Архив

Monthly Archives: април 2024

Jeep® AVENGER с урбанистичен дебют в София

Jeep® България представи разширената моделна гама пред медии, клиенти и партньори

Разширената моделна гама на Jeep AVENGER, която вече предлага бензиново, хибридно и електрическо PR_SFAautomotive_Jeep_Avenger_Sofia (1) задвижване, дебютира официално пред родна публика на 24 април в клуб в центъра на столицата.  В типичен за американската марка урбанистичен и свободолюбив стил, моделът бе представен пред  медии, клиенти и партньори на Jeep България.

Марката Jeep винаги се е асоциирала със свободата, приключенията и иновациите. С успешния си  компактен модел AVENGER, тя засилва присъствието си в един от най-бързорастящите сегменти в Европа и  осигурява на клиентите и феновете още един функционален автомобил, с който да завладяват градската  джунгла с лекота и увереност. С перфектните си и характерни за малък SUV размери – дължина от 4,08 м,  ширина от 1,78 м и височина от 1,53 м, Jeep AVENGER предлага изключително удобно придвижване из  градските улици и подземни паркинги в офис сградите и търговските центрове.

В същото време този  практичен силует разполага с водещо за класа си вътрешно пространство, в което спокойно могат да се  настанят петима възрастни заедно с любимите си ежедневни вещи. И като говорим за товарене,  интериорният дизайн на AVENGER е проектиран максимално добре, за да осигури общо до 34 литра  отделения за съхранение – два пъти повече от стандартните за сегмента 15 литра. Продължение

BMW дава фейслифт на i4 и нов модел със задвижване на четирите колела

BMW представя леко преработена версия на Серия 4 Gran Coupé и неговата електрическа версия, i4, на Auto China в Пекин. При i4 има свежи дизайнерски акценти и допълнителен вариант на задвижване.

bmwgroup.com, 24.04.2024

Сн.:BMW i4 Auto Китай

Новата задвижваща система е i4 xDrive 40. Досега i4 се предлагаше само като модел със задвижване на четиритеFabian Kirchbauer Photography колела в подчертано спортния вариант i4 M50 с 400 кВт мощност – или като модел със задвижване на задните колела с 250 кВт мощност (eDrive 40) с същата батерия или 210 кВт i4 eDrive35 с по-малка 70,2 кВтч батерия.

Новият, четвърти вариант на задвижване също използва батерията от 83,9 кВтч на eDrive40 и M50. Системната мощност на задвижването на четирите колела е 295 кВт, а въртящият момент е 600 Нм благодарение на втория електрически мотор на предната ос (eDrive40: 430 Нм). Разходът обаче се увеличава с мощността и въртящия момент, така че пробегът на автомобила със задвижване на четирите колела е между 444 и 548 километра, според WLTP, в зависимост от оборудването. Продължение

Световна премиера на Mini Aceman: Mini пуска първия изцяло електрически модел

Mini вече предлага Cooper и Countryman с електрически задвижвания, но и двата модела се предлагат и с двигатели с вътрешно горене. С Aceman британската марка на BMW представи първата си серия изцяло електрически модели. Имаме данните от премиерата в Пекин!

bmwgroup.com, 24.04.2024 г.

Сн.:Mini Aceman BEV

Mini позиционира новодошлия между иконата на марката, Cooper с три врати, и компактния кросоувърmini-aceman-s-2024-15-min-1400x933 Countryman – с дължина 4,07 метра, Aceman е по-близо до 3,90-метровия Cooper, отколкото Countryman (4,43 метра). Все пак височината му от 1,50 метра определено го прави кросоувър. Mini го нарича „първият кросоувър модел за премиум сегмента на малките автомобили“.

По отношение на задвижващата система, Aceman е силно ориентиран към настоящото поколение Cooper, което дебютира на IAA Mobility миналата година – с едно изключение. Подобно на Cooper E, базовият модел Aceman E има задвижваща мощност от 135 кВт и 290 Нм въртящ момент. Въпреки това, с 42,5 кВтч, батерията на Aceman E е малко по-голяма от тази на Cooper E (40,7 кВтч). Едно предимство е, че с пробег от 310 километра по WLTP, Aceman E може да измине пет километра повече от малката кола.

