Архив

Monthly Archives: октомври 2022

Stellantis увеличава производството на транспортьори с горивни клетки

Досега микробусите с горивни клетки се предлагаха само в малки серии

stellantis.com

Stellantis обяви, че сега ще произвежда серии с водородни горивни клетки на лекотоварните автомобили на марките Peugeot,  Citroën и Opel в завод във Франция. Досега микробусите с горивни клетки се предлагаха само в малки серии.

Агрегат на Opel Vivaro e-Hydrogen 2022

Агрегат на Opel Vivaro e-Hydrogen 2022

Благодарение на новите инвестиции от 10 милиона евро в завода в Hordain и финансовата подкрепа от френското правителство, производството на лекотоварни автомобили с горивни клетки на моделите Peugeot Expert, Citroën Jumpy и Opel Vivaro ще бъде увеличено, според групата. Тези превозни средства ще се сглобяват на мултиенергийната линия на обекта, която вече произвежда версии с електрически двигатели и двигатели с вътрешно горене. От 2024 г. се очаква обектът да има капацитет за 5000 автомобила годишно.

Досега процесът беше различен: акумулаторно електрическо превозно средство беше произведено в Hordain и след това откарано до Opel Special Vehicles в Рюселсхайм. Там, в малки серии (т.е. до 1000 единици годишно), задвижването на BEV беше премахвано и беше инсталирано задвижването с горивни клетки. В производствената зона от 15 000 квадратни метра служителите на Opel успяха да преобразуват „няколкостотин бройки годишно“. Продължение

Model Y на Tesla оглави броя на регистрираните нови автомобили в Европа през септември

Средният SUV на най-ценния автомобилен производител в света бързо се превръща в избрано превозно средство в региона

reuters.com/business/autos-transportation

27 октомври (Reuters) – Model Y на Tesla Inc (TSLA.O) оглави броя на регистрациите на нови превозни средства в Европа миналия месец, показват данни от пазарни проучвания, показващи, че средният SUV на най-ценния автомобилен производител в света бързо се превръща в избрано превозно средство в региона.

Автомобилите Model Y - по време на церемонията по откриването на новата фабрика Tesla Gigafactory за електрически автомобили в Gruenheide, Германия, 22 март 2022 г. REUTERS

Автомобилите Model Y – по време на церемонията по откриването на новата фабрика Tesla Gigafactory за електрически автомобили в Gruenheide, Германия, 22 март 2022 г. REUTERS

Това е първият път, когато спортното превозно средство на Tesla оглавява класацията в Европа, съобщи базираната в Лондон JATO Dynamics в сряда, след като миналия месец са регистрирани 29 367 автомобила Model Y, което е с 227% повече от миналата година.

Супермини автомобилът Peugeot 208 е на второ място, а Dacia Sandero на Renault е трети в септемврийската класация.

Model Y е един от най-успешните автомобили на Tesla, който е произвел 879 346 бройки досега тази година в сравнение с 906 032 единици през цялата миналата година.

Ръстът в продажбите на Model Y на Tesla подчертава усилията й да увеличи производството в завода си в Берлин, Германия, който отвори врати през март и сега произвежда 2000 автомобила седмично.

По-рано този месец Tesla предупреди, че логистичните предизвикателства вероятно ще попречат на доставките на превозни средства в близко бъдеще.

Opel ще пусне Grandland PHEV като модел GSe

Ще има plug-in хибридно задвижване с 1,6-литров бензинов двигател и два електрически мотора

stellantis.com

Малко след обявяването на Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe, Opel представи следващия модел на своя електрифициранopel-grandland-gse-phev-2022-01-min филиал. Grandland GSe има plug-in хибридно задвижване, което комбинира 1,6-литров бензинов двигател с два електрически мотора (по един на всяка ос).

Запознатите с моделите на Stellantis вече са се досетили: това е познатото PHEV задвижване на моделите EMP2. Според съобщението на Stellantis това дава на Grandland GSe системна мощност до 221 кВт и може да ускори до 100 км в час за 6,1 секунди. В чисто електрически режим автомобилът може да се движи със скорост до 135 км в час, а в хибриден режим са възможни до 235 км в час.

Opel вече предлага SUV модела, който ще бъде ревизиран през 2021 г., в две версии PHEV. Grandland Hybrid има 165 kW PHEV задвижване от Stellantis само с един електрически мотор на предната ос. Grandland Hybrid4, с допълнителен електродвигател на задната ос, използва точно същата версия от 221 кВт, която сега се предлага и от GSe. Според прессъобщението няма промени в задвижващата система. Продължение

Volkswagen ще спечели почти половината от субсидиите за EV в Испания

Държавните средства ще бъдат разпределени за 10 проекта за електронна мобилност, представени от компании

reuters.com/business/autos-transportation

МАДРИД, 25 октомври (Reuters) – Испанският филиал на Volkswagen (VOWG_p.DE) SEAT ще спечели почти половината от близо 900 милиона евро (888 милиона долара) държавни субсидии, отпуснати за разработване на електрически превозни средства, съобщи испанското министерство на промишлеността във вторник.

