Архив

Monthly Archives: февруари 2024

Електрификация достъпна за всеки: запознайте се с новия Opel Corsa Hybrid

Електрифициран, интелигентен, комфортен: Opel Corsa с 48-волтово хибридно задвижване за първи път на пазара

Предимство на хибрида: ниски нива на CO2 емисии, напълно електрическо задвижване при ниски скорости

Високо ниво на оборудване: Множество най-съвременни асистиращи технологии

Бестселър при малките автомобили: Носещ отличителния Opel Vizor и нов дизайн на кокпита

Източник: www.opel.bg

Рюселсхайм. От няколко месеца Opel Corsa блести по нов начин – по-модерен, дигитален и по-обновен откорсо хибрид всякога. Моделът носи отличителното лице на марката Opel Vizor и разполага с две електрически задвижвания. Сега Opel разширява задвижващата гама на бестселъра при малките автомобили и Corsa ще се предлага за първи път като хибрид с 48-волтова технология.

Системата включва литиево-йонна батерия, която се презарежда автоматично при определени условия на шофиране и нови 1,2-литрови трицилиндрови бензинови двигатели с турбокомпресор със 74 тВ/100 к.с. и 100 кВ/136 к.с., които са разработени специално за хибридно приложение. Двигателите са съчетани с нова електрифицирана шестстепенна трансмисия с двоен съединител и електрически мотор с мощност 21 кВ/28 к.с.

В сравнение с чисто конвенционалния аналог, разходът на гориво и емисиите на CO2 са намалени с около 18 процента. Собствениците на Corsa Hybrid ще могат да се възползват от хибридното задвижване и да ползват само електричество при ниски скорости в града, наслаждавайки се на високо ниво на комфорт при шофиране благодарение на оптималната координация на системата. Благодарение на компактния дизайн на хибридната система не се губи място в интериора. Corsa Hybrid не е нужно да бъде зареждана от външен източник – контакт или станция за зареждане. Продължение

Перфектен спътник за пътуване: Новият Opel Astra Sports Tourer разполага с всичко необходимо, включително оригинални аксесоари

Предостатъчно място за багаж: Обем на багажника до 1 553 литра, включително системи за покрива и багажника за вашите ски, сноуборд и колела

Излет в планината: Отвор на задната седалка за ски, тави за багажника и вериги за сняг

Подредено и практично: Мултифункционални решения FlexConnect за интериора

Локално без емисии: Електрическата версия предоставя пробег до 413 километра (WLTP), широка гама от решения за зареждане, включително универсално зарядно устройство

Източник: www.opel.bg

Рюселсхайм. Може би планирате следващото си каране на ски тази седмица или се подготвяте за почивка на по-Opel_Astra_Sports_Tourer_Electric-01@2xтопъл климат? Независимо от дестинацията, новият Opel Astra Sports Tourer е идеалният спътник за цялото семейство. Той предлага изобилие от пространство, гъвкави и практични решения за багаж, а електрическата версия и пътуване без емисии.

С Astra Sports Tourer Electric, едно от първите напълно електрически компактни комбита, можете да изминете до 413 километра (WLTP1) пробег преди да ви се наложи да заредите отново. За по-дълги разстояния Opel предлага практични аксесоари за зареждане.

За вашето пътуване, за пълно удобство и комфорт са предвидени специално изработени оригинални аксесоари на Opel, които да гарантират достатъчно пространство за всичко, от което се нуждаете по време на път за вас и вашето семейство. Предлагането варира от практични транспортни и носещи системи до гъвкави решения за комфорт и оборудване за безопасност при хлъзгав път.

Решения FlexConnect – за товарни отделения и носещи системи

Новата Astra Sports Tourer е комфортен и практичен семеен автомобил с много място за багаж. Комби моделът предлага до 1 553 литра товарен обем със сгънати задни седалки. Това означава, че не само многобройните куфари, но и вашият любим четириног приятел може да пътува удобно и безопасно в обемна транспортна кутия. Дори с пътници на задната седалка багажника разполага с вместимост от до 516 литра. Продължение

Новата глобална игра на FIAT

В един непрекъснато променящ се пазар на глобална мобилност има хора, които мечтаят за по-добро  бъдеще и такива, които предприемат конкретни стъпки към едно по-устойчиво и отговорно бъдеще.

