Архив

Monthly Archives: април 2022

Сърбия подписа сделка за 200 милиона долара със Stellantis за производство на електрически автомобили

Fiat Chrysler (FCA), който е част от Stellantis, произвежда моторни превозни средства в завода в Крагуевац иstellantis-2021-10-min е сред десетте най-големи износители в Сърбия.

reuters.com/business/autos-transportation

САРАЕВО, 28 април (Reuters) – Сърбия подписа сделка за 190 милиона евро (199,67 милиона долара) с френско-италианския производител на автомобили Stellantis за производството на електрическо превозно средство в завода за производство на автомобили в Крагуевац.

„Нова ера започва днес“, каза президентът Александър Вучич след церемонията по подписването. Той каза, че производството на електрически превозни средства трябва да започне в началото на 2024 г.

Fiat Chrysler (FCA), който е част от Stellantis, произвежда моторни превозни средства в завода в Крагуевац и е сред десетте най-големи износители в Сърбия.

Продължение

Renault ще прехвърли дела си в Автоваз на руския научен институт

Renault SA ще прехвърли своя дял от 68% в автомобилния производител Автоваз АО на руски научен институт срещу номинална сума, каза на 26 април руският министър на търговията Денис Мантуров, цитиран от Интерфакс.

Заводът на Renault в Москва

Заводът на Renault в Москва

financialpost.com

Renault ще има право да изкупи обратно дела си  в рамките на следващите пет до шест години, добави Интерфакс, цитирайки Мантуров. Той също така каза, че делът на Renault в завода в Москва ще бъде прехвърлен на местната власт.

Renault, западният автомобилен производител, който е най-изложен на руския пазар, заяви миналия месец, че ще преустанови дейността си в завода на фона на нарастващия натиск за продължаващото му присъствие там, след като страната нахлу в Украйна.

Мантуров каза, че Renault е решила да прехвърли дела на Автоваз на базирания в Москва институт за изследване на автомобили и двигатели NAMI, тъй като не е успял да поддържа дейността си в Русия.

Haval, Kia и Hyundai ще продължат сглобяването на автомобили в Русия

Чуждестранни компании, които напускат, да прехвърлят контрола на местното управление, като пример – Daimler

АвтоНовостиДня.- 28 април 2022 г. – Китайският автомобилен производител Haval и южнокорейските Kia и Hyundai щеHAVAL-Jolion-Tula-800x500_c продължат да произвеждат автомобили в Русия, съобщи министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров, информирайки медиите.

По думите му производството ще продължи в завода на Haval, а Hyundai, Kia имат запаси.

По отношение на дейността на други автомобилни производители министърът се надява да получи решение през май. „Очакваме те да вземат окончателно решение през май, а най-късно до юни трябва да постигнем споразумение с тях“, каза Денис Мантуров.

Освен това шефът на Министерството на промишлеността и търговията счете за приемливо евентуално решение на чуждестранни компании да прехвърлят контрола на местно управление, като даде за пример Daimler.

Мъск продава акции на Tesla на стойност 8,5 милиарда долара преди поглъщането на Twitter

Това показаха последно документите за ценни книжа в САЩ, при продажби, които вероятно целят да помогнат за финансирането на планираната му покупка на Twitter Inc

reuters.com/business

29 април (Reuters) 20:08 ч – Главният изпълнителен директор на Tesla Inc (TSLA.O) Илон Мъск продаде акции на

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск говори по време на медийна обиколка на Tesla Gigafactory, която ще произвежда батерии за производителя на електрически автомобили, в Спаркс, Невада, САЩ REUTERS

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск говори по време на медийна обиколка на Tesla Gigafactory, която ще произвежда батерии за производителя на електрически автомобили, в Спаркс, Невада, САЩ REUTERS

стойност 8,5 милиарда долара в производителя на електрически превозни средства, показаха последно документите за ценни книжа в САЩ, при продажби, които вероятно целят да помогнат за финансирането на планираната му покупка на Twitter Inc (TWTR .Н).

Мъск каза в туит в четвъртък – 28-и, че „не са планирани повече продажби на TSLA след днес“. Той продаде около 9,6 милиона акции тази седмица, според документите в четвъртък и петък, което се равнява на 5,6% от дела му в компанията.

Не беше ясно дали всички скорошни продажби на акции на Мъск на Tesla са били отчетени. Tesla не отговори веднага на искане на Reuters за коментар.