Лого на Volkswagen е изобразено в производствена линия в завода на Volkswagen във Волфсбург

Лого на Volkswagen е изобразено в производствена линия в завода на Volkswagen във Волфсбург

Volkswagen каза в изявление, че сега ще анализира решението на министерството и ще проучи въздействието му, така че планираните инвестиционни проекти да могат да бъдат изпълнени с максимална ефективност.

Производителят на автомобили по-рано отказа да коментира съобщенията, че е настроен да получава по-малко от необходимото и че е заплашил да се откаже от плановете си за фабрика, ако е твърде ниско.

Държавните средства, част от така наречената схема PERTE, насърчаваща производството на електрически и свързани превозни средства, ще бъдат разпределени за 10 проекта за електронна мобилност, представени от компании, които включват също производителите на автомобили Mercedes-Benz (MBGn.DE), Opel (STLA). .MI), Renault (RENA.PA) и Peugeot (PEUG.PA).

Ръководеният от SEAT проект Future: Fast Forward ще получи 397,4 милиона евро от общо 877,2 милиона, които трябва да бъдат изплатени в първата фаза на PERTE, казаха от министерството. Продължение

Изпълнителният директор на Stellantis: Европейските стандарти за автомобилни емисии са „отклонение“

Карлос Таварес на конференция в Берлин във вторник

reuters.com/business/autos-transportation

БЕРЛИН, 25 октомври (Reuters) – Несигурността относно бъдещето на европейското регулиране на автомобилните емисии дава допълнително предимство на китайските конкуренти, които вече са напред в играта, каза главният изпълнителен директор на Stellantis (STLA.MI) Карлос Таварес на конференция в Берлин във вторник.

Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis, присъства на Paris Automotive Summit по време на автомобилното изложение в Париж 2022 г. в Париж, Франция, 18 октомври 2022 г. REUTERS

Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis, присъства на Paris Automotive Summit по време на автомобилното изложение в Париж 2022 г. в Париж, Франция, 18 октомври 2022 г. REUTERS

Главният изпълнителен директор каза, че така наречените стандарти Euro 7, които затягат ограниченията за емисиите на автомобилите за замърсители, включително азотни оксиди и въглероден оксид от 2025 г., са „отклоняване от основната цел на електрификацията“.

„Не мисля, че Европа се нуждае от Евро 7… то ще отклони част от нашата научноизследователска и развойна мощ към нещо, от което нямаме нужда, докато нашите китайски конкуренти навлизат на пазара с единствената технология за електрически превозни средства с батерии,“ каза той.

„Защо използваме нашите ресурси за технология, която искаме да забраним? Това не е здрав разум.“

Главният изпълнителен директор на Stellantis призова за смекчаване на европейската забрана за автомобили с емисии на изкопаеми горива от 2035 г. по време на автомобилното изложение в Париж през октомври, като предупреди, че ще настъпят социални вълнения, ако автомобилите с двигатели с вътрешно горене бъдат забранени, преди достъпните електрически превозни средства да бъдат налични. Продължение

Skoda добавя RS модел към гамата Enyaq

Skoda разшири гамата на Enyaq с добавянето на топ модела RS iV

Кога и в какви бройки ще пристигне Enyaq RS iV – и на каква цена – все още е определено

skoda-storyboard.com

Skoda разшири гамата на Enyaq с добавянето на топ модела RS iV. Подобно на своя модел купе, Enyaq RS iV също предлагаskoda-enyaq-rs-iv-01 електрическо задвижване с два мотора, задвижване на всички колела и 220 кВт системна мощност.

Докато Enyaq Coupé беше представен и като RS модел с най-мощното MEB задвижване директно при представянето си в края на януари 2022 г., Enyaq преди това беше наличен само с версията със 195 кВт задвижване на всички колела. Моделите със задвижване на четирите колела са идентични по отношение на батерията, която има полезно енергийно съдържание от 77 кВтч. Въпреки това, моделите със задвижване на четирите колела използват клетки от различен доставчик от батерията на модела със задно задвижване със 150 кВт, който също има капацитет от 77 кВтч – процесът на зареждане от десет до 80 процента отнема малко по-дълъг при моделите със задвижване на всички колела. С максимум 135 кВт, стандартният процес на зареждане отнема 36 минути. Продължение

„София Франс Ауто“ отвори нов мултибранд център във Велико  Търново 

Доскорошният търговско-сервизен комплекс на Peugeot се превърна в мултибранд  център, следващSFARetail 3 - Veliko Tarnovo_otkrivane_multibrand center новата концепция на Stellantis. В него ще се предлагат  автомобили от марките – Peugeot, Citroen и Opel 

Преустроеният и изцяло ребрандиран комплекс „Ес Еф Ей Ритейл – Велико  Търново“, разположен на западния изход на гр. Велико Търново, отвори врати с  официално тържество, на което присъстваха клиенти, както и представители на  бизнеса и на държавни институции. По време на церемонията управителят на новия  център – инж. Тошко Тодоров, сподели: „Сбъдна се една моя мечта – под един  покрив да бъдат представени някои от най-старите европейски автомобилни марки.  Това е възможност клиентите ни да изберат най-подходящия за тях продукт и да  получат качествено следпродажбено обслужване“ . 