FIAT  доказа, че бъдещето вече е тук с разкриването на новата си фамилия концепции, вдъхновени от Panda.

Първият нов продукт ще бъде разкрит следващия юли, последван от пускането на ново превозно средство  всяка

Fiat Concept c ars-genf 2024

Fiat Concept c ars-genf 2024

година до 2027 г. Новият набор от модели е проектиран да завладее улиците на света и да попълни  гамата на марката. Благодарение на Stellantis, FIAT има достъп до нова глобална платформа, към която е  добавил своята отличителна италианска креативност – рецепта, съчетаваща красота и прости решения.

Новата глобална игра беше обявена във видео – достъпно на тази връзка* – в което Оливие Франсоа,  главен изпълнителен директор на FIAT и глобален CMO на Stellantis, представя предстоящите премиери,  използвайки жизнерадостната Panda – моделът, който играе голяма роля в начина, по който възприемаме  автомобила повече от четиридесет години. Този символ на италианската креативност е вдъхновил новото  семейство от концепции.

Оливие Франсоа заяви: „FIAT е глобална марка с 1,3 милиона продадени коли миналата година и  солидно лидерство в много части на света. Намираме се в глобална игра и следващата ни стъпка ще  бъде да преминем от местни продукти към глобално предложение, което може да бъде от полза за  всички наши клиенти навсякъде по света. Развълнувани сме да споделим този поглед към нашето  бъдеще; всъщност много близко бъдеще, тъй като първият автомобил ще бъде представена след 4  месеца по време на честването на 125-ата годишнина на марката. Тази премиера ще бъде последвана  от 1 нов модел всяка следваща година.“ Продължение

Повече забавление, повече възможности, повече Avenger: новият Jeep®

Avenger 4xe  Jeep® представя иновативната хибридна технология 4xe за първи път с новия Avenger 4xe 

Марката Jeep, известна със своите традиции по отношение на приключения и иновации, с гордост  разкрива най-PR_SFAautomotive_Jeep_Avenger_4xe_240224новото допълнение към своята уважавана гама, което идва като продължение на огромния  успех, постигнат от изцяло електрическата версия – новият Jeep Avenger 4xe. С твърд ангажимент за  разширяване на границите на производителността и електрификацията, марката Jeep представя новия  Avenger 4xe, свидетелство за несравнимото наследство на глобалната SUV марка.

В сърцето на новия Avenger 4xe лежи иновативната 4xe хибридна технология. Тази новаторска система  предлага повече от просто намалени емисии – осигурява наелектризиращо шофиране при всякакви пътни  условия.

Ерик Лафорж, ръководител на марката Jeep в Европа, коментира – „Новият Jeep Avenger 4xe  представлява повратна точка за марката. Най-новата версия на нашия успешен модел обединява  компактността и гъвкавостта на Avenger с производителността на системата за задвижване на  четирите колела. Резултатът е несравнима способност за още по-динамично шофиране. Новият  Avenger 4xe попълва 4×4 гамата на марката, покриваща всички сегменти“.  Продължение

Renault представя Renault 5 E-Tech електрическо на цена от €25 000

Renault Group се е ангажирала да произвежда Renault 5 E-Tech електрическо — и неговата батерия — във Франция от лятото на 2025 г. Превозните средства и батериите ще се сглобяват в завода в Дуе, който беше един от производствените обекти за оригиналното Renault 5.

greencarcongress.com, 27 февруари 2024 г.

Renault представя електрическото Renault 5 E-Tech. Снабдено с електрическа и цифрова технология и изцялоrenault-5-r5-2024-33-min-1400x933 произведен във Франция, то също е на конкурентна цена, започваща от около 25 000 евро. За да постигне този резултат в сегмента на малките и достъпни градски автомобили, Групата се възползва от пълния си набор от експертни познания и по-специално този на Renault, Ampere, организацията на Renault Group, специализирана в електрически превозни средства и софтуер, и Mobilize.