При Aceman SE обаче няма промени: както при Cooper, изходната мощност е 160 kW, а максималният въртящ момент е 330 Нм. Батерията има енергийно съдържание от 54,2 кВтч. Изненадващо, със същата комбинация от батерия и задвижване, малкият кросоувър автомобил може дори да измине четири километра повече от предполагаемата по-аеродинамична малка кола – по-специално 406 вместо 402 километра, според WLTP.

Също така няма значителни разлики с Cooper E и Cooper SE по отношение на поведението при зареждане.

Все още трябва да се имат предвид два фактора, за да се превърне по-малкият кросоувър в „истинско“ Mini: поведението при шофиране и дизайна. Според Mini шасито придава на Aceman „спортен характер и това се отразява и в удоволствието от шофирането, което е типично за марката“. Продължение

Продажбите на електрически автомобили ще растат, но достъпността е на фокус, казва IEA

Продажбите на електрически автомобили ще достигнат 17 милиона тази година, в сравнение с 14 милиона през 2023 г., което подбива търсенето на петрол за автомобилния транспорт.

reuters.com/business/autos-transportation, април 2024 г.

ЛОНДОН, април (Reuters) – Продажбите на електрически автомобили ще нараснат силно през 2024 г.

Мъж държи щепсел за зареждане на автомобил в станция за зареждане на електрически превозни средства (EV) Smart Charge в Пекин, Китай

Мъж държи щепсел за зареждане на автомобил в станция за зареждане на електрически превозни средства (EV) Smart Charge в Пекин, Китай

въпреки икономическите затруднения на някои пазари, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ) във вторник, но достъпността и инфраструктурата за зареждане ще бъдат ключови за бъдещия растеж.

Продажбите на електрически автомобили ще достигнат 17 милиона тази година, в сравнение с 14 милиона през 2023 г., като повече от един на всеки пет автомобила, продадени в световен мащаб, ще бъде електрически, което подбива търсенето на петрол за автомобилния транспорт.

Очаква се десет милиона от тези превозни средства да бъдат продадени в Китай.

„Ниските маржове, променливите цени на металите за батерии, високата инфлация и постепенното премахване на стимулите за закупуване в някои страни предизвикаха опасения относно темповете на растеж на индустрията, но данните за глобалните продажби остават силни“, каза базираният в Париж енергиен наблюдател в своя Глобална перспектива за електрически превозни средства. Продължение

Mercedes представя електрическата G-класа

Mercedes-Benz представи електрическата G-класа в навечерието на Auto China – както стана ясно, моделът няма да се продава като EQG, а като “G 580 с EQ технология“. Въпреки това нищо не се е променило по отношение на технологията в сравнение с концепцията EQG. В близост до колелата има четири електрически мотора.

mercedes-benz.com, 24.04.2024 г.

Снимки: Mercedes Benz G-Class Auto China

Концепцията EQG, представена на IAA Mobility 2021, вече имаше четири електрически мотора. Те се намиратmercedes-benz-g580-eq-technology-g-klasse-g-class-2024-19-min-1400x933 „близо до колелото“, т.е. не като двигатели на главината на колелото в джантата, а в рамката на превозното средство. Оттам те са свързани към колелото чрез задвижващ вал.

Предимството на това устройство е, че всеки електродвигател може да се управлява индивидуално, което може да бъде изключително полезно, главно извън пътя. Mercedes все още вижда своята G-класа като офроуд икона, въпреки че днешните клиенти използват превозното средство повече като SUV и рядко напускат асфалтирани пътища.

Четирите еднакви мотора с мощност 108 кВт осигуряват комбинирана мощност от 432 кВт. Въртящият момент на системата дори достига 1164 Нм. Централното устройство за управление на задвижването (CPC) е от съществено значение за координирането на четирите двигателя. Ако CPC разпределя мощността оптимално, за да използва тягата, електрическият G 580 може да ускори от място до 100 км в час за 4,7 секунди – ограничението е 180 км в час, което Mercedes регулира електронно. Продължение

Технологията геофенсинг при plug-in хибридите на DS Automobiles

 • Услугата за „геофенсинг” или т.нар. „географско ограждане” задейства автоматично електрическия режим на движение на plug-in хибридните модели на DS Automobiles, когато те навлязат в зони с определени ограничения на емисиите (LEZ или Low Emission Zone).
 • Удобствата на геофенсинг функцията вече се предлагат при DS 4 E-TENSE, DS 7 E-TENSE и DS 9 E-TENSE, оборудвани с DS IRIS SYSTEM и активен режим за plug-in хибридни системи за задвижване.