Проектът по ребрандиране на доскорошното дилърство на Peugeot и превръщането  му в мултибранд търговско-сервизен комплекс бе реализиран в рамките на година,  а осъществените преустройства в него отговарят на последните стандарти на  Peugeot, Citroen и Opel. Продължение

ZF и NIO подписват споразумение за стратегическо сътрудничество

За кормилно управление без колонка и в други области

ZF подписа споразумение за стратегическо сътрудничество с базираната в Китай NIO за разработване на продукти за управление чрез кабел (SbW) и други области. Двете компании също се съгласиха да създадат механизъм за незабавно споделяне на информация, за да задълбочат комуникацията и да провеждат редовен технически обмен, за да се включат съвместно във водещи в индустрията процеси и стандарти за качество.

Steer-by-wire completes comprehensive ZF “by-wire” portfolio for all dimensions of vehicle dynamics – unique in the market  l  Steer-by-wire komplettiert umfassendes ZF-Technologieprogramm für vollautomatisierte By-Wire-Fahrzeugsteuerung

Steer-by-wire комплекти

Междувременно ZF и NIO планират да разширят сътрудничеството си до промоция на марката, продуктов маркетинг, технологии и подобрения на качеството, както и обслужване на клиенти.

Подписването на това споразумение отбелязва първия път, когато ZF Group си сътрудничи с клиент в бизнеса с телено управление в Азиатско-тихоокеанския регион, и също така отбелязва, че двете страни съвместно ще насърчават еволюцията и развитието на технологиите в много области като автономно шофиране и електрификация.

При SbW вече няма механична връзка между волана и кормилното устройство. Междинният кормилен вал (колоната) вече не е необходим. Традиционно този вал предава управляващото движение към кормилното устройство на предния мост. Новата система използва електромеханичен задвижващ механизъм между колелата като единствен източник на сила на управление. Актуаторът вече осигурява отклонение на колелата в дълбините на шасито. Командите на водача си проправят път дотам по електронен път „по кабел“.

Командите идват от задвижващ механизъм на волана в шофьорската кабина. Актуаторът има сензори, които засичат въртенето, но има и собствено задвижване. Системата възпроизвежда естественото усещане за управление и обратна връзка от пътя.

АВТОТОР възнамерява да започне производство на нови марки автомобили през първото тримесечие на 2023 г.

Това ще са два или три модела, които ще се търсят на пазара

Автотор не се отказва от плановете си да произведе първата партида електрически превозни средства с батерии на Росатом през 2023 г.

През 2022 г. компанията планира да завърши изграждането на осем завода за нови проекти

Finmarket.- Руският автомобилен производител Avtotor ще започне да произвежда нови марки автомобили с двигатели с вътрешно горене през първото тримесечие на 2023 г., каза Александър Сорокин, генерален директор на Avtotor Holding LLC, пред Интерфакс.

Завод на Avtotor произвежда автомобили в Калининград

Завод на Avtotor произвежда автомобили в Калининград

„През първото тримесечие на 2023 г. ще можем да доставяме автомобили от нови марки на пазара в страната. Това ще са два или три модела, които ще се търсят на пазара. Но засега не назоваваме марки и категории автомобили “, каза Сорокин.

Основателят на Avtotor Владимир Щербаков съобщи през септември: „Приключваме работата в първите дни на октомври и напълно стартираме производството за пренастройка. Октомври минава за пренастройване на производството и изграждане на нови условия за развитие на Русия като цяло и нашето производство в страната.“

Сорокин също каза, че Автотор не се отказва от плановете си да произведе първата партида електрически превозни средства с батерии на Росатом през 2023 г. Продължение

Разкриха данни за Rolls-Royce Spectre

Това е първият електрически автомобил на марката, насочен към производство

rolls-roycemotorcars.com

Rolls-Royce разкри първия си изцяло електрически модел, който се насочва към производство, Spectre. Година следrolls-royce-spectre-2022-04 обявяването на автомобила и плановете за пълна електрификация, компанията вече предоставя данни за ефективността, въпреки че продължават обширни тестове.

Всъщност марката Rolls-Royce казва, че е разработила „най-изчерпателната програма за тестване, която някога е създавала“. Според Rolls-Royce Spectre EV е изминал повече от 2,5 милиона километра, симулирайки повече от 400 години употреба. Компанията добавя, че повече от половината от тестовете ще се проведат по „същите пътища, по които ще се движат много производствени Spectre“, като например Френската Ривиера, където са усъвършенствали системата за окачване Planar.

Всичко това е, за да се гарантира, че Spectre EV ще изпълни очакванията на клиентите, което не би трябвало да е твърде трудно, като се има предвид, че електрическите автомобили работят изключително гладко, нещо, което бихте очаквали от Rolls-Royce. Продължение