За този проект Групата разчита на своята нова мултиспециализирана организация, създадена да бъде в крак с технологичните промени в този сектор чрез гъвкав, иновативен и ефективен подход. Например Ampere донесе на Renault неоспоримо конкурентно предимство с бързото развитие на оригинална платформа, посветена на малки електрически превозни средства, заедно със силна европейска индустриална екосистема. В резултат на това Renault успява да разработи нова гама от атрактивни електрически превозни средства, ръководени от Renault 5 E-Tech electric. Продължение

JATO: Регистрациите на електромобили в Европа надхвърлиха 2 милиона единици за една година за първи път през 2023 г.

Регистрациите на нови превозни средства в Европа достигнаха най-високото си ниво миналата година от пандемията.

Силното търсене на електрически превозни средства с батерии (BEV) и нарастващото влияние на новите участници на пазара предизвикаха значителни промени в автомобилния пейзаж на континента с регистрации на нови пътнически превозни средства на обща стойност 12 792 151 единици в Европа-28 през 2023 г., което е с 14% повече спрямо предходната година, според JATO.

Голяма част от растежа на пазара на нови автомобили в Европа през 2023 г. се дължи на BEV, които1 елмо представляват 15,7% от общия пазарен дял с 2 011 209 регистрирани единици. Това бележи нов връх за категорията, почти равен на 2 049 157 регистрации на дизелови автомобили. Тези резултати укрепват статута на Европа като втория по големина пазар в света за BEV, след Китай (~5 милиона единици), но пред САЩ (1,07 милиона единици).

„Въпреки че растежът спря през ноември и след това рязко спадна през декември, стимулите продължават да подкрепят навлизането на BEV в цяла Европа. Но когато се разглеждат данните по тип регистрация, става ясно, че в момента стимулите са привлекателни само за компании, автопаркове и наеми.“, каза  Фелипе Муньос, глобален анализатор в JATO Dynamics.

Ръстът се дължи на силното търсене на нови превозни средства на пазари, включително Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Белгия, Португалия, Хърватия и Кипър. Въпреки това влиянието на високите лихвени проценти може да се види в Германия, която остава най-големият пазар за нови превозни средства в Европа. Продължение

Volkswagen представя ID.7 Tourer в Европа

ID.7 е флагманът сред електрическите модели на Volkswagen. Сега Volkswagen разширява портфолиото си ID.7 вvolkswagen-id7-tourer-2024-14-min-1400x933 Европа с комби: изцяло новия ID.7 Tourer. Това е един от първите изцяло електрически комби автомобили в горния среден клас.

Volkswagen също е представен в този клас с новия Passat Variant. И двете продуктови линии се допълват взаимно и заедно покриват всички съответни типове задвижване – от високоефективни бензинови и дизелови двигатели до plug-in хибриди с прогнозиран електрически пробег от повече от 100 километра (WLTP) и изцяло електрически превозни средства.

Новият ID.7 Tourer съчетава емисионните предимства на електрическата мобилност с дълъг пробег по WLTP (до 685 км), висококачествен пейзаж на пилотската кабина, комфорт при пътуване и превъзходен простор – което го прави идеален бизнес автомобил. Предварителните продажби в цяла Европа са планирани да започнат през първото тримесечие на тази година. Продължение

Porsche представя два нови е-хибридни варианта на Panamera

Porsche допълнително разширява гамата си от задвижващи агрегати за Panamera. Като част от стратегията E-Performance към портфолиото са добавени Panamera 4 E-Hybrid и Panamera 4S E-Hybrid. Това е отговорът на Porsche на особено силния интерес към ефективни и динамични е-хибридни задвижвания на много пазари. Така Panamera ще се предлага в общо четири варианта на изпълнение на тази усъвършенствана технология за задвижване.

Panamera 4 E-Hybrid е фокусирана върху това да бъде особено ефективна и способна.

За да генерира мощно ускорение, Porsche комбинира нова хибридна система със значително обновен 2,9-литров V6-туин-турбо двигател 300 к. с. Общата системна мощност от 463 к. с. и максимален въртящ момент от 479 lb.-ft. позволяват ускорение от 0 до 60 mph за 3,9 секунди, както и максимална скорост на пистата от 174 мили в час.

