Архив

BMW GINA 2001

Моделът GINA Light Visionary е спортен автомобил-концепция, построен от BMW, променящ формата си, BMW_Gina_Museum„облечен“ в плат кожа. GINA е съкращение от  „Geometry and functions In ‘N’ Adaptations“. Тя е проектирана от екип, ръководен от главата на BMW по проектирането, Крис Бенгъл, който казва, че с GINA дава право на тима си да „оспори съществуващите принципи и конвенционални методи.“.

Строителството започва през 2001 г. BMW използва гъвкава, разтеглива водоустойчива полупрозрачна изкуствена тъкана на кожата – покритие от полиуретан Spandex – еластичен и издръжлив. Издържа високи или ниски температури, не набъбва и не се свива и при движението не отслабва или не се поврежда тъканта. Тялото променя формата си според екстериорните  условия и скорости, а също така позволява на водача да променя формата си по желание.

BMW-GINA-Concept-Villa-d-Este-2009-lgМатерията е изтеглена над подвижна конструкция; основните форми се образуват под кожата от алуминиев профил от тел, на местата, където е необходимо движение (канали, отвори на врати, спойлер) се използват гъвкави въглеродни подпори. Формата на рамката се контролира от много електрически и хидравлични задвижващи механизми, например, фаровете се разкриват с малки мотори.Тъй като платът е полупрозрачен, задните светлини светят през него.bmw_gina_in2

GINA има само четири панела – капака на двигателя, двата странични панели и отзад.  Кожата изглежда гладка, но може да израсте по-висок заден спойлер за стабилност при висока скорост и вратите се отворят като  пеперуда. Всяка покрита с плат част достига по целия си път от носа на колата до  задния край като идеално гладка повърхност. Достъпът до двигателя, може да се получи чрез прорез, който може да се отвори в средата на капака на двигателя.

Необичайното име за превозното средство концепция е забавно за някои коментатори…