Внедряването на услугата за геофенсинг е свързана с желанието на DS Automobiles да улесни максимално1eef5124a0be1f2cb148653b4498f18355029bc8 водачите при въвеждането на зони с ниски емисии в цяла Европа. Тези зони имат за цел да ограничат движението на най-замърсяващите атмосферата превозни средства в рамките на определени области чрез постепенни ограничения на достъпа и движението в тях.

При хибридните задвижващи системи E-TENSE на моделите DS 4, DS 7 и DS 9, които формират съответно близо 40%, 60% и 90% от обема на продажбите в Европа на всеки от тези модели (данни за 2023 година), услугата за геофенсинг дава възможност за допълнително оптимизиране на използването на различни енергийни източници, увеличаване на удобството при употреба и намаляване на въздействието на автомобилния транспорт върху околната среда.

При наближаване на зона с ограничения по отношение на емисиите (LEZ), водачът получава своевременно предупреждение, а при навлизане в дадената зона, автомобилът преминава автоматично към изцяло електрически режим на движение, стига в акумулаторната батерия има достатъчно енергия. По този начин ефективността на plug-in хибридните модели може да се увеличи максимално. Продължение

Opel разкрива зашеметяващото следващо поколение Grandland SUV

 • От концепция към реалност: Изцяло новият Grandland носи много дизайнерски характеристики от Opel Experimental
 • Германска енергия: Проектиран, конструиран и произведен в Германия
 • BEV-роден: Най-добрият SUV на Opel, базиран на новата платформа STLA Medium
 • Електрическа свобода: Grandland Electric разполага с нов дизайн на батерията и ще предлага пробег до около 700 километра (WLTP)
 • Иновации в светлините: Нова система Intelli-Lux Pixel HD с над 50 000 отделни елемента
 • Greenovation: Интериор от рециклирана материя PET
 • Гъвкави възможности за съхранение: Над 35 литра вътрешни отделения за съхранение, включително полупрозрачен Pixel Box

Рюселсхайм. Стилен и динамичен, просторен и многофункционален с напълно електрифицирано портфолио отopel-grandland-electric-2024-17-min-1400x933 задвижващи системи – това е новият Opel Grandland, представен от базирания в Рюселсхайм автомобилен производител. В новият модел са имплементирани много дизайнерски характеристики, забелязани за първи път в концептуалния автомобил Opel Experimental. Те включват 3D Vizor с осветено лого Blitz, гордо разположено в центъра, и постоянно осветен надпис „OPEL“ на задния капак. Допълнителни акценти включват системата за осветление Intelli-Lux Pixel HD с над 50 000 отделни елемента, плюс BEV STLA Medium платформа и нов дизайн на плоска форма на батерията (даваща възможност за 98 кВч батерия). Това позволява на Grandland Electric да измине до около 700 километра локално без емисии (според WLTP1).

„Новият Grandland е особено важен за Opel. С него всеки модел на Opel без изключение се предлага в електрическа версия. Това е голяма стъпка в нашата посока за пълна електрификация на марката. Новият Grandland е проектиран и разработен в Рюселсхайм и ще се произвежда в Айзенах. Връзката с Opel Experimental е налице. Той предлага иновации, които бяха забелязани за първи път при този необикновен концептуален автомобил. Новият Grandland ще засили нашата позиция във важния C-SUV сегмент,” заяви изпълнителният директор на Opel Флориан Хютл. Продължение

Citroën навлиза на B-SUV пазара с изцяло новия C3 Aircross

 • Citroën представя официално първите снимки на изцяло новия C3 Aircross, който скоро ще отбележи своята пазарна премиера в Европа.
 • Новият C3 Aircross е преминал през радикална промяна и навлиза в нова територия с амбицията да утвърди позициите си в един извънредно оспорван пазарен сегмент.
 • Външният дизайн отразява един значително по-строг и същевременно стилен по характер SUV модел. Самоуверената нова външност му придава по-напористо, мускулесто излъчване с подчертана здравина и издръжливост.