Panamera 4S E-Hybrid

Panamera 4S E-Hybrid

Panamera 4S E-Hybrid поставя още по-голям акцент върху динамиката на шофиране, както и върху непрекъснатото подаване на мощност в горния диапазон на оборотите. Неговият 2,9-литров туин-турбо шестцилиндров двигател развива 348 к. с. Общата мощност на системата е 536 к. с., максималният въртящ момент е 553 lb.-ft. Това позволява на Panamera 4S E-Hybrid да ускори от 0 до 60 мили в час за 3,5 секунди и да достигне максимална скорост на пистата от 180 мили в час.

Всички нови модели Panamera E-Hybrid предлагат по-висока скорост на зареждане, по-добра реакция на газта и батерия с 45% по-голям капацитет от своите предшественици. Новата батерия с високо напрежение предлага капацитет от 25,9 кВтч (бруто) без нужда от повече място. В същото време 11-кВт-On-Board-AC-зарядно устройство може да намали времето за зареждане до само два часа и половина при идеални условия. Продължение

Stellantis подготвя производството на електрически двигатели в Унгария

Stellantis ще произвежда и електрически задвижвания в своя унгарски завод в Szentgotthárd. Групата ще инвестира около 100 милиона евро в съответното оборудване на фабриката. Първите електрически задвижващи модули (EDM), произведени в Унгария, ще слязат от производствената линия в края на 2026 г.

stellantis.com

В момента Stellantis произвежда двигатели с вътрешно горене в Szentgotthárd, по-специално 1,2-литрови турбо трицилиндрови и 1,6-литрови четирицилиндрови двигатели. След по-малко от три години там ще произвежда и електрически задвижвания за няколко модела Stellantis. За тази цел производителят ще инвестира 103 милиона евро, включително капитал на Stellantis и субсидии от унгарското правителство.

Заводи Stellantis Унгария Drives

Заводи Stellantis Унгария Drives

Иначе компанията само уточни, че електродвигателите ще бъдат EDM за предстоящата платформа STLA. Stellantis обяви плановете си за новата платформа през 2021 г. Съответно, „STLA Small“ за микро и компактни автомобили ще замени второто поколение на платформата e-CMP.

Новата платформа ще има пробег от поне 500 километра за леки автомобили в сегментите A, B и C. Има също „STLA Medium“ за леки автомобили в сегменти C и D и „STLA Large“ за леки автомобили в сегменти D и EV с пробег съответно до 700 и 800 километра. От 2024 г. четвъртата платформа на Stellantis ще бъде „STLA Frame“ за големи електрически SUV и пикапи с пробег от поне 500 километра. Продължение

Нов дизайн, позната система на задвижване: Dacia освежава своята Spring

Dacia пуска отново своя електрически компактен автомобил Spring. Марката Renault се фокусира върху външния вид, интериора, свързаността и реорганизацията на оборудването. По отношение на задвижването и зареждането обаче всичко си остава същото. По този начин новият Spring също ще разполага с малка батерия от 26,8 кВтч и максимална мощност от 48 кВт.

Dacia преобразява своята електрическа кола, пусната на пазара през 2021 г., но не преразглежда своятаdacia-spring-electric-facelift-2024-04-min-1400x933 технология за задвижване. Това е основното послание на марката Renault при представянето на новото поколение. С високата си полезна стойност Spring вече отговаря на „реалните нужди“ на клиентите.

Като градски автомобил, здравият модел може да спечели точки с ниското си тегло и изгодна цена. Dacia обича да набляга на съотношението цена-качество на подобен на SUV EV. От друга страна, не е тайна, че Spring нито е особено подходящ за дълги пътувания по магистрала, нито има възможност за бързо зареждане.

Dacia остава вярна на това позициониране и с новото поколение. Ревизираният Spring може да бъде поръчан от дилърите през пролетта, а пускането на пазара ще последва през лятото. Dacia все още не е обявила цената на бъдещата версия, но на предварително събитие за членовете на пресата се изпусна, че Spring „ще остане най-евтиният EV в Европа“. На събитието обаче научихме, че може да има кратка празнина в предлагането. Сегашното поколение се продава с отстъпка (поне в Германия), докато новото поколение няма да бъде налично до лятото. Продължение