Продажбата дойде, след като Мъск в понеделник – 25 април, сключи сделка за закупуване на Twitter за 44 милиарда долара в брой в транзакция, която ще прехвърли контрола върху платформата за социални медии, населена с милиони потребители и световни лидери, към най-богатия човек в света. Нетната стойност на Мъск е 268 милиарда долара, според Forbes.

Като част от сделката Мъск каза, че ще предостави 21 милиарда долара ангажимент за собствен капитал. Продължение

Илон Мъск продаде акции на Tesla на стойност около 4 млрд долара, докато се премести да купи Twitter

Акциите на Tesla паднаха с 12% на 26 април, но се повишиха на другия ден с по-малко от един процентен пункт.

cnbc.com/2022/04/29

актуализирано четв. 28.04 22.44 ч.

Илон Мъск продаде акции на Tesla на стойност около 4 милиарда долара в дните след офертата му да направи Twitter частен, според документи в Комисията по ценните книжа и борси.

Илон Мъск, основател на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla, маха, докато пристига на дискусия на конференцията Satellite 2020 във Вашингтон, окръг Колумбия, на 9 март 2020 г. Bloomberg

Илон Мъск, основател на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla, маха, докато пристига на дискусия на конференцията Satellite 2020 във Вашингтон, окръг Колумбия, на 9 март 2020 г.
Bloomberg

По-голямата част от продажбите на главния изпълнителен директор са направени във вторник, показват документите. Акциите на Tesla паднаха с 12% на 26 април, но се повишиха на другия ден с по-малко от един процентен пункт.

След като документите станаха публични на 28 април вечерта, Мъск написа в Twitter: „Няма повече продажби на TSLA след днес.“

Илон Мъск продаде акции на Tesla на стойност около 4 милиарда долара в дните след офертата му да направи Twitter частен, според документи в Комисията по ценните книжа и борси.

В поток от сделки, извършени във вторник и сряда – 26 и 27 април, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX разтовари около 4,4 милиона акции от своята компания за електрически превозни средства.

По-голямата част от продажбите на главния изпълнителен директор са направени във вторник, показват документите. Акциите на Tesla паднаха с 12% този ден, но се повишиха на другия ден с по-малко от един процентен пункт. Продължение

Германците се подготвят за прекъсване на руския газ, докато войната в Украйна продължава

Германия, най-голямата икономика в Европа, е особено зависима от руския природен газ

Reuters и Bloomberg, 30 април 2022 г.

БЕРЛИН – Германските автомобилни производители и доставчици заявиха, че се готвят за възможността Русия да намалиgermany доставките на газ след конфликта в Украйна.

Газпром, голямата руска държавна енергийна компания, миналата седмица отправи предупредителен изстрел срещу страни, подкрепящи Украйна, като прекъсна доставките на газ за Полша и България. Тези две страни отказаха искането на Русия да плащат за природния газ в рубли, а не в долари, позиция, поддържана от повечето европейски страни.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е особено зависима от руския природен газ. Русия представлява 55% от вноса на газ в Германия през 2021 г. и 40% през първото тримесечие на 2022 г., според Reuters.

Германското правителство активира авариен енергиен план, призовавайки индустрията и домакинствата да пестят енергия и да намалят потреблението си. В бъдеще може да бъде наложено нормиране и ако е така, индустрията ще бъде на първа линия за прекъсвания на електрозахранването, заяви германското министерство на икономиката.

Газът играе решаваща роля в автомобилната индустрия, от отоплението на производствените халета до провеждането на производствени процеси, каза говорител на Mercedes-Benz Group пред Automotive News Europe в изявление по имейл.

Продължение

Skoda възобновява производството на Enyaq

Около 1000 Enyaq iV могат да бъдат произведени на седмицаskoda-enyaq-produktion-2022

skoda-storyboard.com

Чешката марка VW Skoda увеличава производството на своя изцяло електрически Enyaq iV в главния си завод в Млада Болеслав. Производството трябваше да бъде прекъснато за няколко седмици поради затруднения в доставките на кабелни снопове.

Подобно на производството на другите модели MEB в завода на VW в Цвикау, производството на Enyaq беше сред първите заводи, които трябваше да бъдат затворени в началото на март. Както се оказва, голяма част от кабелните снопове за моделите MEB идват от завод на доставчика Leoni в региона около западноукраинския град Лвов.

Skoda казва, че капацитетът трябва да се увеличава последователно за период от два месеца. Когато производството се възобнови, около 1000 Enyaq iV могат да бъдат произведени на седмица. В дългосрочен план заводът в Млада Болеслав ще произвежда до 370 Enyaq iV и Enyaq Coupé iV на ден. Това би било изчислено 2590 превозни средства на седмица.

