Архив

Най-старата компания

Първите компании за автомобили

Първите производители на автомобили в света са френскиите Panhard&Levassor (1889 г.) и Peugeot (1891 г.).

Под производител на автомобили имаме предвид конструкция на всички автомобили, продажба и сервиз. А не само разработки на изобретатели, които експериментират с дизайн на автомобил или тестват свои двигатели, които после продават на други фирми, и печелят първите си пари от лицензиране на патентите си, като Daimler-Benz, преди да станат напълно производители на коли.

Повече за Peugeot:

…Peugeot са един от най-големите производители на автомобили в Европа и съществуват от 1810 г. Разбира се, тогава не са били производители на автомобили. Всъщност те започватс производството на мелници за кафе и велосипеди.
И така, как Peugeot се превърна в огромната марка, която са днес?
Peugeot, от кафемелачки до Groupe PSA
Кога Peugeot започва да произвежда автомобили?
Както казахме по-горе, Peugeot е основана през 1810 г., когато семейството на Peugeot започва производствен бизнес. Започват да произвеждат мелнички за кафе, черен пипер и сол.
Арманд Пежо представя Le Grand през 1882 г. заедно с други велосипеди. Всъщност велосипедите на Peugeot продължават да се произвеждат до съвсем скоро.
След среща с Готлиб Даймлер, Peugeot се убеждава в рентабилността на навлизането в автомобилната индустрия. Първият автомобил на Peugeot, триколесен автомобил с пара, е произведен през 1889 г. и са направени само четири.
През 1890 г. парата е изоставена, тъй като е била с тежка и обемиста конструкция на превозните средства и вместо нея е произведена четириколесна кола с бензинов двигател с вътрешно горене. Построен е от Panhard по лиценз на Daimler.
През 1892 г. са построени 29 автомобила, а до 1899 г. са построени 300 автомобила. Peugeot става първият производител на bebeавтомобили, който монтира гумени гуми на бензинов автомобил.
Peugeot също са ранни пионери в автомобилните състезания. Албер Лемайтр печели състезанието Париж-Руан с 3 конски сили Peugeot. В състезанието Париж-Бордо-Париж са включени и три Peugeots, което също бележи дебюта на пневматичните гуми на Michelin в състезанията.
Първите Peugeots са построени през 1896 г., което означава, че вече не разчитат на Daimler – Type 15. Същата година Арманд Пежо – брокер, създава собствена компания, Societe Anonyme des Automobiles Peugeot. Той построил фабрика в Audincourt, за да се съсредоточи изцяло върху производството на автомобили. Общите продажби на автомобили във Франция през тази година са 1200, а 300 от тези продажби са от Peugeot.
През 1901 г. Peugeot дебютира с „Bebe”, това беше едноцилиндров автомобил с мощност от 5 конски сили, който накара Peugeot да се постави като лидер в стила и да вдигне консервативния си имидж.

Заедно с други френски производители на автомобили – Renault и De Dion-Bouton, Peugeot изиграва важна роля в развитието на най-малкия тип моторни автомобили. Около 1901 г. Арманд Пежо (1849-1915) започва да създава свои собствени двигатели, първият от които задвижва Bebe, достъпен „бебешки“ автомобил, проектиран от Еторе Бугати (1882-1947). Той имаше максимална скорост от 28 мили в час и се продава добре до 1912 година.