Архив

Daimler DS420

Daimler лимузина DS420 е производство на Daimler Limited през 1968-1992 г. Пуснати са 4141 коли и 903 (само Daimler_Limousine_DS420_8320338879шаси). Това е кола от Class Luxury. Двигателят е 4235 куб. см. DOHC Jaguar, 6-цилиндров линеен. Автомобилът има база 358 см, при дължина 574 см, ширина 197 см и височина 161 см, тежи 2133 кг.

Превозните средства се използват широко като служебни автомобили, държавни в няколко страни, включително и от британските, датските и шведските кралски къщи. Колата също е често използвана в погребалните и хотелски сделки.

Първоначално се произвежда в Vanden Plas в Кингсбъри, Северен Лондон.

Лимузината се основава върху подовия панел на флагмана на Jaguar 420g, но с междуосие удължено допълнително. В предната част е подобен на оригиналния Sovereign Daimler, с четири фара от Jaguar.

71_Daimler_DS420_Limo_DV-07-CC_i03Пътниците седят на пейка-седалка, разделени от шофьора зад стъкло в пищен комфорт – задната седалка на DS420 е 1,8 м в ширина. Размерите на автомобила са много сходни с тези на Rolls-Royce Phantom VI, с която е проектирана лимузината да се конкурира, въпреки че Daimler значително подбива Rolls-Royce по цената.

Максималната мощност в к. с. е 245, има тристепенна автоматична скоростна кутия, независимо окачване, четири диска спират Daimler-а при максимална скорост от 176 км в час.

Преминаването на производството в  Ковънтри донася третият фейслифт на колата. Предишният фейслифт, през 1974 г., модернизира прозореца за задните пътници – преди той е от две части, едната от които се накланя нагоре и надолу, сега става от цяло парче. Подобрена е антикорозионната устойчивост и е променен малко грила, намалена е дограмата в интериора.daimler-ds420-05

DS420 е превозно средство , от което има много по поръчка, с богат списък от опции. Индивидуалните собственици са склонни да напълнят с опции колите си. До началото на 1980 г., Daimler е сред най-големите клиенти на лимузини под наем от Hertz. Леките автомобили са били предлагани и за използването като държавна и служебна кола. Като такива, повечето Daimler са оборудвани с електрически разделящ вътре прозорец, климатик, интериор кожа, както и стойка на капака за флаг.

Две коли са били построени в landaulette версия, но не са запазени.

Daimler DS420 е в официалната употреба в целия свят, включително и от датското Royal House, управителя на Тасмания и управителя на Бермудските острови, в началото на 1970. Автомобилът е закупен от много местни власти и посолства. Inter-Continental Hotel, Хонг Конг, са закупили двадесет и два Daimler DS420 през годините.

Daimler_DS420.1Британската Royal Mews сега притежава три DS420 Daimler за използването по държавни поводи и за гостите сановници. В края на управлението на кралица  Елизабет,  кралицата-майка имаше четири DS420 през годините (всички регистрирани NLT1 или NLT2). Всички автомобили носят кралския герб.

Един Daimler DS420 на кралицата майка, боядисан в Royal Claret, сега е в Royal Mews, заедно с два други модели, вече собственост на кралицата. Те се класифицират като държавни коли, въпреки че, за разлика от Royal Rolls-Royce и Bentley моделите имат регистрационни номера.

Един от най-известните късни DS420 е ползван за погребението на Даяна, принцеса на Уелс, съответно като  катафалка и траур лимузина.

Кралското семейство на Дания, в допълнение към много други престижни автомобили, има три Daimler DS420.

Джин, Великият херцог на Люксембург, използва Daimler DS420 с регистрационния номер 1, който е официалната му лимузина през 1970-1988 г.