Продължение

Доколко светът зависи от Русия за петрола и газа?

  • Разходите за енергия се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна
  • Русия заявява, че вече не доставя газ на Полша и България, след като страните отказаха да плащат доставките си в рубли.
  • ЕС заяви, че смята този ход за форма на изнудване.

bbc.com/news, 28 април

Как Русия спря газовите потоци?

Въпреки нахлуването в Украйна, Русия продължава да доставя голямо количество газ на много европейски страни.

Служители се разхождат на строителната площадка на газомерна станция, част от газопроводната връзка между България и Гърция край село Малко Кадиево, на 18 март 2022 г.

Служители се разхождат на строителната площадка на газомерна станция, част от газопроводната връзка между България и Гърция край село Малко Кадиево, на 18 март 2022 г.

Въпреки това, след като западните сили наложиха финансови санкции срещу Русия, президентът Путин обяви, че „недружелюбните“ страни ще трябва да плащат за газ в руската валута.

Руската държавна енергийна компания „Газпром“ заяви, че е прекъснала доставките за Полша и България и няма да ги поднови, докато плащанията не бъдат извършени в рубли.

Плащанията в рубли биха подкрепили руската валута и биха били от полза за нейната икономика.

Кой плаща в рубли?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че спазването на руските искания ще наруши санкциите на ЕС и би представлявало „висок риск“ за компаниите, които го направиха.

Газовите компании в някои страни от ЕС, включително Германия, Унгария и Словакия, се съгласиха да плащат за газ в евро чрез руската банка Газпромбанк, която след това ще конвертира плащанията в рубли. Продължение

Паневропейски проекти доставят 100 водородни таксита на Копенхаген

Датското правителство е поставило за цел всички таксита да бъдат с нулеви емисии до 2030 г.водорродни таксита

Два паневропейски проекта – проектите ZEFER (таксита с нулеви емисии за въвеждане в Европа) и H2ME2 (Hydrogen Mobility Europe), и двата финансирани от Европейското партньорство за чист водород – разположиха 100 водородни таксита в Копенхаген с базирана на приложение таксиметрова компания DRIVR. Toyota Mirais работи на зелен водород от възобновяема енергия, след инсталирането и откриването на нова станция за зареждане с водород (HRS) в града.

Това последно разгръщане на таксита означава, че по-широкият проект ZEFER е постигнал пълния си набор от 180 FCEV в паркове с висока степен на използване, затворени в цяла Европа с разполагане в три столици (Париж, Лондон и Копенхаген).

Разгръщането на таксита в Копенхаген ще допълни 60 таксита, изпратени преди това в компанията за водородни таксита Hype by STEP (Société du Taxi Électrique Parisien) в Париж, и 60 други леки коли в Лондон, разположени между частна фирма Green Tomato Cars (50) и Metropolitan Полиция (10).

Към днешна дата 120-те превозни средства, експлоатирани по проекта ZEFER, са изминали повече от 7 милиона километра (4,35 милиона мили), захранвани само с водород. Този висок пробег се постига, тъй като проектът умишлено е насочен към приложения с много дълъг ежедневен пробег, които са най-подходящи за превозни средства с водород.

Продължение

България цели 10 хиляди EV зарядни устройства до 2027 г

Изграждането на национална мрежа от зарядни устройства със зелено електричество ще насърчи използването на възобновяеми енергийни източници и екологично чисти видове транспорт

Една публикация на balkangreenenergynews.com, неотдавна

Българският оператор на преносна система ЕСО подписа споразумение преди месец, което не беше отразено в медиите – заsafe_image сътрудничество с група организации, за да постави за цел да инсталира 10 000 зарядни станции за електрически превозни средства в рамките на пет години, които ще използват зелена електроенергия.

България трябва да получи адекватна инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства до 2025 г., според меморандум за сътрудничество между държавния електроенергиен системен оператор (ESO) и няколко заинтересовани страни. Предвижда се и инсталирането на 10 000 зарядни станции, съобщиха от Българския енергиен и минен форум.

ЕСО, операторът на електропреносната система в страната, подписа сделката с Националното сдружение на общините в Република България, Българската браншова камара на енергетиците (ББЕ), Българската асоциация по електромобили (БАЕПС), Индустриален клъстер за електромобили Електромобили (ИКЕМ) и Асоциация на собствениците на електрически превозни средства в България (ASEB). Продължение