С дължината си от 4,39 метра новият C3 Aircross е пораснал значително, за да предложи повече вътрешноcitroen-e-c3-aircross-2024-2-1400x933 пространство и за първи път в този сегмент – до 7 места. Едновременно с това, моделът запазва своя компактен, практичен и маневрен дух.

В допълнение към версиите с двигател с вътрешно горене, гамата на C3 Aircross ще предложи и особено подходящата за този вид модели хибридна система, както и вариант с изцяло електрическо задвижване.

C3 Aircross бележи продължението на продуктовата офанзива на Citroën в B сегмента и споделя стилистичния език, отличаващ C3. Налице е същата философия за осигуряване на уникален комфорт и всички удобства и възможности, които клиентите на марката очакват. Продължение

Както писахме, новият SUV на Alfa Romeo получава ново име

Няколко дни след световната премиера на Alfa Romeo Milano, автомобилният производител обяви, че автомобилът ще бъде пуснат под друго име. Той ще се казва Junior, след като италианското правителство обърна внимание на първия избор на марката Stellantis.

reuters.com, stellantis.com

Италианският министър на промишлеността, Адолфо Урсо, посочи по време на премиерата, че има закон срещу

Alfa Romeo Stellantis Junior

Alfa Romeo Stellantis Junior

продукти с „италианско звучене“, които не се произвеждат в Италия от 2003 г. насам – колата, известна преди като Milano, ще се произвежда в Полша .

„Кола, наречена Milano, не може да се произвежда в Полша. Това е забранено от италианския закон“, каза Урсо. Stellantis направи нов ход и преименува малкия SUV.

„Името „Милано“, което е любимо на публиката, беше избрано, за да отдаде почит на града, където цялата ни история започва през 1910 г.“, пише автомобилният производител в изявление. „Въпреки че Alfa Romeo вярва, че името отговаря на всички законови изисквания и че има проблеми, много по-важни от името на нов автомобил, Alfa Romeo реши да го промени от „Milano“ на „Alfa Romeo Junior“ в духа на взаимно разбиране.” Продължение

Високото ниво на лукс на Lexus в най-компактния модел на марката досега

 • Без компромиси по отношение на качеството и прецизността при изцяло новия компактен кросоувър на Lexus
 • Интериорният дизайн и изработката създават чувство за автомобил от „по-висок клас“, като това при по-големите и по-скъпи модели
 • “Premium casual” усещане в унисон със съвременните вкусове за по-малко формален подход към лукса
 • Първите доставки на автомобили за европейски клиенти вече са в ход
 • Онлайн конфигураторът на Lexus LBX позволява на клиентите да изследват своите персонализирани спецификации на автомобила отвътре и отвън с виртуален, 360-градусов изглед

След като доставките на изцяло новия LBX са факт, клиентите вече могат да изживеят от първа ръка високотолексъс ниво на лукс на Lexus в най-компактния модел на марката досега.

Съчетавайки привлекателните, съвременни линии на външната стилистика “Resolute Look” на автомобила с дизайн, комфорт и обзавеждане на интериора на изключително ниво, LBX предлага качество на модел от по-висок клас – такова, каквото бихте очаквали от по-голям, по-скъп модел, от по-висок сегмент.

В същото време моделът придава по-лек, по-малко официален щрих на автомобила, с усещане за “premium casual”. Така той подхожда с повече лекота към „премиума“, отразявайки съвременния вкус за високо качество с по-спокойно усещане. Подходяща е аналогията с дизайнерски спортни обувки и как при тях има комбинация от висша мода и ежедневно спортно облекло. Това е подход, който ще осигури на LBX повече привлекателност, включително насочване към нова, по-млада и осъзната за стила аудитория, интерпретирайки традиционното майсторство и качество на Lexus в модерна форма. Продължение