември (Reuters) – Toyota Motor съобщи, че световното производство се е повишило с 4%тойота спрямо същия период на предходната година до 798 771 автомобила, отбелязвайки рекорд за месец август.

Вътрешното производство за най-големия производител на автомобили в света се е повишило с 22% спрямо година по-рано, компенсирайки спада от 2% в задграничното производство и подчертавайки възстановяването му от миналогодишните проблеми с полупроводниците и веригата за доставки.

Неизправност, която затвори всички местни заводи за сглобяване за един ден в края на миналия месец, имаше слабо въздействие върху производството.

Toyota отчете скок на производството от 321% в Индия, където се възползва от обвързването със Suzuki Motor, до малко над 32 000 автомобила. Reuters съобщи в сряда, че автомобилният производител планира да построи трети автомобилен завод в страната. Продължение

Kawasaki представя първите си два електрически мотоциклета

Още десет ще последват до 2025 г.

kawasaki.co.uk, kawasaki.de

След години на развитие Kawasaki най-накрая представи първите си два модела електрически мотоциклети. Още десет ще последват до 2025 г., което означава, че развитието ще трябва да се засили значително скоро.

Електрически мотоциклети Kawasaki BEV

Електрически мотоциклети Kawasaki BEV

Електрическите мотоциклети се наричат Ninja e-1 и Z e-1 и се задвижват от електрически мотор с 5 кВт непрекъсната мощност и са предназначени да се конкурират с мотоциклетите от клас 125 cc. Чрез „e-boost“ могат временно да се мобилизират до 9 кВт. Kawasaki определя максималната скорост и за двата модела на 99 км в час. Съхранение на енергия се осигурява от две сменяеми батерии.

Две сменяеми батерии служат за съхранение на енергия, което би трябвало да позволи пробег от 72 километра в WMTC (Световен цикъл за изпитване на мотоциклети). Ето защо не е изненадващо, че Kawasaki рекламира двата електрически мотоциклета като „за използване в града“. Kawasaki пише, че цените ще бъдат обявени скоро. Продължение